cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Kapitányi büszkeség: „Nem engedem, hogy ne mosolyogjanak!”

2019. január 12. 18:24

Női válogatottunk 10–10-es döntetlen után ötméteresekkel legyőzte Hollandiát a hágai Világliga/Európa Kupa-selejtezőn. Bíró Attila büszke a nagy nyomás alatt játszó csapatára.

Mint beszámoltunk róla, női válogatottunk parádés teljesítménnyel győzött Hollandia otthonában! Csapatunk a hágai összecsapás után a rendes játékidőben is közel állt a sikerhez, ám a hazai pályát igencsak megkapó Európa-bajnok élt a lehetőséggel, az állandó emberelőnyöket kihasználva 10–10-re mentette a számára addig abszolút tarthatatlan partit. A mieink fantasztikusan állták hátul a sarat, a támadások is precízek voltak, Keszthelyi Rita és Gyöngyössy Anikó pedig extrát mutatott. Abszolút igazságtalan lett volna, ha legalább az ötméteres párbajban nem a mieink diadalmaskodnak – persze, ezért tenni kellett. Nos, Gangl Edinának is a helyén volt a szíve, így két pontot hozott el riválisa otthonából a csapat.

A mérkőzés után Bíró Attila szövetségi kapitány érhető büszkeséggel formálta a szavakat: „Az elmúlt időszakban korábban nem tapasztalt nyomás alatt játszunk, és ugyan a meccsek után a játékvezetők mindig igazat adnak, de ezzel nem vagyunk előbbre… Csak azért kezdtem ezzel az értékelést, mert rendkívül büszke vagyok a csapatra, hogy az Európa-bajnok otthonában, ilyen mérhetetlen nyomás alatt képes volt ilyen teljesítményre! Azt kell, hogy mondjam, az elmúlt szűk másfél, de inkább egy évben ilyen hozzáállással, ilyen védekezéssel és támadással, ilyen attitűddel még nem láttam pólózni a lányokat. Annak ellenére, hogy a rendes játékidőben meg kellett volna nyerni ezt a mérkőzést, nem engedem, hogy ne mosolyogjanak!”

A szövetségi kapitány a mérkőzés előtt Hollandiát nevezte a favoritnak, ennek ellenére érezte, tudta, lehet keresnivalója csapatának még idegenben is. Annak ellenére, hogy a 2017-es budapesti világbajnokság óta mind a négy egymás elleni meccset az ellenfél nyerte.

„Egyáltalán nem vagyunk nálunk rosszabbak, ezt ezúttal is bizonyítottuk. Parádés tempót diktáltunk, az otthonukban is egyértelműen föléjük nőttünk. Más kérdés, a végére elfáradtunk a nagy nyomásban, rutintalanabb játékosaink révén egy-két gólt ajándékoztunk, és elkezdtünk hibázni is. Még meg kell tanulni ilyen helyzetben is higgadtnak maradni. Annak is nagyon örülök, hogy az ötméteres párbajt meg tudtuk nyerni. Mindenki hozzátette a magáét ehhez az eredményhez, Keszthelyi Rita és Gyöngyössy Anikó kiemelkedően vízilabdázott, utóbbival centerben nem tudtak mit kezdeni. Egyértelműen előbbre léptünk, hiszen az olaszok elleni idegenbeli meccsen is jobbak voltunk, ám akkor a nagy nyomást nem bírtuk el, míg ezúttal győztesként távozhatunk az Európa-bajnok uszodájából!”

Válogatottunkra kedden a franciaországi Chalons en Champagne-ban újabb selejtező vár.

Világliga/Európa Kupa-selejtező
A 6. játéknapról pótolt mérkőzés

B-csoport:
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 10–10 (2–4, 2–3, 2–3, 4–0) – ötméteresekkel 3–4
49776634_316570912286881_4250691749455855616_n.jpgHága, vezette:
Gomez (spanyol), Dreval (orosz)

Hollandia: Aarts – M. Megens 3, van Toorn, van der Sloot 4, Wolves, Stopmhorst 2, Nijhuis, Sevenich, Voorvelt 1, Koolhaas, van der Kraats, Sleeking, Willemsz (kapus). Szövetségi kapitány: Arno Havenga

Magyarország: Gangl – Szilágyi, Máté, Szücs, Keszthelyi 4, Vályi V., Gyöngyössy 3. Csere: Gurisatti 1, Rybanska, Leimeter 1, Garda, Csabai 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Az állás
A-csoport:
1. Oroszország 11, 2. Spanyolország 10, 3. Görögország 6, 4. Izrael 0
B-csoport: 1. Olaszország 9, 2. Magyarország 5, 3. Hollandia 4, 4. Franciaország 0

További eredmény 
A-csoport:

Izrael-Spanyolország 6-13

További program
8. játéknap, 2019. január 15.
A-csoport:

Oroszország-Görögország
B-csoport:
Franciaország-Magyarország
Olaszország-Hollandia

9. játéknap, 2019. február 12.
A-csoport:

Oroszország-Izrael
B-csoport:
Olaszország-Franciaország
Magyarország-Hollandia

10. játéknap, 2019. március 5.
A-csoport:

Görögország-Spanyolország
B-csoport:
Magyarország-Olaszország
Hollandia-Franciaország

Az Európa Kupa hatos döntőjét 2019. március 29-31. között Torinóban rendezik.
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga