cover image
Egyéb

waterpolo.hu Női Magyar Kupa: UVSE-BVSC a serlegért

2018. december 14. 18:54

A Tüskeuszodában megrendezett elődöntőkön az UVSE 11-9-re győzte le az FTC-t, míg a BVSC 12-11-re verte a Dunaújvárost. A bronzérmeket dr. Faragó Tamás adta át a Fradi és a Dunaújváros játékosainak. A finálét vasárnap 14 órától a Komjádi-uszodában a férfidöntő előtt rendezik!

Nem csak bekezdett, hanem úgy tűnt, kézben is tartja az FTC elleni meccset a címvédő – aztán majdnem úgy járt, mint esztendeje, amikor is ötméteresekre került sor a felek között. Mindez számokban: ugyan Bujka Barbara vezetést szerzett a Fradinak, de néggyel válaszolt az UVSE, hiszen Vivan Sevenich egyenlített, Rybanska Natasa kiharcolt büntetőjét Keszthelyi Rita gólra váltotta, majd a meccsről meccsre tehetségét bizonyító Faragó Kamilla, illetve Szücs Gabriella következett. És csak azért nem 5-1-es első negyeddel kezdett Benczur Márton együttese, mert Kasó Orsolya kivédte Keszthelyi második ötméteresét.

A második negyedben Sevenich, majd a pihenése után hosszú idő elteltével visszatérő Antal Dóra lőtt be egy fórt, 8-3 állt a táblán, úgy tűnt, nem sok kérdés marad nyitva. Küzdött az FTC, Bujka három gólnál járt, amúgy ritkán talált rést ellenfele falán, plusz Gangl Edina is magabiztos volt, ergo egyértelműnek látszott minden.

MVLSZ_Noi_MK_20181214_MaD_003.jpgHanem aztán a negyedik negyedben 10-6 után mintha belealudt volna a meccsbe az UVSE, vagy a Fradi támadt fel, nézőpont kérdése. Egy biztos: Huszti Dóra, Csabai Dóra, majd Muzsnay Fanni lőtt gólt, Kasó lövéseket védett, 3:54-gyel a vége előtt váratlanul egy gólra zárkóztak a zöldek. A meccsen igencsak aktív Rybanska ötöst harcolt ki, de Szücs a fára lőtte, az egyenlítésért támadott az FTC. Majd még egyszer. Miután nem járt sikerrel, Rybanska gólja 1:59-cel a vége előtt plusz kettőt ért azt UVSE-nek. S miután hiába robogott tovább a felspannolt FTC, a címvédő már jobban koncentrált, és végül hozta a mérkőzést (11-9).

„Jól kezdett a Fradi, figyelmetlenségből gólt kaptunk. Nekünk egy ilyen csapat ellen – nem az ellenfelet kritizálva – irányítani kell a játékot, és ez sikerült is. Négy vagy öt olyan szituáció volt, amikor lezárhattuk volna a mérkőzést. Nem tettük meg, a lányok szívritmuszavarba kergettek, az tuti, de a lényeg, hogy nyertünk”értékelt Benczur Márton, az UVSE vezetőedzője.

„Elismerésem az UVSE-nek. A végéig kiélezett meccset játszottunk, ám sajnos a hajrában, amikor kellett volna, szerencsénk se volt. Egy ponton úgy látszott, eldőlt a mérkőzés, ám küzdöttünk és sikerült visszajönnünk, azaz volt tartása a csapatnak” fogalmazott Béres Gergely, az FTC vezetőedzője.
 
„Nagyon jól esett a játék, jó volt újra vízbe ugrani, ráadásul győztesen szállhattunk ki a medencéből - nem panaszkodom. Az évek rutinja azért csak bennem van, úgy érzem, hogy amit tudtam, hozzátettem a csapat győzelméhez. Készülünk a következő feladatra, szeretnénk megnyerni a döntőt is" - bizakodott az újra vízbe szálló Antal Dóra. 

MVLSZ_Noi_MK_20181214_MaD_004.jpgAz UVSE ellenfele a fináléban a BVSC lesz!

Az első negyedben a hollandok Európa-bajnok kapusa, Laura Aarts tartotta meccsben az újvárosiakat, hiszen nagyokat védett, s kiütötte a labdát többek között Leimeter Dóra ötméteresénél is. Illés Anna emberelőnyben szerzett gólja, valamint Hertzka Orsolya villanásával már ő sem tudott mit kezdeni, így 2-0-val kezdett a BVSC. Úgy védekezte ki ellenfele támadásait, ahogy a nagy könyvben meg van írva: a csapatvédekezés magas fokon működött, a blokkok a helyükön voltak, Tóth Eszternek csupán egyszer kellett védenie.

Ezt követően „ültek hullámvasútra” a csapatok: a Dunaújváros a második negyedben talált rá a maga helyes útjára, hiszen Vályi Vanda fórból szépített, Menczinger Kata akcióból egyenlített, majd Vályit csak visszahúzni tudták, Garda Krisztina pedig a büntetőt értékesítve vezetést szerzett. Ezt Máté Zsuzsanna remek átlövése és Leimeter fórgólja követte, így végül 4-3-as zuglói vezetéssel mentek a felek a nagyszünetre.

