cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

„Ez a siker egy út kezdete"

2018. szeptember 16. 18:30

Férfiválogatottunk a berlini Világkupa utolsó akadályát is sikerrel vette, és 10-4-re legyőzte a negyeddöntőben a horvátokat kiejtő Ausztráliát. Märcz Tamás tanítványai felszabadult és lehengerlő játékkal nyerték meg tizenkilenc év után újra a Világkupa küzdelmeit. A kapitány boldogan értékelt az ünnepélyes ceremóniát követően.

Miként arról korábban beszámoltunk, az elődöntőben Szerbiát, majd a döntőben Ausztráliát másodjára is legyőző magyar férfiválogatott megnyerte a Berlinben rendezett Világkupát.
 
Märcz Tamás szövetségi kapitány boldogan összegzett az ünnepélyes eredményhirdetés után: „Nagyon jó érzéseim voltak a vízbe ugrás előtt, éreztem a fiúkon, hogy nagyon koncentráltak és tudnak még hozzátenni ahhoz, amit az elmúlt napokban láttunk tőlük. Az első pillanatokban ugyanakkor azért érezhető volt a feszültség a két csapat között, hiszen nem lehetett tudni, ki fogja hamarabb és jobban megindítani a szekeret. Mégis az sugárzott a srácokról, hogy mindannyian ott vannak fejben és nem akarják kiengedni a sikert a kezükből - Kardos Pipi azonnal elkapta a fonalat, rögtön volt három nagyon nagy védése, és helyükön voltak a blokkok is. Mindemellett láttam a szervezettséget és a tudatosságot a támadásban is, hogy tényleg odafigyelnek és nem lehet baj ezen a meccsen. Egy olyan ausztrál válogatottat győztünk le, aki egy szinte komplett horvát csapatot ejtett ki a negyeddöntőben, aki Szerbia mellett a másik nagy esélyese volt a Világkupának, és a csoportban sem volt velük könnyű dolgunk."

41856835_1087908104700913_1136633747374866432_n.jpg „Örülök, hogy sikert ért el ez a társaság és győzni tudott! Nagyon szép dolog bejutni a döntőbe, azonban nyerni még nehezebb, egy külön műfaj, de most sikerült, ráadásul egy fontos tornagyőzelmet zsebeltünk be a nyári időszak után. A rosszul sikerült kontinensbajnokságot követően elindult valami, sok mindent változtattunk, melyekre a fiúk is jól reagáltak. Az elődöntőben, a szerbek felett aratott diadal az első lépcsője volt annak a munkának, melyet nyáron, az Európa-bajnokság után kezdtünk el, ez a döntő pedig már egy újabb lépcsőfoka. Ez nem azt jelenti, hogy mi vagyunk a világ legjobb csapata, hanem azt, hogy át lehet lépni realitásokat, mely ezen a tornán bizonyítást is nyert, hiszen a horvát és a szerb válogatott egyaránt magasan esélyese volt ennek a Világkupának, mégsem jutott egyik sem a fináléba. A jövőben is legalább nyolc-tíz csapat között dőlhetnek el a komoly vízilabdaesemények érmes helyezései - ezzel a sikerrel jeleztük, hogy bizony velünk is számolni kell, és nem szabad leírni bennünket. Ez egy út kezdete, magasra tettük a lécet, de folytatjuk a megkezdett munkát, dolgozunk sokat, ez pedig előbb-utóbb kifizetődik" - bizakodott a kapitány, aki szerint ez a győzelem hitet adhat a folytatásra.
41841671_307561260053969_770040722245025792_n.jpg  
„Nagyon fontos a szellemiség, hogyan állunk mi és a játékosok egymáshoz, illetve mennyire hiszünk egymásban, és abban, hogy a céljaink elérhetőek. Most működött, és reméljük, hogy a folytatásban is fog, ami nem lesz könnyű, de rajtunk nem fog múlni. Szüksége volt a magyar vízilabdának erre a sikerre, ami nem szabad, hogy nyugalmat adjon, hanem hitet, és még többre sarkalljon."
 
FINA Férfi Világkupa, Berlin 
Döntő 
Magyarország
-Ausztrália 10-4 (2-1, 2-1, 4-0, 2-2)
  
MAGYARORSZÁG: Kardos - Manhercz 4,  Zalánki 2, Német, Jansik D., Kovács G., Pásztor 2. Csere: Jansik Sz., Mezei, Bátori 2, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
AUSZTRÁLIA: Dennerly - Campbell, G. Ford, L. Edwards, Younger 1, Howden,  B. Edwards. Csere: Kayes 1, Hollis, Power 1, A. Ford. 1. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A Világkupa-győztes csapat
Kapusok: Kardos Gergely (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Szolnok), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok) 
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

További eredmények 
A 7. helyért

Japán-Dél-Afrika 21-9
Az 5. helyért
Egyesült Államok-Horvátország 7-10
A 3. helyért
Szerbia-Németország 15-9
 
Vízilabda hírek
Férfi válogatott