cover image
Egyéb

BENU Férfi Magyar Kupa: FTC-Miskolc finálé következik!

2018. december 15. 17:00

A Fradi a szédületes formában védő Vogel Soma és az ötgólos Varga Dénes vezérletével az OSC-t győzte le az elődöntőben, míg a másik ágon hatalmas csatát követően a Miskolcnak sikerült beverekednie magát a vasárnapi fináléba.

Vad Lajos – szokás szerint – a humoránál volt. Amikor Kovács Gergő gólját követően, a középkezdésnél Fodor Rajmund játékvezető a túlpartról szólt neki, hogy „Gyorsabban dobd be máskor a labdát!”, az OSC szakvezetője a vállát mutatva csak ennyi üzent át: „Fáj.” Talán még ő is nevetett… Persze, „könnyű” volt neki ekkor, lévén csapata 2-0-ra vezetett, hiszen Szava Randjelovics távolija is beakadt előtte Vogel Soma kapujába, ráadásul csapata három FTC-fórt is kivédekezett. 

Varga Zsolt még nem kért időt, bízott játékosaiban – s lőn: Varga Dénes zsenialitása kellett az első gólhoz, aki Drasko Brguljant verte meg egy az egyben, s lőtt a hosszúba. AZ OSC a harmadik fórját Randjelovics már gólra váltotta, átellenben Mezei Tamás brusztolt ki egy büntetőt, amit Varga értékesített.

MVLSZ_ffi_MK_20181215_MaD_023.jpgA Fradi aztán a második menet elején Aaron Younger révén egyenlített (az FTC a negyedik emberelőnyét váltotta emígy gólra), majd Vogel védte hátrányban bravúrral Bundschuh Erik közeli próbálkozását. Braniszlav Mitrovics is emberhátrányban igazolta a túloldalt klasszisát, de nem tudott élni ezzel az OSC, hiszen utána Erdélyi Balázs fórból mellé lőtt. Az FTC centerei (Mezei és Német Toni) kapták az ítéleteket, Stefan Mitrovics időkérés után betalált fórból, átvette a vezetést a magyar bajnok.

Sőt: Varga akcióból is betalált, így már 3-5 állt a táblán. Az OSC elveszítette a fonalat, már Hárai Balázst sem tudták megjátszani, az átlövések nem jöttek be, az emberelőnyös helyzetek pedig sorra maradtak ki. Vogel Soma pedig bizony elkapta a fonalat, a blokkok is segítették, abszolút a zöldek domináltak. S ha egy üzlet beindul: emberfórban gyönyörű és gyors volt a megjátszás, amelynek végén Pohl Zoltán iratkozott fel a gólszerzők közé.

MVLSZ_ffi_MK_20181215_MaD_022.jpg3-1-es OSC-vezetésről 6-3 az FTC-nek.

Lukas Seman kipontozódott, a Fradi kettős fórban még mélyebb gödörbe lökhette volna ellenfelét, de Varga a fára lőtt. Vad Lajos együttese Manhercz Krisztián villanásával szépített, de a túloldalt nem kis kavarodást követően Varga lőtt a kapuba.

Nagyszünet után hamar visszajött a meccsbe az OSC, hiszen Brguljan, majd a labdát szerző Manhercz „tett be” egy fórt, de egy Nikola Jaksicsnak megítélt, Varga Dénes által értékesített, a hevesen reklamáló Kósz Zoltán piros lapját hozó büntető (nem mellesleg az olimpiai bajnok ötödik gólja volt ez!) mintha megzavart volna a fehér sapkásokat. Akik nem bírtak Vogel Somával, aki sorra mutatta be a nagy védéseket, bravúrokat. S miután Younger szabaddobásból, Vámos Márton lefordulás után volt eredményes, ismét négy góllal, 10-6-ra vezetett a Ferencváros.

Innen már nem tudott talpra állni az OSC, a záró menetben higgadtan őrizte előnyét Varga Zsolt alakulata, Hárai és Német jegyzett gólt, 11-7-ra győzött az FTC. A mérkőzést követően az OSC játékosai Vári Attilától, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökétől vették át a bronzérmet. 

Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője: „Nem kezdtünk rosszul, de a mérkőzés elején nem alakultak ki azok a tiszta helyzetek, amelyekből gólt tudtunk volna lőni. Aztán nagyon kemény melóval feljöttünk és fordítottunk, a végére talán nagyobb is lett a különbség annál, mint ami meccs elején benne volt. Az OSC jól küzdött, de a játékosaim is hatalmas energiákat mozgósítottak a győzelemért.”

Vad Lajos, az OSC vezetőedzője: „A kidolgozott helyzetekben nagyon buta döntéseket hoztunk, és ez az egész mérkőzésre igaz volt. Látszott a fáradtság a játékosokon, de ez nem felmentés, mert most kellett volna igazán összeszednünk magunkat. Nekünk nem sikerült, míg a Ferencvárosnak igen. Ez volt az első vereségünk az idényben, ami sajnos a legrosszabbkor jött.”

