cover image
Egyéb

1978 és 1980 után ismét a Ferencvárosé az Európai Szuperkupa!

2018. november 30. 20:54

Fantasztikus hangulatú mérkőzésen, hatalmas csatában 7-7-et játszott Varga Zsolt együttese a Bajnokok Ligája-győztes görög Olympiakosz Pireusszal, majd ötméteresekkel 4-2-re győzött.

Miközben másfél órával a kezdés előtt lehetetlenség volt parkolót találni a Komjádi-uszoda környékén, Varga Zsolt vezetőedző és Nyéki Balázs edző a közeli cukrászdában készült a partira. Megszokott koreográfia ez, miért is változtatott volna a páros?

„Ünnepnap, igazi ünnepnap!” – fogalmazott Vári Attila, a társrendező Magyar Vízilabda szövetség elnöke, utalva a tétre, a hangulatra, az egész rendezvényre. A miliő pazar volt, megteltek a lelátók, a zöld-fehér tábor annak rendje és módja szerint hangosan buzdította a kedvenceket. Kellett is a plusz erő, mert az Olympiakosz igazolta ezúttal is erejét – na, igen, nem véletlenül nyerte meg az előző idény végén a Bajnokok Ligáját!

Az első negyedben nem is talált rajta fogást a Fradi, ráadásul Pavic is magabiztosan állt a lábán a vendégek kapujában. Átellenben is hasonló volt a helyzet, ergo a hazai védelem sem hagyott sok teret a riválisnak, a center, Mourikis ellen jól működött a zóna, Vogel leszedte, amit le kellett szednie. Öt percig birkóztak egymással ítélet nélkül a felek, majd Younger villant egyet a baloldalon. Nem tartott sokéig az öröm, mert válaszul a padról beálló második számú center, Nikolaidis csavart káprázatos gólt. Egy-egy fórt hagyott ki a két alakulat a negyedben, avagy valóban egy nívót képviseltek.

MVLSZ_FTC_Olympiakos__20181130_MaD_014.jpgA második negyedben rálépett a gázra Vlachos együttese. Egy kihagyott Fradi-előny után Dervisis villant, majd ugyan Younger kiblokkolta hátrányban Fountoulis lövését, de az újabb görög fórban Mylonakis már pontos volt „rossz kéz” szélről. S ugyan Kállay balosa is beakadt (emelkedtek is a magasba a fiatalember hölgy rajongóinak a kezei…), de Dervisis azonnal válaszolt. Mitrovics ismét a lécet trafálta telibe, majd Varga Dénes lökete is ott csattant. Így 4-2-re vezetett a nagyszünetben az Olympiakosz, igazolva ezzel, nem az áldozati bárány szerepéért érkezett Budapestre.

Nem is így szokott… Emlékezhetünk, 2002-ben Kásás Zoltán irányításával a Margitszigeten nyert Euroligát (akkor így nevezték a legrangosabb európai klubsorozatot), majd ugyanabban az évben a Vasas ellen az Európai Szuperkupát is bezsebelte a Komjádiban.

MVLSZ_FTC_Olympiakos__20181130_MaD_013.jpg„Hajrá, Fradi!” – zúgta a hazai tábor, igyekezve erőt csiholni a zöld sapkás együttesbe.

S lőn! Mitrovics fórban ezúttal kíméletlen volt, Vogel kivédte Fountoulis büntetőjét (Mourikis Younger ellen harcolta ki), majd Varga csuklója igazolta méltán híres mivoltát. A görög zavart igazolta, hogy a tarthatatlan Mourikis ismét kibrusztolt egy kiállítást, időt is kértek, ám aztán nem tudták megjátszani a fórt – a rossz passz után elhagyta a medence oldalát a labda...

A lendületbe jött FTC zsinórban harmadik emberelőnyét váltotta gólra – visszajött már ugyan a görög, ám még nem állt össze a fal, így nevezhettük ezt is belőtt fórnak. Persze ez csupán statisztika, a lényeg a táblán állt: 5-4-re vezetett a magyar bajnok!