MVLSZ_Noi_MK_20181214_MaD_013.jpgA folytatásban is változatos volt a parti: Gyöngyössy Anikó „szállította” a büntetőt, de Máté lövését is védte Aarts, amit Garda postafordultával góllal koronázott meg – a BVSC 12-ese azonban átellenben akciógóllal javított. Később pedig Illés mutatta meg egyrészt jobbjának remek technikáját, másrészt azt, hogy még az első félidő végén Gurisatti Gréta által véletlen és vétlen mozdulata nem okozott olyan sérülést, ami után ne folytathatta volna. Aztán Mihók Attila kapust cserélő (Aarts helyett Kiss Alexandra érkezett) együttesének a percei következtek: Vályi szépített fórból, Gurisatti villant akcióból, avagy 6-6 állt az eredményjelzőn. A tipikus kiszámíthatatlan mederben zajlott a csata.

MVLSZ_Noi_MK_20181214_MaD_010.jpgA záró menetben a remekül pólózó Illés kezdett góllal, Menczinger azonban hamar egyenlített. Gyöngyössy centerakciója is gólig jutott, Garda azonban fórból válaszolt. Két-két támadás mindkét oldalon, hibátlan befejezések. Leimeter és Geraldine Mahieu emberelőnyből volt pontos, majd Illés szinte vert helyzetből ötméterest kapart ki egy kipattanó után Kiss Alexandra ellen. Ezt Hertzka értékesítette, így 3:03-mal a vége előtt Petrovics Mátyás csapata 10-9-re vezetett. A túloldalon Mahieu Farkas Tamarát forgatta be, Garda pedig kíméletlen volt az ötösnél, egyenlített a Dunaújváros. Kuna Szonja ejtése pontos volt a hosszúba, a francia center, Mahieu azonban pazar ezúttal csavargóllal válaszolt. Illés labdaszerzése (!) után 2-1-es akciót fejezett be pontosan Gyöngyössy, Mahieu azonban újabb büntetőt brusztolt ki – Garda viszont a fára lőtte. Ez pedig sorsdöntőnek bizonyult, főleg azért, mert a végén Leimeter emberhátrányban kiblokkolta Vályi lövését.

"Két éve mi nyertük meg az elődöntőket, az előző idényben a Dunaújváros, de ennek a sikernek még nagyobb értéke van, hiszen a LEN Kupa- és az Európai Szuperkupa-győztest, azaz nagyon jó csapatot múltunk felül. Ráadásul úgy, hogy végig mi uraltuk a mérkőzést. Tanultunk a bajnoki meccs hibáiból, elismerésem az ellenfélnek, de a játékosaimnak is" - mondta a meccs után Petrovics Mátyás, a BVSC vezetődzője. 

Dunaújvárosi kollégája, Mihók Attila így fogalmazott: "A negyedik negyedben újra és újra fel tudtunk állni, ám az utolsó két gól abszolút elkerülhető volt. Nem jött el a fordulópont. Egyszer kellett volna kivédekezni egy támadást, mert hiába egyenlítettünk többször is, az nem volt elég, ráadásul a végén ötméteresünk és fórunk is volt az egyenlítéshez. Ennyi kapott góllal nem lehet nyerni."

A finálét vasárnap 14 órától a Komjádi-uszodában a férfidöntő előtt rendezik!

waterpolo.hu Női Magyar Kupa, elődöntő
UVSE-Hunguest Hotels-FTC-Telekom 11-9 (4-1, 2-2, 2-2, 3-4)
Tüskeuszoda, vezette:
Füzesi, ifj Kenéz
UVSE: Gangl – Szücs 3, Keszthelyi 1, Faragó K. 1, Sevenich 3, Kiss E., Rybanska 2. Csere: Lantos, Antal 1, Baksa, Mucsy, Peresztegi, Telek. Vezetőedző: Benczur Márton
FTC: Kasó – Kövesdi, Muzsnay 1, Huszti D. 2, Bujka 3, Csabai 1, Gémes. Csere: Mihailovics 1, Hajdú, Gerendás 1, Pőcze, Ramocsai, Takács V. Vezetőedző: Béres Gergely
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics-BVSC-Zugló 11-12 (0-2, 3-2, 3-2, 5-6)
Tüskeuszoda, vezette:
Várkonyi, Homonnai
DUNAÚJVÁROS: Aarts – Menczinger 2, Gurisatti 1, Horváth B., Garda 4, Ziegler, Vályi V. 2. Csere: Brezovzki, Mahieu 2, Luka, Huszti V., Szellák. Sajben, Kiss A. (kapus). Vezetőedző: Mihók Attila
BVSC: Tóth E. – Illés 3, Farkas T., Leimeter 2, Kuna 1, Máté 2, Gyöngyössy 2. Csere: Farkas K., Hertzka 2, Takács O., Koncz, Kele, Varga V. Vezetőedző: Petrovics Mátyás
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A további program
December 15., szombat
BENU Férfi Magyar Kupa, elődöntő, Komjádi-uszoda

A-Híd-OSC-Újbuda-FTC-Telekom, 14:00
BVSC-Zugló-PannErgy-Miskolc, 15:45
December 16., vasárnap
waterpolo.hu Női Magyar Kupa, döntő

UVSE-Hunguest Hotels-BVSC-Zugló, Komjádi-uszoda, 14:00
BENU Férfi Magyar Kupa, döntő, Komjádi-uszoda, 16:00
December 22., szombat 
Tippmix Szuperkupa, Komjádi-uszoda
Női:
UVSE-Hunguest Hotels-Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics, 18:30
Férfi: FTC-Telekom-Szolnoki Dózsa, 20:30
Vízilabda hírek
női Magyar Kupa