cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Bizalommal a jövő játékosai iránt – jön a Világkupa!

2018. szeptember 10. 11:20

Elutazott Berlinbe férfiválogatottunk, amely kedden 20:30-tól a házigazda Németország ellen kezdi meg szereplését a Világkupán. Märcz Tamás amondó, türelem kell még ehhez a fiatal csapathoz, ugyanakkor azt várja, bizonyítsanak a játékosok.

Újult erővel!

Afféle mottóként is megfogalmazódott mindez férfiválogatottunk háza táján, ami nem csoda. Nem csoda, hiszen a nyár fő versenye, a barcelonai Európa-bajnoki szereplés finoman fogalmazva sem úgy sikerült, ahogy tervezte a szakmai stáb és a csapat, így hiába az azt megelőző Világliga-ezüst, keserű szájízzel zárult a nyár. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy rögvest itt egy újabb világverseny, azonnal lehet javítani, bebizonyítani, sokkal jobb a helyzet, mint Spanyolországban láttuk.

Hogy is mondta Manhercz Krisztián? „Nem nyugodhatunk bele abba, ami történt, engem hergel, és bízom bennem a többieket is!”

MVLSZ_Ferfi_valogatott_edzes_20180906_Madar_David_028.jpgNos, látva azokat, akik részesei voltak az Eb-n a 8. helynek (nyolcan vannak a VK-csapatból), egyértelműnek tűnik az igen válasz. Ők kiegészülve az „új” arcokkal nem titkoltan nagy bizonyítási vággyal indultak Berlinben.

„Az Európa-bajnokságot követő két hétben nem tudtam túlságosan kikapcsolódni, hiszen sok gondolat fut ilyenkor át egy kapitány fejében, ráadásul az elemzések is zajlottak. Afféle újratervezést hajtottam végre – árulta el Märcz Tamás. – Ez a három és fél hét felkészülés nagyon hasznos volt, jobban fel lehetett építeni a dolgokat, mint az Európa-bajnokság előtt, hiszen ott rögvest egy Világliga következett."

A társaság az említett hosszúságú felkészülés során a német és az ausztrál válogatottal készült közösen, játszott edzőmeccseket – két berlini csoportellenféllel. Hogy miért? Annak prózai oka van, mint a szövetségi kaptány elmondta: „Még azelőtt leszerveztük ezeket a közös tréningeket, mielőtt meglett volna a Világkupa sorsolása. De nincs ezzel baj, így is rendkívül hasznos volt mindenkinek. A Világkupán otthon szereplő németek ellen játszunk először, ami nem lesz könnyű, hiszen nekik nagyon fontos ez az esemény, innen szerezhetnek indulási jogot a jövő évi világbajnokságra. Mind a német, mind az ausztrál válogatott ellen kiegyensúlyozott mérkőzést várok, rutinosabb játékosokból állnak, régebb óta együtt vannak, ennek ellenére győzelmeket, és akár csoportelsőséget várok.”

MVLSZ_Ferfi_valogatott_edzes_20180906_Madar_David_030.jpgA szakvezető örül annak, hogy a precízen kidolgozott tervet végig tudták vinni, úgy haladt előre a felkészülés, ahogy a szakmai stáb megálmodta: „A részletekre ezúttal jobban oda tudtuk figyelni, mentálisan is jobban felépíthettük a csapatot – aztán hogy ez mire lesz elég, majd meglátjuk. Mondhatnánk, hogy számunkra nincs teher, lévén a Világliga-szerpeléssel megszereztük a világbajnoki kvalifikációt, ugyanakkor egy magyar vízilabdázó mindig teher alatt játszik a válogatottban. Többüknek ez lesz az első világversenyük, élesben bizonyíthatnak. A csapatot egységesnek látom. Fizikálisan nem lesznek gondjaink, ebben biztos vagyok, taktikailag a védekezést is összeraktuk, amennyire lehetett. Az lehet majd a kérdés, hogy melyik játékosunk lesz képes higgadtan kezelni a támadásvezetéseket, az utolsó pillanatban ki tud higgadtan, jól dönteni. Erre nagyon jók ezek a mérkőzések, sokat segíthet a fiatal játékosoknak a fejlődésben. Nincs ennél jobb lehetőség, mint ezen a tornán meccshelyzetben tesztelni. A bizalmam megvan feléjük, ők a jövő játékosai. Türelem kell hozzájuk, nem biztos, hogy most fogna életük formájában játszani, de nagy kifutásuk lehet a jövőben.”

A csapat vezére lehet Manhercz Krisztián, aki mint megjegyezte: „Fiatal a keret, talán három olyan játékos van mellettem, akivel nem játszottam az utánpótlás-válogatottban – nagyon családias, baráti a légkör.”

Nos, tovább növelheti mindez az, ha kedden, a 20:30-kor kezdődő berlini első meccsen legyőznénk a német riválist…

A Világkupa-keret
Kapusok: Kardos Gergely (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Szolnok), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok) 
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

FINA Férfi Világkupa, Berlin, szeptember 11-16. 
Csoportbeosztás

A-csoport: 

Ausztrália 
Németország 
Magyarország 
Japán

B-csoport 
Horvátország 
Szerbia 
Dél-Afrika 
Egyesült Államok
 
A program
Szeptember 11., kedd
Szerbia-Dél-Afrika,15:45
Horvátország-Egyesült Államok, 17:15
Ausztrália-Japán, 19:00
Németország-Magyarország, 20:30
 
Szeptember 12., szerda
Ausztrália-Magyarország, 16:00
Szerbia-Egyesült Államok, 17:30
Horvátország-Dél-Afrika, 19:00
Németország-Japán, 20:30

Szeptember 13., csütörtök
Szerbia-Horvátország, 16:00
Dél-Afrika-Egyesült Államok, 17:30
Magyarország-Japán, 19:00
Németország-Ausztrália, 20:30
 
Szeptember 14., péntek
A2-B3, 16:00
A3-B2, 17:30
A1-B4, 19:00
A4-B1, 20:30
 
Szeptember 15., szombat
Az 5-8. helyért, 14:00 és 15:30
Elődöntő, 17:00 és 18:30
 
Szeptember 16., vasárnap
A 7. helyért, 10:00
Az 5. helyért, 11:30
A 3. helyért, 13:00
Döntő, 15:00
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
világkupa
Berlin