cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Kiütés az évzárón – 24 gól a máltai kapuban

2018. december 10. 18:20

A Märcz Tamás irányította férfiválogatott a Világliga európai selejtezőjében (amely egyben Európa Kupa-selejtező is) 24-8-ra győzte le Máltát a szombathelyi uszodában. Folytatás januárban Németországban.

A „Sok jó ember kis helyen is elfér” elvet követve szeretettel, a csapat minden kívánságát lesve fogadta Szombathely fedett uszodájában férfiválogatottunkat. A játékosok bemutatásánál a legnagyobb tapsot Mezei Tamás kapta – vb-ezüstérmesünket, Világkupa-győztesünket ugyanis 50. válogatottsága alkalmából üvegdíjjal köszöntötte Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

MVLSZ_HUN_MLT_ffi_VL_20181210_MaD_002.jpgA helyi Gothard Jenő Általános Iskola vízilabdás növendékeit meglátogató válogatott Märcz Tamás szövetségi kapitány kérésének megfelelően nagyon hamar egyértelműsítette fölényét a két legjobb játékosa nélkül érkező ellenféllel szemben: játékosaink rendkívül önzetlenek voltak, nem a saját góljaik gyarapítására használták fel a kapott játékperceket, hanem a csapatjátékot erősítették – Vadovics Viktor, Erdélyi Balázs, majd Bátori Bence is gólhelyzetben passzolt a még nagyobb helyzetben lévő társhoz. Szórakoztató, profi módon játszottak a mieink, az első menetben kilenc, a másodikban öt gólt lőttek, megtisztelték ellenfelüket a minőségi pólóval. Kardos Gergely egy blokkról megpattantó labdával, illetve egy lövéssel szemben volt csak tehetetlen, így állt a nagyszünetben 14-2 a táblán.

MVLSZ_HUN_MLT_ffi_VL_20181210_MaD_011.jpgA második félidőben Csoma Kristóf állt a kapuba, ergo újoncot avattunk – a Miskolc pólósa annak rendje és módja szerint ötméteres hárításával kezdett! Némiképpen nehezebb helyzete volt, hiszen az edzőmeccsé alakult partin a védekezés valahol érthetően már ki-ki hagyott, Jordan Camilleri ügyesen össze is hozott öt gólt, összességében a máltaiak hétig jutottak. Támadásban továbbra is magabiztosan tette a dolgát a társaság, lefordulásokkal (is) igazolta fizikai fölényét, végül 24 gólig jutott, s így a várakozásoknak megfelelően válogatottunk magabiztos győzelemmel zárta a 2018-as esztendőt. A mérkőzés legjobbjának Manhercz Krisztián választották, neki Vári Attila adta át a díjat.

„Arra gondoltam, hogy sok gólt lövünk majd, és reménykedtem, minél kevesebbet kapunk. A végén volt egy pár elkerülhető gólt, amit nem is tudom, hogy a dekoncentráltság számlájára írjak, vagy arra, hogy az egyébként olasz profi bajnokságban nem véletlen szereplő Jordan Camilleri szabaddobásokból ilyen jó – azt hiszem, a lövéseit kis összhanggal elkerülhettük volna. Egyébként azt kaptam, amit vártam, sokgólos örömvízilabda egy olyan ellenféllel szemben, amely azért nem a mi szintünk játszik. A fontos, hogy a havi egy ilyen összetartásunk során az edzéseket tétmeccsekkel tudjuk lezárni, gyakorolni az elemeket” – értékelt Märcz Tamás, akivel az évről hosszabb elemzést később olvashatnak.
 
„Minden sportolónak az az álma, hogy bemutatkozhasson hazája válogatottjában. Nekem ez ma megadatott, nagyon boldog vagyok és még nagyobb élmény volt. Bár a második félidőben sok gólt kaptunk, egy örök emlék marad számomra a találkozó. Málta más játékerőt képvisel, mi vagyunk az erősebbek, és ennek megfelelően jól is kezdtük a mérkőzést, de a végére egy kicsit kiengedtünk, mégis elégedettek lehetünk. Jó iramot diktáltunk és sokszor voltunk eredményesek" - vélekedett a mérkőzés végén a férfiválogatott kapujában bemutatkozó Csoma Kristóf.
 
„A lőtt gólok számával nem volt gond, azonban a nyolc kapott gólt soknak találom. A kapitány azt kérte tőlünk, hogy ne álljunk meg, mi pedig ennek maradéktalanul eleget is tettünk, végig hajtottunk, harcoltunk, küzdöttünk" - fogalmazott röviden, ám annál velősebben a négy találatig jutó Nagy Ádám.
 
„A kapott találatok számát soknak tartom, több olyan gólt is szereztek a máltaiak, melyek elkerülhetőek lettek volna, de ennek ellenére végig látszott a csapaton, hogy megy előre és küzd minden erejével. Nem sok időnk volt felkészülni az összecsapásra, természetesen próbáltunk gyakorolni és minél hasznosabban eltölteni az időt, amit pedig kért a kapitány, igyekeztünk maximálisan teljesíteni" - összegzett Pásztor Mátyás

MVLSZ_HUN_MLT_ffi_VL_20181210_MaD_005.jpg Férfi Világliga európai selejtező, egyben Európa Kupa-selejtező
A-csoport, 3. játéknap
MAGYARORSZÁG-MÁLTA 24-8 (9-2, 5-0, 5-3, 5-3)
Szombathely,
vezette: van der Loo (holland), Balaneacu (román)

Magyarország: Kardos – Jansik Sz. 3, Manhercz 3, Vadovics 1, Mezei 2, Kovács G. 2, Erdélyi. Csere: Német 2, Nagy Á. 4, Bátori 2, Pásztor 3, Pohl 2, Csoma (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Málta: Gristi – Bogelli, Galea, Pace, Plumton, Camilleri 4, Abela 2. Csere: Sciberras, Riolo 1, D. Zammit, Mizzi, M. Zammit, Tanti (kapus). Szövetségi kapitány: Karl Izzo
További program
2018. december 11.
A-csoport:

Oroszország-Németország
B-csoport:
Görögország-Ukrajna
Hollandia-Spanyolország
C-csoport:
Franciaország-Montenegró
D-csoport:
Szerbia-Horvátország

4. játéknap, 2019. január 29.
A-csoport:

Oroszország-Málta
Németország-Magyarország
B-csoport:
Görögország-Spanyolország
Ukrajna-Hollandia
C-csoport:
Olaszország-Montenegró
D-csoport:
Románia-Horvátország

5. játéknap, 2019. február 19.
A-csoport:

Málta-Németország
Magyarország-Oroszország
B-csoport:
Spanyolország-Ukrajna
Hollandia-Görögország
C-csoport:
Franciaország-Olaszország
D-csoport:
Szerbia-Románia

6. játéknap, 2019. március 12.
A-csoport:

Németország-Oroszország
Málta-Magyarország
B-csoport:
Ukrajna-Görögország
Spanyolország-Hollandia
C-csoport:
Montenegró-Franciaország
D-csoport:
Horvátország-Szerbia

Az Európa Kupa nyolcas döntőjét 2019. április 5-7. között később kijelölendő helyszínen rendezik.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
világliga