cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

19 év után Világkupát nyert a válogatott!

2018. szeptember 16. 15:18

A Märcz Tamás irányította csapat a fináléban 10-4-re győzte le Ausztráliát, így 1999 után ünnepelhetünk VK-aranyat!

Märcz Tamás a FINA szakos?

Szövetségi kapitányunk világbajnokság és a Világliga után a Világkupán is döntőbe vezette a válogatottat.

„Jó lenne nyerni…” – hangzott az óhaj.

No, igen, szép, szép volt az ezüst a vb-n (de milyen szép!), szép volt a Duna Arénában is, de Berlinben fényesíteni akart a csapat. A csapat, amely meccsről meccsre javult, érett össze a játéka. A negyeddöntőben, majd a szerbek elleni elődöntőben már parádés volt minden – erre akart rátenni még egy lapáttal.

S lőn! Igaz ugyan, hogy eleinte a támadás hat a hat ellen akadozott, de azt is jegyezzük meg, a fináléban érthetően túlzott kockázatot nem vállalt a társaság, még véletlenül sem akarta, hogy leforduljon a rivális. Nem is volt képes. Ráadásul Kardos Gergő emberhátrányokban védet nagyokat zsinórban, így aztán Kayes vezetőgólja után sem esett senki kétségbe - Mezei Tamás ötöst harcolt ki, Manhercz Krisztián belőtte, majd Zalánki Gergő villant úgy, ahogy ezen a Világkupán már többször is.

S miután a második menet forgatókönyve kísértetiesen hasonlóan alakult (avagy zárt védekezés, kevés gól – ott előbb Power, majd nálunk Zalánki és Manhercz), 4–2-re vezettünk a nagyszünetben.

S ez a magabiztosság értelemszerűen csak tovább fokozódott a folytatásra, így a harmadik negyedben képes volt romba dönteni az ausztrálok álmait. Hiába készültek egész nyáron erre a viadalra, a fiatal magyar csapat a csoportmeccsek 9-8-a után ezúttal még jobban legyőzte. Mert bravúrosan védekezett, amiből indulva elöl is összejöttek a dolgok. Manhercz duplája után a Berlinben kifogástalanul pólózó Bátori Bence, majd utána Pásztor Mátyás is gólt jegytett. Már ekkor éreztük, a BVSC 31 éves játékosa újoncként utazott a Világkupára, arannyal utazhat haza.

Mert ezt a Világkupát bizony megnyerte a magyar férfiválogatott!

Az utolsó menetben Younger és Bátori gólváltása után 9-3 állt a táblán öt perccel a vége előtt, sok kérdés nem maradt hátra. Pásztor lőtte a tizediket, a sokadik hátrányt védekezte ki a csapat, Kardos pazarul védett, mindenben jobbak voltunk. A vége 10-4 lett, kezdődhetett az ünneplés!

FINA Férfi Világkupa, Berlin 
Döntő 
Magyarország
-Ausztrália10-4 (2-1, 2-1, 4-0, 2-2)
  
MAGYARORSZÁG: Kardos - Manhercz 4,  Zalánki 2, Német, Jansik D., Kovács G., Pásztor 2. Csere: Jansik Sz., Mezei, Bátori 2, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
AUSZTRÁLIA: Dennerly - Campbell, G. Ford, L. Edwards, Younger 1, Howden,  B. Edwards. Csere: Kayes 1, Hollis, Power 1, A. Ford. 1. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A Világkupa-győztes csapat
Kapusok: Kardos Gergely (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Szolnok), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok) 
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

További eredmények 
A 7. helyért

Japán-Dél-Afrika 21-9
Az 5. helyért
Egyesült Államok-Horvátország 7-10
A 3. helyért
Szerbia-Németország 15-9
 
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
világkupa
Berlin