cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

13 gól, magabiztos győzelem a franciák ellen!

2018. november 6. 19:38

Női válogatottunk jól kezdte a Világliga európai selejtezőjét, az Európa Kupa selejtezőjét, hiszen az egri Bitskey-uszodában a hatgólos Keszthelyi Rita vezérletével 13-4-re győzött Franciaország ellen.

Ünnepséggel indult: Gurisatti Gréta, Gyöngyössy Anikó és Szilágyi Dorottya az 50., Tóth-Csabai Dóra a 150., Szücs Gabriella a 250. válogatott mérkőzése okán vehetett át díjat Vári Attilától, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökétől.

FINA_MVLSZ_HUN_FRA_noi_VL_20181106_MaD_015.jpgDe ünnepi volt minden szempontból az összecsapás.

Kezdjük azzal, hogy az Európa-bajnoki bronzmeccs óta először láthattuk újra együtt a csapatot – ahogy többen megjegyezték, végre!

Aztán folytassuk a helyszínnel. Eger városa, az egri klub vállalta a rendezést, így 2013 után újra a csodaszép Bitskey-uszodában szerepelt a nemzeti együttes. „Büszkék vagyunk arra, hogy vendégül láthatjuk a magyar válogatottat, hiszen a városban a férfi- mellett a női vízilabda is népszerű” – fogalmazott Szécsi Zoltán klubelnök, kinek szavait alátámasztandó szépen megteltek a lelátók a kezdésre. Közel százan Budapestről érkeztek, hiszen a fővárosi meccseken nagyszámban szurkoló, a női válogatottat szívügyének tekintő Carpathian Brigade is képviseltette magát az összecsapáson.

Ünnepi volt a parti Bíró Attilának is, hiszen szülővárosában irányíthatta a válogatottat, ott, ahol utolsó alkalommal még az OSC vezetőedzőjeként egy Eger elleni bajnokin ült a kispadon emlékei szerint hét-nyolc éve.

FINA_MVLSZ_HUN_FRA_noi_VL_20181106_MaD_009.jpgMost a meccs javarészében természetesen inkább állt. Eleinte nem pusztán azért, mert kvázi ez a szokás, hanem mert nem feltétlen tetszett neki az, amit látott. Mi tagadás, játékosai naggyá tették Derenty kapust, ráadásul az első francia fórt sem sikerült kivédekezni. Más kérdés, ott volt a vízben a mester ásza, a női szakág megkoronázatlan királynője, Keszthelyi Rita, aki az első negyedben berámolt hármat (akció, Gurisatti Gréta által kiharcolt ötméteres, lefordulás), így 3-1-re vezettünk.

A másodikban Vályi Vanda pimaszsága, Csabai Dóra leheletfinom passza a nem hibázó Gurisatti kezére, aki aztán emberrel a nyakén vitt végig egy megúszást – ezeket a momentumokat emelhettük ki igazán. Szép volt persze Gyöngyössy Anikó csavarakciója is, csak éppen a lécen csattant… Paillat lövése becsúszott, ezen kívül semmire sem mentek a franciák, ami elsősorban a mieink védekezését dicsérte. Keszthelyi ebben az etapban egy fórgóllal jelentkezett, ezzel 4-1-re nyertünk ezt a negyedet.

Érthetően Bíró Attila is sokkal elégedettebben állt a pad előtt.

FINA_MVLSZ_HUN_FRA_noi_VL_20181106_MaD_013.jpg Nagyszünet után folytatódott csapatunk dominanciája, ami emberhátrányok kivédekezésében is megmutatkozott, nem csupán gólokban és a gyorsaságban. Persze ez utóbbiak voltak a látványosabbak, a publikum részére vastapsra ragadóak. Keszthelyi ötödik gólját jegyezte, Gyöngyössy ötméterest brusztolt ki, Vályi értékesítette, Leimeter Dóra is villant. Daule 10-2-nél szépített, s avatta fel a szünetben Gangl Edinát váltó Kasó Orsolyát. Mindkét kapunknak nehéz dolga volt amúgy, hiszen nem sok lövés érkezett a kapujukra – mindkettő hozta magát, indított, utóbbi pedig ötméterest is védett.

Az egri közönség nagy örömére válogatottunk 11. gólját Szilágyi Dorottya szerezte – a lelátón örült ennek a város női csapatának edzője, Biros Péter is. A záró menetben érthetően kisebb volt már a tempó, a lényegi kérdések sokkal korábban eldőltek. Illés Anna, Máté Zsuzsanna vagy éppen Garda Krisztina hátul végezte a fáradhatatlan melót, miközben a támadásaink már kevésbé voltak hatékonyak. Egyszer azért villant Keszthelyi Rita, majd Illés Anna is, így lett a vége 13-4 - joggal szólt a "Szép volt, lányok!" a lelátóról!

FINA_MVLSZ_HUN_FRA_noi_VL_20181106_MaD_008.jpgVilágliga európai selejtező, egyben Európa Kupa-selejtező
Nők, 2. játéknap
B-csoport
MAGYARORSZÁG-FRANCIAORSZÁG 13-4 (3-1, 4-1, 4-1, 2-1)

Eger, Bitsky-uszoda, vezette: Schwartz (izraeli), Daskalopoulus (görög)

Magyarország: Gangl – Szilágyi 1, Szücs, Illés 1, Keszthelyi 6, Vályi V. 2, Gyöngyössy. Csere: Máté, Gurisatti 2, Leimeter 1, Csabai, Garda, Kasó (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Franciaország: Derenty – Millot 1, Bachelier, Guillet, Mahieu, Paillat 1, Daule 2. Csere: Leroux, Grass, Deschampt, Clerc, Bacquet, Vo Nan (kapus). Szövetségi kapitány: Florian Bruzzo

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények
A-csoport:

Spanyolország-Izrael 13-5
B-csoport:
Hollandia-Olaszország 7-9

További program
3. játéknap, 2018. december 1.
A-csoport:

Görögország-Oroszország

4. játéknap, 2018. december 3.
B-csoport:
Olaszország-Magyarország
December 4.
A-csoport:

Izrael-Oroszország
B-csoport:
Franciaország-Hollandia

5. játéknap, 2018. december 15.
A-csoport:

Spanyolország-Görögország

6. játéknap, 2018. december 18.
A-csoport:

Spanyolország-Oroszország
Izrael-Görögország
B-csoport:
Franciaország-Olaszország
2019. január 12.
B-csoport:
Hollandia-Magyarország

7. játéknap, 2019. január 12.
A-csoport:

Izrael-Spanyolország

8. játéknap, 2019. január 15.
A-csoport:

Oroszország-Görögország
B-csoport:
Franciaország-Magyarország
Olaszország-Hollandia

9. játéknap, 2019. február 12.
A-csoport:

Oroszország-Izrael
B-csoport:
Olaszország-Franciaország
Magyarország-Hollandia

10. játéknap, 2019. március 5.
A-csoport:

Görögország-Spanyolország
B-csoport:
Magyarország-Olaszország
Hollandia-Franciaország

Az Európa Kupa hatos döntőjét 2019. március 28-31. között később kijelölendő helyszínen rendezik.
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga
Európa Kupa