cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Ötméteresekkel győzött válogatottunk Drezdában!

2019. január 29. 20:57

Férfiválogatottunk Németország otthonában 12-12 után ötméteresekkel bizonyult jobbnak a Világliga/Európa Kupa-selejtezőn, így már biztos ott lesz az EK nyolcas döntőjében.

A szolnoki 17-9 után a várakozásoknak megfelelően jóval keményebb csata várt Drezdában válogatottunkra. A mérkőzésről a hazaiak által készített élő közvetítés, illetve a FINA közvetítése sem működött folymatosan. A válogatott stábtagja, Tóth Szabolcs videoelemző segítségével értesültünk az eseményekről. A kapunknak Nagy Viktor védte, s Jansik Dávid góljával szereztünk vezetést. Ezt Real egyenlítette ki fórból, de Sedlmayer Tamás révén volt még erre válaszunk az első negyedben.

A másodikban Eidner fórból egyenlített, majd két gólunk írta a forgatókönyvet: Manhercz Krisztián pontos távolija után Hárai Balázs centergóljával állt 2-4 a táblán. Restovic, majd Real következett, de Vámos Márton révén visszaszereztük a vezetést.

A nagy adok-kapokban Schütze következett, majd Hárai, Real és Jansik Szilárd volt eredményes, így a nagyszünetben 7-6-ra vezettünk.

Fordulás után Bátori Bence öt a négyes lefordulás után lőtt gólt, majd Sedlmayer volt pontos, 9-6-ra léptünk el. De a hazaiaknak volt visszaút: Stamm két góljával és Strelezkij lövésével lett 9-9. Sőt Stamm ötméteres góljával vezetettek a németek, de átellenben Vámos szintén ötösből válaszolt. Az FTC balkezese aztán akcióból villant, majd egy emberhátrányt sikerült német időkérés után kivédekezni, miután Nagy Viktor védett.

A záró menetben Eidner egyenlített, Strelezkij újra vezetést szerzett Németországnak, amely az utolsó percben a plusz kettőért, a győzelemért támadott. Ezt kivédekezte válogatottunk, majd az ellenakció során Hárai 18 másodperccel a vége előtt átlövésből egyenlített. Jöhettek az ötméteresek. Ezek során a mieink nem hibáztak, Nagy Viktor pedig kivédte Reibel lövését, így válogatottunk győzött 5-4-re, s szerzett két pontot. Amivel biztossá vált továbbjutása az EK nyolcas döntőjébe.

„Miként vártuk, kiélezett, nagy csata zajlott a vízben – értékelt a lefújás után honlapunknak Märcz Tamás szövetségi kapitány. – Ellenfelünk azért küzdött, hogy esetleg maradjon még esélye a továbbjutásra. Nyolc-tíz komoly játékosuk van, akik egész jó szinten vízilabdáznak, ezt most is igazolták. Hektikus, érdekes meccs volt, rengeteg tanulsággal. Az első negyedben öt-hat percig mi támadtunk, de volt nyolc-tíz védése a kapusuknak. A második és harmadik negyedben 9-9-es megoszlásban volt 18 gól, ami extrém sok. Kaptunk három-négy olyat, ami behullott, becsúszott, amelyeket három meccsen, ha egyet kap az ember. Most nem volt szerencsénk. A negyedik menetben jobban védekeztek a csapatok, de a támadásokon látni lehetett, hogy fáradnak is jelentősen, plusz cserélni sem lehetett a fel-le úszkálás során. Voltunk fent, lent, 9-6-nál úgy éreztem, eldönthetjük a csatát, de nem tettük. Annak örülök, hogy az ötméteres párbaj során – amit amúgy nem baj, hogy élesben gyakorolhattunk, ki tudja, mikor, melyik világversenyen dől majd el így a csata – végig ott voltunk fejben, és nem hibáztunk.” A kapitány az értékelés mellett megjegyezte: „Üde színfoltja volt a találkozónak a németek szervezése. Telt ház volt, nagyszerű hangulat, és a német uszodákban már korábban is tapasztalt kiszolgálás. A meccs közben a medencetérben is asztalok mellett ültek a kiemelt vendégek, színvonalas kiszolgálásban volt részük, egyáltalán nem zavarta mindez a mérkőzést. Nem tudom, hogy ez-e a követendő út, mindenesetre az biztos, hogy a közönség, a vendégek láthatóan jól érezték magukat, így úgy indulhattak haza, hogy remekül szórakoztak egy vízilabda-mecccsen.”

Férfi Világliga európai selejtező, egyben Európa Kupa-selejtező
Németország–Magyarország 12-12 (1-2, 5-5, 4-4, 2-1) – ötméteresekkel 4-5

Drezda, vezette: Mercier (francia), Teixido (spanyol)

Németország: Schenkel – Reibel, Ulrich, Real 3, Preuss, Jüngling, Strelezkij 2, Schütze 1, Stamm 3, Csuk, Restovic 1, Eidner 2. Szövetségi kapitány: Hagen Stamm

Magyarország: Nagy V. – Jansik Sz. 1, Manhercz 1, Sedlmayer 2, Vámos 3, Német, Nagy Á., Jansik D. 1, Erdélyi, Bátori 1, Pohl, Hárai 3. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

További eredmények
A-csoport:

Oroszország-Málta 23-4
B-csoport:
Görögország-Spanyolország 4-7
Ukrajna-Hollandia 5-15
C-csoport:
Olaszország-Montenegró 11-10
D-csoport:
Románia-Horvátország 7-11

Az állás
A-csoport:
1. Magyarország 11, 2. Oroszország 9, 3. Németország 4, 4. Málta 0
B-csoport: 1. Spanyolország 9, 2. Görögország 9, 3. Hollandia 6, 4. Ukrajna 0
C-csoport: 1. Olaszország 7, 2. Montenegró 5, 3. Franciaország 0
D-csoport: 1. Horvátország 7, 2. Szerbia 5, 3. Románia 0

A további program
5. játéknap, 2019. február 19.
A-csoport:

Málta-Németország
Magyarország-Oroszország
B-csoport:
Spanyolország-Ukrajna
Hollandia-Görögország
C-csoport:
Franciaország-Olaszország
D-csoport:
Szerbia-Románia

6. játéknap, 2019. március 12.
A-csoport:

Németország-Oroszország
Málta-Magyarország
B-csoport:
Ukrajna-Görögország
Spanyolország-Hollandia
C-csoport:
Montenegró-Franciaország
D-csoport:
Horvátország-Szerbia

Az Európa Kupa nyolcas döntőjét 2019. április 5-7. között Splitben (nem hivatalos infortmációk szerint Zágrábban) rendezik.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
világliga