cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Kétgólos vereséggel kezdtük a Világkupát

2018. szeptember 11. 21:41

A berlini nyitányon 7-4-re vezettünk Németország ellen, ám a hazaiak fordítottak, és 12–10-re nyertek. Folytatás szerdán 16 órától (tv: M4 Sport) Ausztrália ellen.

A második negyed közepén 4–4 állt a táblán.

Nem véletlenül emeljük ki ezt a részeredményt, hiszen a felek a barcelonai Európa-bajnokságon ennyire végeztek egymással. Azt persze feledjük el, már csak azért is, mert ezen a viadalon új esélyt kapott a csapat. Az új, megfiatalított csapat, amelynek Világkupa-keretéből a meccsre Kardos Gergelyt és Pohl Zoltánt hagyta ki Märcz Tamás.

Merthogy a következő olimpián is alkalmazott 11-es meccskeretet kellett megneveznie a kapitányoknak. Csuk révén a vb-kvalifikációra hajtó hazaiak szereztek vezetést, ám Nagy Ádám és Bátori Bence révén megnyertük a nyitó negyedet.

A második forgatókönyve hasonlóan íródott. Az Eb-n ellenük három gólt jegyző Real fórból egyenlített, de Bátori újból villant. Reibel ötösére Zalánki Gergő válaszolt, majd Schulcz találatra is jött a balkezes bomba, plusz egy Jansik Dávid pontos lövés!

A nagyszünet után az újonc Pásztor Mátyás szerzett gólt, 7-4-re vezettünk, bátran állíthatjuk, pontosabbak, jobbak voltunk. A fórt a 8-4-ért parlagon hagytuk, majd jött egy rövidzárlat a negyed közepén, amikor három német támadásból három német gól született. S Bátori ötöst értékesítve visszavette az előnyt, Eidner ismét egyenlített, sőt Hagen Stamm együttese a dudaszó előtt a vezetésért támadott. sikertelenül.

A záró menet kihagyott német fórral, és ez kihagyott Zalánki-ötössel kezdődött (Mezei Tamás harcolta ki ezt is), majd Manhercz Krisztián-kapufával folytatódott. Az új, tesztelt szabályoknak köszönhetően a kipontozódások miatt pedig fogytak a variációs lehetőségek. Restovics góljával átvették a vezetést, Jansik Szilárd hamar egyenlített. Reibel és Real pontos volt fórból, 2:52-vel a vége előtt 11-9-re vezetett Németország.

Egy blokkba lőtt emberfór mélyített az árkot, amelyből aztán nem is sikerült kimászni, s végül 12-10-es vereséggel kezdtük a Világkupát. Folytatás szerdán 16 órától Ausztrália ellen.

„Nem volt könnyű átélni a meccs elejét sem, számítottunk arra, hogy akár az otthon játszó németek ellen szembeszélben is pólózhatunk – nos, ezt jól reagáltuk le, túléltük az elejét, sok emberhátrányt kivédekeztünk. Kézben tartottuk a meccset, majd 7-4-nél jött a fordulópont. Akkor kihagytuk az időkérés után a fórt, pedig még jobban leszakíthattuk volna az ellenfelet. Elkezdtünk egyre többet hibázni, sok gól kaptunk a harmadik és a negyedik negyedben is. Ennek ellenére volt esélyünk még így is a győzelemre, de sok hiba csúszott a játékunkba, kapkodtunk, nem voltunk pontosak. Elöl rutintalanul oldottuk meg a támadásokat, nem tudtuk gólra váltani a fórokat, amelyekkel meg lehetett volna a győzelem” – értékelt Märcz Tamás szövetségi kapitány a mérkőzés után, majd kitért az ausztrálok elleni meccsre: „Ismerjük őket, láttuk, ahogy a japánok ellen különleges találkozón nyernek. Jó csapat, nehéz lesz ellenük is, de miként a németek ellen, ezúttal is a győzelem reményében kell vízbe ugranunk. A játékvezetői ítéletek ellenére a németek ellen is rajtunk múlt a siker, várhatóan így lesz holnap is. Sokat tettünk a pontokért, de úgy tűnik, még többet kell nyújtani, segíteni egymást!”

„Csak saját magunknak köszönhetjük ezt az eredményt… Az első két negyedben közepesen, a következő kettőben borzalmasan játszottunk. 7-4-nél megvoltak a lehetőségeink, hogy lezárjuk a meccset, de kulcsszituációkat hagytunk ki elöl, de ami még nagyobb baj, hátul is teljesen szétnyíltunk. Mindenkinek át kell gondolnia, ki mit hibázott, aztán le kell zárni, és holnap egy teljesen másik meccset kezdeni a véleményem szerint erősebb ausztrál válogatottal” – fogalmazott őszintén válogatottunk legeredményesebb játékosa, Bátori Bence.

FINA Férfi Világkupa, Berlin
A-csoport, 1. forduló
Németország-Magyarország 12-10 (1-2, 3-4, 4-2, 4-2)
 
NÉMETORSZÁG: Scheinkel - Real 3, Juengling, Schulz 1, Csuk 2, Restovics 2, Eidner 1. Csere: Reibel 3, van der Boch, Preuss, Stamm. Szövetségi kapitány: Hagen Stamm
 
MAGYARORSZÁG: Vogel - Manhercz, Zalánki 2, Mezei, Jansik D. 1, Kovács G., Bátori 3. Csere: Jansik Sz. 2, Német, Nagy Á. 1, Pásztor 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
További eredmények
A-csoport
Ausztrália-Japán 14-6
B-csoport
Szerbia-Dél-Afrika 21-3
Horvátország-Egyesült Államok 15-10

A Világkupa-keret
Kapusok: Kardos Gergely (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Szolnok), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok) 
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)


A további program
Szeptember 12., szerda
Ausztrália-Magyarország, 16:00 - tv: M4 Sport
Szerbia-Egyesült Államok, 17:30
Horvátország-Dél-Afrika, 19:00
Németország-Japán, 20:30

Szeptember 13., csütörtök
Szerbia-Horvátország, 16:00
Dél-Afrika-Egyesült Államok, 17:30
Magyarország-Japán, 19:00
Németország-Ausztrália, 20:30
 
Szeptember 14., péntek
A2-B3, 16:00
A3-B2, 17:30
A1-B4, 19:00
A4-B1, 20:30
 
Szeptember 15., szombat
Az 5-8. helyért, 14:00 és 15:30
Elődöntő, 17:00 és 18:30
 
Szeptember 16., vasárnap
A 7. helyért, 10:00
Az 5. helyért, 11:30
A 3. helyért, 13:00
Döntő, 15:00
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
világkupa
Berlin