MVLSZ_ffi_MK_20181215_MaD_018.jpgA másik elődöntőben Sike József tanítványai kezdtek jobban, a második percben Ognjen Stojanovics akcióból juttatta vezetéshez a borsodiakat, míg a túloldalon a zuglói lövések rendre a kapufán csattantak. Az "átkot" végül a BVSC hetese, Létay Krisztián törte meg, gólra váltva csapata emberelőnyét. Sőt, nem sokkal később a vezetést is átvették a fővárosiak - Pásztor Mátyás harcolt ki büntetőt Vadovics Viktorral szemben, majd az ötméterest maga a sértett értékesítette. Nem sokáig örülhettek azonban a sárga-kékek, Szasa Misics centergóljával ugyanis rögtön a fordulás után egalizált az MVLC, 2-2. A negyedet több miskolci helyzet és Györke-bravúr zárta, 2-2.
 
A második játékrészben eresztettek a gólcsapon a csapatok, Mészáros Csaba fórgóljával magához ragadta az előnyt a BVSC, ám Ognjen Stojanovics révén azonnal kiegyenlített a Miskolc. Nagy birkózás után Török Béla villant, majd Bedő Krisztián találatával újfent döntetlenre módosult az állás, míg Török Béla újabb bombájára Nagy Ádám felelt a hajrában. Akárcsak az első felvonás, a második etap is döntetlennel ért véget, 5-5.

MVLSZ_ffi_MK_20181215_MaD_028.jpg Nagyszünet után Lőrincz Bálint emberelőnyben értékesített találatával átvette a vezetést a Miskolc. Létay Krisztián hamarosan egalizált, de Lőrincz Bálint újabb góljával ismét a borsodiaknál volt az előny. Az ifjú Sugár Péter szabaddobásgóljával 7-7-re módosította az állást, azonban két másodperccel a negyed végét jelentő dudaszó előtt Alex Bowen lövésével ismét Sike József legénysége került előnybe. 

A csapatok hatalmasat küzdöttek, mindketten szerettek volna a vasárnapi döntőben harcba szállni. Nem adta fel tehát a BVSC sem, a hosszas gólcsendet az ötödik minutum végén Csapó Miklós törte meg akcióból. Hamarosan lefagyott azonban a mosoly a zuglói játékosok arcáról, hiszen Ognjen Stojanovics negyedik találatával újból a Miskolc került előnybe. Pattanásig feszültek az izgalmak az utolsó percben. Kétszer is egalizálhatott volna a BVSC, ám előbb a játékvezetők ítéltek kontrát, majd Sugár Péter szerzett labdát a felúszó borsodiaktól, de Török Béla elhibázta az utolsó lövést. 
 
Akárcsak az újbudaiaknak, a BVSC csapatának is Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke adta át a bronzérmet. 

Sike József, a Miskolc vezetőedzője: „Az idény leggyengébb játékát nyújtottuk, hogy így is nyerni tudtunk, abban talán a sors keze is benne van. A győzelemnek örülök, de a csapat teljesítményével egyáltalán nem vagyok elégedett, a valós tudásunk talán negyven százalékát nyújtottuk.”

Szűcs Levente, a BVSC vezetőedzője: „Apróságok döntöttek a mérkőzésen, a végén is küzdöttünk a döntetlenért, meg is voltak a lehetőségeink az egyenlítésre, de ezeket nem tudtuk kihasználni. A körülményekre egy szavunk sem lehet, de nem mondanám, hogy a jobb csapat nyert.”

MVLSZ_ffi_MK_20181215_MaD_026.jpgBENU Férfi Magyar Kupa, elődöntő
A-HÍD-OSC-Újbuda-FTC-Telekom 7-11 (3-2, 1-5, 2-3, 1-1)
Komjádi-uszoda,
vezette: Fodor, Petik
OSC: B. Mitrovics – Brguljan 1, Manhercz 2, Randjelovics 2, Erdélyi, Bundschuh, Hárai 1. Csere: Salamon, Kovács G. 1, Seman, Tóth M., Ubovics, Szabó B. Vezetőedző: Vad Lajos
FTC: Vogel – Sedlmayer, Vámos 1, Mezei, Varga D. 5, S. Mitrovics 1, Gór-Nagy. Csere: Kállay, Pohl 1, Német 1, Jaksics, Younger 2, Jansik Sz. Vezetőedző: Varga Zsolt
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

BVSC-Zugló-PannErgy-Miskolc 8-9 (2-2, 3-3, 2-3, 1-1)
Komjádi-uszoda,
vezette: Vogel, Marnitz
BVSC: Györke - Csapó 1, Várnai, Létay 2, Kovács P., Pásztor 1, Mészáros 1. Csere: Mladonivczky, Lajkó, Török 2, Ambrus, Sugár 1, Szabó B. Vezetőedző: Szűcs Levente
MISKOLC: Csoma – Banicsevics, Bowen 1, Vadovics, Bedő 1, Lőrincz 2, Stojanovics 4. Csere: Vismeg, Hornyák, Nagy Á., Misics 1, Milicsics, Szőke. Vezetőedző: Sike József
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A további program
December 16., vasárnap
waterpolo.hu Női Magyar Kupa, döntő

UVSE-Hunguest Hotels-BVSC-Zugló, Komjádi-uszoda, 14:00
BENU Férfi Magyar Kupa, döntő
FTC-Telekom-PannErgy-Miskolc, Komjádi-uszoda, 16:00
December 22., szombat
Tippmix Szuperkupa, Komjádi-uszoda
Női:
UVSE-Hunguest Hotels-Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics, 18:30
Férfi: FTC-Telekom-Szolnoki Dózsa, 20:30
Vízilabda hírek
magyar kupa
BENU