Nem sokáig… Mourikis ezúttal nem csak „hozta”, be is tette a fórt – nem véletlenül akarta leigazolni fél Európa, így a Recco is… No, de egy lélegzetelállító Kállay passz után az emberéről ellépő Varga is igazolta klasszisát, majd Vogel védett, előnnyel mehetett a Fradi a záró menetre.

MVLSZ_FTC_Olympiakos__20181130_MaD_015.jpg Amelyet úgy kezdett, ahogy eltervezte: góllal! Igaz ugyan, hogy a Német által kibrusztolt fórt kihagyta, mert Pavic kétszer is nagyot védett, de ami nem ment előnyből, ment hat a hat ellen: ezúttal Mitrovics lépett el, s Jansiktól érkezett a passz. Nikolaidis hűtötte ki kicsit a kedélyeket, ami jelezte, korai lenne még ünnepelni…

A görög bajnoknak volt lehetősége egyenlíteni, de Vogel magabiztos volt, a Fradinak volt lehetősége ismét ellépni kettővel, de Pavic is extrát nyújtott. Zúgott a „Mindent bele!”, érezte a publikum is, kegyetlen végjáték elé néztek a felek. A férfias küzdelemben Mourikis kiállítást szerzett Jaksics ellen, de csapata ezúttal sem talált kaput, igaz a Fradi sem jutott odaát semmire. A következő emberhátrányt is kibekkelte Varga Zsolt együttese, hiszen Gounas lövését védte Vogel, ám Gennidounias végül egyenlített: 1:04 állt az órán, és 7-7.

Younger mellépattintott, Mylonakis a fára lőtt, 13.2 másodperc volt hátra. Varga Zsolt időt kért, majd a serlegért támadtak játékosai. Hiába, a görögök nem hagytak egyetlen milliméter helyet sem, így az ötméteresekre maradt a döntés. Így volt ez tavaly is, amikor a Szolnok nyert az FTC ellen.

Most azonban nem hibázott senki a zöldek közül (Varga, Vámos, Younger és Kállay is kíméletlen volt, míg odaát ketten is a lécre lőttek), így 1978 és 1980 után ismét Európai Szuperkupa-győztes lett a Fradi! Egyúttal 25 év után nem a BL-győztes nyerte ezt a kupát! Kezdődhetett a fieszta! Az ünnepnap nem csak a póló ünnepe lett, hanem a Ferencvárosé is! Az érmeket és a serleget Madaras Norbert, Vári Attila és a LEN részéről Gianni Lonzi és Alekszandar Sostar adta át. 

Férfi Európai Szuperkupa
Olympiakosz Pireusz (görög)-FTC-Telekom 7-7 (1-1, 3-1, 1-4, 2-1) – ötméteresekkel 2-4

Komjádi-uszoda, vezette: Buch (spanyol), Severo (olasz)

Olympiakosz: Pavic – Mylonakis 1, Gennidounias 1, Fountoulis, Buslje, Mourikis 1, Gounas. Csere: Skoumpakis, Nikolaidis 2, Dervisis 2, Argyropuolus, Obradovic. Vezetőedző: Theodorosz Vlachos

FTC: Vogel – Vámos, Mezei, Jaksics, Younger 1, Varga D. 3, Mitrovics 2. Csere: Gór-Nagy, Kállay 1, Pohl, Német, Jansik Sz. Vezetőedző: Varga Zsolt

A győztes csapat: FTC-Telekom (Gárdonyi András, Gór-Nagy Miklós, Nikola Jaksics, Jansik
Szilárd, Kállay Márk, Mezei Tamás, Sztefan Mitrovics, Német Toni, Pohl Zoltán, Aaron
Younger, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma; edző: Varga Zsolt)
Vízilabda hírek
ftc
szuperkupa