cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Kerethirdetés jövő héten

2019. január 16. 9:25

Férfiválogatottunk szövetségi kapitánya, Märcz Tamás ezúttal eltér a gyakorlattól, hiszen még van olyan játékosa, aki nem is játszott meccsen az idén – a jövő heti nemzetközi kupaszerda után nevezi csak meg a Németország elleni Világliga/Európa Kupa-selejtezőn (január 29., Drezda, 20 óra) csatába induló csapatát.

Miközben női válogatottunk már két túl van két tétmeccsen az esztendőben, legjobb férfi pólósainkat még nem láthattuk vízbe ugrani együtt – de már nem kell erre sem sokat várni. Märcz Tamás együttese január 29-én Drezdában játszik Világliga/Európa Kupa-selejtezőt, így alapesetben mostanság hirdetne a szövetségi kapitány keretet. Ezúttal azonban kivételt tesz – ennek okáról kérdeztük.

„Valóban az volt a korábbi gyakorlat, hogy a hivatalos mérkőzések vagy a keretedzések előtt két héttel jelöltem ki a keretet, ám tekintettel arra, hogy a rendkívül sűrű december után januárban még kevés alkalmam volt látni a játékosokat, várnék ezzel. Az OSC révén van olyan csapat is, amely egyetlen mérkőzést sem vívott az évben, így végül úgy döntöttem, a jövő szerdai nemzetközi kupaszerda, a három Bajnokok Ligája és egy Euro-kupameccs után nevezem meg a németek elleni csapatot, így teljesebb képet kaphatok a játékosok aktuális mostani formájáról” – indokolt Märcz Tamás. Január 26-án még bajnoki forduló lesz a klubcsapatainknak, így csak hétfő reggel találkozik a csapat a repülőtéren. Este már egy helyszíni edzés következik, illetve a meccs délelőttjén gyakorolhatnak közösen a csatára, amely után szerdán délután érkeznek vissza Budapestre.

Hogy ez a rapid túra okoz-e bármiféle gondot? „Nyilvánvalóan nem ideális, de annyira sűrű a versenynaptár, hogy nincs nagyon más választás. Az április eleji, spliti Európa Kupa nyolcas döntő hetében egy hetet lehetünk majd együtt, akkor több időnk lesz gyakorolni” – válaszolt a kapitány, aki a németek elleni meccskeretet illetően ennyit árult el: „Igyekszem erős csapatot kiállítani, természetesen azokból a játékosokból, akik az elmúlt időszakban megfordultak a bő keretben, avagy viszonylag összeszokott csapat játszik majd. Szükség lesz erre, hiszen a német válogatott otthonában több alkalommal is bizonyította, hogy képes meglepetést okozni.”

Ami a 2019-es évet illeti, sydneyi bajnokunk lépésről lépésre igyekszik haladni, és ugyan a fő cél az esztendőben az olimpiai kvóta megszerzése (a Világliga belgrádi Szuperdöntője és a világbajnokság kvalifikációs esemény az esztendőben), legalább ennyire fontos a stabilitás elérése. Mint hangsúlyozta: „Természetesen a jövőre nézve nagy könnyebbség volna, ha már idén sikerülne kvótát szerezni. Az ellenfelek roppant erősek, de csapatunkat képesnek tartom, hogy akár már ebben az évben kivívja az olimpiai részvételt.”

Férfi Világliga európai selejtező, egyben Európa Kupa-selejtező
Az állás
A-csoport:
1. Magyarország 9, 2. Oroszország 6, 3. Németország 3, 4. Málta 0
B-csoport: 1. Görögország 9, 2. Spanyolország 6, 3. Hollandia 3, 4. Ukrajna 0
C-csoport: 1. Montenegró 5, 2. Olaszország 4, 3. Franciaország 0
D-csoport: 1. Szerbia 5, 2. Horvátország 4, 3. Románia 0

A további program
4. játéknap, 2019. január 29.
A-csoport:

Oroszország-Málta
Németország-Magyarország, Drezda, 20:00
B-csoport:
Görögország-Spanyolország
Ukrajna-Hollandia
C-csoport:
Olaszország-Montenegró
D-csoport:
Románia-Horvátország

5. játéknap, 2019. február 19.
A-csoport:

Málta-Németország
Magyarország-Oroszország
B-csoport:
Spanyolország-Ukrajna
Hollandia-Görögország
C-csoport:
Franciaország-Olaszország
D-csoport:
Szerbia-Románia

6. játéknap, 2019. március 12.
A-csoport:

Németország-Oroszország
Málta-Magyarország
B-csoport:
Ukrajna-Görögország
Spanyolország-Hollandia
C-csoport:
Montenegró-Franciaország
D-csoport:
Horvátország-Szerbia

Az Európa Kupa nyolcas döntőjét 2019. április 5-7. között Splitben rendezik.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
világliga