cover image
Egyéb

Bronzéremért játszhatnak a lányok az Eb-n

2018. szeptember 15. 20:05

A funchali U19-es Európa-bajnokságon a Faragó Tamás által vezetett válogatottunk az elődöntőben 11-5-re kikapott Spanyolországtól, így vasárnap a bronzéremért szállhat harcba Hollandiával.

A csoportmeccses, majd a negyeddöntős akadályt is magabiztosan vette a Faragó Tamás irányította csapat, amely tudta, a legnagyobb akadály szombaton került az útjába. Spanyolországot ugyanis a torna favoritjának tartják – nem véletlenül. Egyrészt közismert az ottani utánpótlás ereje, másrészt elég csak megemlíteni, hogy a rivális csapatkapitányának a nevét. Paula Arrones Leiton ismerős lehet a női pólót ismerők körében – a 2000-es születésű center tagja volt a nyári, barcelonai Európa-bajnokságon bronzérmes együttesnek, sőt főszerepet játszott a házigazda éremszerzésében. Hogy nem könnyű őt (sem) semlegesíteni, jól tudnának beszélni Európa-bajnok védőink is… Leiton a csoportmeccsen és a bronzmeccsen is gólt jegyzett a kiállítások szerzése mellett, avagy mindenki tudta, nehéz feladat lesz semlegesíteni a junior Eb elődöntőjében is. A magyar lányoknak egyébként a lelátón szurkolt a női válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila is.

Nos, a fentieknek megfelelően nehezen indult a találkozó, melyet a spanyolok kezdtek jobban, Dalmases és Aznar góljaival meglépett kettővel a rivális, ám a hajrában Rybanska Natasa szépített. Az első felvonás 2-1-es spanyol vezetés mellett ért véget. 
 
Faragó Tamás együttesének a második játékrészben még sikerült tartania a lépést ellenfelével, tanítványai nem hagyták ellépni Spanyolországot. Két találatot szerzett a magyar, és kettőt a spanyol együttes is, így a csapatok 4-3-nál vonulhattak félidőre.

Nagyszünet előbb egyenlített Vályi Vanda, majd még egy ideig partiban volt a csapat riválisával, Faragó Berta góljával 5-5-tel mentünk a záró menetre. Majd miként a LEN közvetítése és eredményközlő rendszere, a csapat is leblokkolt. Spanyolország magasabb fokozatra kapcsolt, 6-0-ra hozta le az utoló nyolc percet, és 11-5-re megnyerte a találkozót. A magyar válogatott így vasárnap délután a bronzéremért szállhat harcba, ellenfele pedig Hollandia lesz. A döntőben Spanyolország és Oroszország csaphat össze egymással. 

„Három negyeden keresztül bíztunk a csodában, amiért nagyon sokat tettünk. Működött minden, amit elterveztünk, Magyari Alda a kapuban nagyot alkotott, jól védekeztünk, kiválóan vízilabdáztunk. Az utolsó negyedre azonban taktikailag szétesett a keret, gyakorlatilag fizikailag és szellemileg is elfáradtunk, bekövetkezett az, amitől igazából előzetesen tartottunk. Be kell látni, jobbak voltak a spanyolok. A bronzmeccsen meglepetésre a hollandok lesznek az ellenfeleink, hiszen kikaptak az oroszoktól. Megint az lesz a kérdés, meddig bírjuk szellemileg és fizikailag majd a találkozót. Beszéltem a lányokkal, elmondtam nekik, meggyőződhettek róla, hogy képesek jól, sőt hibátlanul is játszani, az utolsó meccsre ebből kell erőt meríteni, és megszerezni azt az érmet” – értékelt Faragó Tamás.
 
 
U19-es leány Európa-bajnokság, Funchal
Elődöntő
Magyarország-Spanyolország 5-11 (1-2, 2-2, 2-1, 0-6)

Gólszerzők: Vályi V., Faragó B., Kiss E., Rybanska, Ármai, ill. Aznar 4, Dalmases 3, Bonamusa 2, Guiral, Morell
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A magyar válogatott
Kapusok: Aranyi
Réka (Eger), Magyari Alda (POLO SC)
Mezőnyjátékosok: Ármai Zita (FTC), Faragó Berta (BVSC), Jenei Kata (Tatabánya), Kiss Eszter Lara (UVSE), Koncz Hanna (BVSC), Kudella Panna (Szentes), Petőváry Luca (BVSC), Rybanska Natasa (Szentes), Szabó Krisztina (Szentes), Utassy Kata (BVSC ), Vályi Vanda (Dunaújváros). Női utánpótlás-igazgató: dr. Faragó Tamás. Edző: Petőváry Zsolt
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

További eredmények
A 15. helyért

Bulgária-Románia 5-14
A 13. helyért
Portugália-Szlovákia 8-14
A 11. helyért
Törökország-Csehország 10-3
A 9. helyért
Németország-Nagy-Britannia 5-10
Az 5-8. helyért
Olaszország-Izrael 21-7
Franciaország-Görögország 3-17
Elődöntő
Oroszország-Hollandia 10-8

Szeptember 16., vasárnap
A 7. helyért
Izrael-Franciaország, 14:30
Az 5. helyért
Olaszország-Görögország, 16:00
A 3. helyért
Hollandia-Magyarország, 17:30
Döntő
Oroszország-Spanyolország, 19:00
Vízilabda hírek