cover image
Egyéb

1996 után újra MK-győztes az FTC!

2018. december 16. 17:08

A BENU Férfi Magyar Kupa döntőjében Varga Zsolt csapata 10-4-re győzte le a Miskolcot, így 18. alkalommal nyerte el a serleget.

„Ha humorosan akarom megközelíteni: egy vidéki csapat érkezett a fővárosba három fővárosi ellen, az az egy nem indult a nemzetközi kupában a négy közül, avagy Kukorica Jánosként érkeztünk, és az első feladatot meg tudtuk oldani, így most már János Vitézek vagyunk! Most a világ legjobb csapata ellen játszunk, ha valami nagy meglepetés, dráma történik, János Királyok is lehetünk…”

Sike József, a Magyar Kupa-döntőbe jutással sporttörténelmet író Miskolc vezetőedzője vezette fel így a finálét, amelynek hiába volt egyértelmű favoritja az FTC, szakvezetője, Varga Zsolt igyekezett óva inteni játékosait a túlzott megnyugvásról, mint aztán fogalmazott: „A Miskolc beletartozik Magyarország öt legjobb csapata közé, nagyon komoly ellenfél, eszerint készültünk ellenük!”

MVLSZ_ffi_MK_20181216_MaD_012_1.jpgNos, mindez az első negyedben be is igazolódott: Varga Dénes két tőle szokás szerint zseniális góljára Alex Bowen pazar átlövéssel és Bedő Krisztián nem különb centermunkával válaszolt, avagy ideig tartott a lépést riválisával a Miskolc. De miután egy újabb 6-5-ös lefordulást fejezett be góllal a Fradi (Kállay Márk passzolt a nem hibázó Aaron Youngernek), illetve Vámos Márton blokkolt emberelőnyös lepattanóját Nikola Jaksics tette be, továbbá két emberhátrányt is kivédekeztek a kapuból ezúttal Gárdonyi András irányította zöld-fehérek, így 4-2-vel nyitottak.

A második negyedre feljavult a miskolciak védekezése, többször is blokk jelezte az elszántságot, az összhangot, illetve Csoma Kristóf is védett nagyokat. Igen ám, de a héten Málta ellen a válogatottban bemutatkozó kapus Varga Dénes ellen tehetetlen volt. Olimpiai- és világbajnokunk ihletett formában pólózik újra az elmúlt időben, így ezen voltaképpen nem is lehet csodálkozni… „Dumi” egy mezőnykiállítás után gyorsan lőtte el pontosan a fórt, majd távolról helyezte a labdát a jobb alsóba. Készültek Varga Dénesre, de hiába. Aki védekezésben is megtette a magáét, igazolva, a világklasszis hátul is világklasszis. Ognjen Sztojanovics a Szasa Misics által kiharcolt fórt belőtte, amúgy Gárdonyi remekül állt a kapuban a lábán, így volt a nagyszünetben 6-3 a táblán.

MVLSZ_ffi_MK_20181216_MaD_010.jpgFordulás után minden maradt a „régiben”. A Fradi nem sziporkázott, de kiváló védekezésével így is magabiztosan haladt céljai megvalósítása felé, Csoma kivédte Vámos lövéseit, a Miskolc kihagyta fórjait, majd miután Varga Zsolt időkéréssel próbálta felrázni csapatát, Varga Dénes – ki más? – villant egyet szabaddobásból. Ugyan erre Bowen választ, de miután Younger átellenben szintén eredményes volt fórból, 8-4 volt a záró etap előtt.

Amelyben Vámos a lécre vágott egy büntetőt, amelyben Gárdonyi hátrányban védett nagyot, amelyben Sedlmayer Tamás a hosszúba lőtt egy fórt, majd akcióból ismételt. A Miskolc beletörődött a sorsába, 10-4 lett a vége, 1996, tehát 22 év után nyert így újra Magyar Kupát az amúgy 18. diadalát ünneplő Ferencváros!

MVLSZ_ffi_MK_20181216_MaD_011_1.jpg „Ez a diadal a csapatjáték diadala, annak a munkának, amit mindenki beletesz. Ez a legfontosabb eleme a játékunknak. Persze vannak mindig meghatározó játékosaink, de nem egy személyre épül a csapat. Az persze tény és való, hogy Dumi az utóbbi időben nagyon jól játszik. Úgy éreztem, sokat kivett mindét csapatból az elődöntő, ennek tudható be a lassabb ritmus, a sok hiba, mi is nehezen találtuk a koncentrációt. De a lényeg, hogy nyertünk, így megszereztük a Magyar Kupa-serleget” – értékelt Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője.

„Élveztem ezt a két napot, jól jött ki a lépés. Annak visszaigazolása, hogy a nyáron azt csinálhattam, amit jónak láttam, és nem mentem bele abba a mókuskerékbe, ami felőrölt volna. Szükséges volt a feltöltődés” – fogalmazott a BENU Magyar Kupa négyes döntőjében is parádézó, 5-5 gólt jegyző Varga Dénes.
 
„A mérkőzés előtt azt mondtam, hogy a világ egyik legjobb csapata a Ferencváros, míg minket Szabó Zoltán, az M4 Sport szakkomentátora illetett azzal, hogy mi is a világ egyik legjobb csapata vagyunk, akik nem indultak nemzetközi kupában. Ez a találkozó bebizonyította, hogy ennyi a különbség a világ egyik legjobb csapata, és a világ másik legjobb csapata között, aki nem vesz részt nemzetközi küzdelemben. Varga Dénest szeretném kiemelni, az ő klasszisát nem bírtuk el, szenzációs formában van, aminek nagyon örülhet a magyar vízilabda, mert szerintem egy ilyen Dumival előbb-utóbb visszakerülünk oda, ahol lennünk kell - összegzett Sike József, a miskolciak szavezetője. 

MVLSZ_ffi_MK_20181216_MaD_017.jpgAz érmeket és a serleget Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, és dr. Zlinszky János, a BENU igazgatósági tagja adta át.

BENU Férfi Magyar Kupa, döntő
FTC-Telekom–PannErgy-Miskolci VLC 10-4 (4-2, 2-1, 2-1, 2-0)
Komjádi-uszoda,
vezette: Kun, Csanádi
FTC: Gárdonyi – Sedlmayer 2, Vámos, Mezei, Jaksics 1, Varga D. 5, S. Mitrovics. Csere: Kállay, Pohl, Német, Younger 2, Jansik Sz., Gór-Nagy. Vezetőedző: Varga Zsolt
MISKOLC: Csoma – Banicsevics, Vadovics, Bedő 1, Lőrincz, Sztojanovics 1, Szőke. Csere: Vad, Hornyák, Nagy Á., Bowen 2, Misics, Milicsics. Vezetőedző: Sike József
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Vízilabda hírek
magyar kupa
BENU