cover image
Egyéb

Kezdődhet a játék – indul a női bajnokság!

2018. szeptember 29. 12:59

A Honvéd-UVSE előrehozott mérkőzéssel kezdődik a női ob I, amelynek kérdése: vajon meg tudja-e állítani valaki az UVSE-t?

Előrehozott mérkőzéssel, a Honvéd-UVSE partival 19:30-tól elkezdődik a 2018/19-es női első osztályú bajnokság. Az a sorozat, amely talán előre kijelenthető, nem kevés izgalmat rejt magában.

Az elmúlt négy szezon végén az UVSE koronáztatott meg – nagy kérdés, vajon ezúttal is révbe ér a csapat? A keretét elnézve jó esélye van rá, még úgy is, hogy az olimpiai- és világbajnok amerikai klasszis, Maggie Steffens a spanyol Sabadellt erősíti majd, illetve távozott a csapatkapitány Tóth-Csabai Dóra, és Takács Vivien is. A legnagyobb erősítést is meg kell azonban említeni – ez pedig a több kiválóság megtartása. Mert maradt a nemzetközi női szakág egyik ékköve, Keszthelyi Rita, maradt Gangl Edina, Szücs Gabriella, Rebecca Parkes, tehát a válogatott magyar mag. De számíthat Benczur Márton szakvezető a lassan klasszissá érő holland Vivian Sevenichre, a feltörekvő fiatalokra, valamint januártól az amerikai világbajnokra, Jamie Neushulra, és a kanadai Kindred Paulra is. Ráadásul sikerült Szentesről átigazolni a 17 esztendős tehetséget, a felnőtt-válogatottban is bemutatkozó Rybanska Natasát. És ne feledjük, az elmúlt tíz év őrületéből egy időre magát tudatosan kivonó Antal Dóra is visszatérhet idővel, a Berkeley Egyetemen diplomázó Európa-bajnokunk a Magyar Kupa hajrájában akár már sapkát is húzhat! Szóval, az UVSE továbbra is meghatározója a mezőnynek, az Euroligának is!

MVLSZ_UVSE_Dunaujvaros_noi_donto3_20180510_Madar_David_014.jpgAz előző idényben a Dunaújváros, előtte a BVSC próbálta a bajnoki döntőben megállítani – ezúttal is talán ennek a két csapatnak van a legnagyobb sansza erre. Az újvárosiak gondjait nehezítheti a Fabó Éva Sportuszoda felújítása, kérdés még, miként lesznek az edzések és a hazai meccsek. De Mihók Attilának fejtörést okozhat Szilágyi Dorottya pótlása is, igaz az Olaszországból hazatérő Menczinger Kata egyértelmű erősítést jelent. Mint ahogy a LEN-kupagyőztes esetében is érvényes a megállapítás: a legnagyobb erősítés, hogy sikerült megtartani a külföldi vetélytársak által csábított Gurisatti Grétát és Garda Krisztinát, de maradt a holland Európa-bajnok kapus, Laura Aarts, a francia center, Geraldine Mahieu, a hosszú betegségéből meggyógyult Vályi Vanda, illetve Horváth Brigitta is.

MVLSZ_FTC_BVSC_noi_bronz_20180505_Madar_David_012.jpgA zuglóiak esetében még inkább igaz a megállapítás: a stabilitás lehet az egyik fő mozgatórugó, hiszen Petrovics Mátyás minden ászával számolhat. A tudatos munka folytatódhat így a Szőnyi úton, ami az elmúlt években válogatott meghívót, sőt világversenyen való részvételt jelentett nem egy játékosnak, gondoljunk csak a másodvirágzását élő Gyöngyössy Anikóra, Leimeter Dórára vagy Tóth Eszterre. És ott vannak azok a rutint szerző játékosok, akiknek jó szezon esetén szintén megadathat mindez – említsük Kuna Szonja, Hertzka Orsolya, Máté Zsuzsanna, Farkas Tamara vagy éppen Utassy Kata nevét. Mindannyiuk neve ott van Bíró Attila noteszéban. Miként Illés Annáé is természetesen – a Berkeley Egyetemen diplomázó, univerzális Európa-bajnokunk is ott tempózik majd a BVSC-ben, amely felettébb ígéretes szezon elé nézhet.

MVLSZ_UVSE_Dunaujvaros_noi_donto1_20180425_Madar_David_022.jpgA második idényét kezdő FTC-ből nyilvánvalóan hiányzik majd a visszavonuló Kisteleki Dóra, mellette a haza igazoló (Szentes) Kövér-Kis Réka nevét kell megemlíteni. Igen ám, de érkezett az UVSE-től Tóth-Csabai Dóra, aki új csapatában bizonyíthatja all-round mivoltát, ami a 11-es olimpia csapatlétszám miatt különösen fontos lehet. Maradt a két Európa-bajnok, Csehó-Kovácsné Kasó Orsolya és Bujka Barbara, avagy feltétlen érdemes lesz Béres Gergely csapatára figyelni. Miként az egriekre is, ahol Biros Péter számíthat többek között a Dunaújvárosból igazolt Szilágyi Dorottyára, a szintén a bajnoki ezüstérmestől érkező Mchunu Hlengiwére, a saját nevelésű Rompos Dórára, valamint a távozó amerikai center, Brigitta Games helyét átvevő ausztrál Amelia Moria Pullyblankra.

A Szentes és a kispadján a kétszeres olimpiai bajnok Varga Tamással erősítő Szeged próbálja majd még ezúttal is megszorongatni a „nagyokat”, a Tatabánya és a Honvéd pedig a középcsapatokkal próbálja majd felvenni a versenyt. Csak úgy, mint az előző szezonban, a 8. helyezett, remek kis meccseket vívó UVSE-Margitsziget is szeretett volna elindulni, ám miután az új versenykiírásban előírtaknak (három utánpótlás-együttes) nem tudott megfelelni, és mindezt nem tudta a kiírt összeggel megváltani, nevezését kénytelenek voltak elutasítani, így 9 csapattal kezdődik a bajnokság.

Ami a lebonyolítást illeti: egy teljes, oda-visszavágó kör után az első hat kerül a felsőházba úgy, hogy a legjobb kettő már biztos elődöntős.
 
Női ob I
A résztvevők
Budapesti Honvéd SE
BVSC-Zugló
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics  
FTC-Telekom  
Hungerit-Szentes  
Szeged SZTE  
RB-Tatabánya  
UVSE  
ZF-Eger  
 
Az elmúlt tíz szezon bajnokcsapata
2018: UVSE
2017: UVSE
2016: UVSE
2015: UVSE
2014: Szentes
2013: Eger
2012: Eger
2011: Dunaújváros
2010: Dunaújváros
2009: Dunaújváros
 
Női ob I. - az 1. forduló programja
2018. szeptember 29.
Budapesti Honvéd-UVSE, 19:30
2018. október 3.
Zf-Eger- Szeged SZTE, 19:00
RB-Tatabánya-Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics, 20:00
Hungerit-Szentes-FTC-Telekom, 20:00
Vízilabda hírek
női bajnokság
uvse
beharangozó