cover image
Egyéb

Bárány Sportuszoda, Te csodás!

2018. szeptember 7. 15:02

Ünnepélyes keretek között, az egri úszó- és vízilabdasport színe-java előtt átadták a megújított Bárány István Sportuszodát.

„Mindig nagy öröm, amikor Egerbe, az ezeréves történelem, a legendák városába érkezünk. Az itt élő embereknek, a városvezetőknek köszönhetően mindig van látnivaló, tennivaló” – fogalmazott a vidék erejét kiemelő Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, aki hozzátette: „Fontos a sportszervezetekkel, városokkal közös felelősségvállalás, hogy a költségvetést a TAO-támogatással kiegészítve lehetőség adódik arra, hogy minél színvonalasabb létesítményeket tudjunk a magyar sportnak adni, a jövő nemzedékét így szolgálni.”

bariuszodatunde.jpgAz egykori kiváló úszóhoz hasonlóan dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is szót ejtett arról, hogy mennyi, de mennyi emlék tör elő belőle ennek a medencének a partján, amelynek anno mindenki megnézte a kavicsos alját. Majd megosztott egy bájos történetet: „Sohasem feledem, amikor az egyébként is kiváló lábtempójú centernek, Pócsik Dénesnek a labdaszedő gyerekek kis dombot építettek a kapu előtt, majd a nagyszünetben eltüntették, és mentek a másikhoz ugyanezt tenni. Mindenki tudta, de nem tudtunk mit tenni.”

Kiemelte, az elmúlt évszázad egri úszó- és vízilabdasportnak a bölcsője a Bárány Sportuszoda, amely hat olimpiai bajnok pólóst, számtalan világ- és Európa-bajnokot nevelt ki. De ami szerinte legalább ilyen fontos: „Amíg ebben a medencében gyerekek edzenek, meccset játszanak, vagy éppen a felnőtt csapatok tréingeznek, addig még több városi lakó, a nagyközönség tud a fedett uszodába járni! Így a fiatal, középkorú, idősebb emberek több uszodabelépőt váltanak, mint gyógyszert a patikában.”

bariuszodadenes.jpgAz MVLSZ elnöke megjegyezte, a megvalósulást segítő egyeztetések során a kollegák, az egri sportvezetők végig türelmesen, körültekintően, partnerként dolgoztak, így a TAO-támogatást profin felhasználva sikerült eljutni eddig a gyönyörű átadási ünnepségig.

És elárult egy kulisszatitkot: gyerekként volt olyan renitens, és a medencéből hazavitt egyszer egy kavicsot, nagy becsben tartotta, amit most megkeresett otthon, és visszaad majd a medencének.

Habis László, Eger polgármestere azzal kezdte köszöntőjét, hogy „Alkotni, jó ügyet szolgálni jó emberekkel összefogva érdemes, és ez így történt ezúttal is”, majd a fedett uszodát is érintő, érthető nosztalgikus hangulatú beszédében mindenkinek köszönetet mondott, aki egykor és manapság is tett, tesz bármi jót az egri sportért, magáért Egerért, kiemelve többek között Bárány Attilát, az egriek ügyvezető elnökét.

bariuszodaattila.jpgVári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség alelnöke a fantasztikus egri hagyományt emelte ki, és mosolyogva bevallotta, „Déneshez hasonlóan mi is vittünk el kavicsokat, de mi sokat.” Mint komolyra váltva említette, rendkívül fontosak ezek a korszerű, hiánypótló létesítmények, illetve kiemelte Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, a térség országgyűlési képviselőjének nevét, mint aki szürke eminenciásként rengeteget dolgozott Egerért, a város sportjának megújításáért. „Köszönöm neki a munkabírását, akaratosságát, rengeteget tanultam tőle. És köszönöm a helyi klubnak, a kormányzatnak, az itt élő embereknek, hogy ilyen szép lett a megújult uszoda.”

Az ünnepélyes beszédek után hivatalosan is átadták az uszodát. A szalagátvágáson Szabó Tünde, Nyitrai Zsolt, Habis László, dr. Kemény Dénes, Kovács Ottó (a Magyar Úszószövetség elnökségi tagja), Bíró Attila (női válogatottunk szövetségi kapitánya), Tóth Imre (a kivitelező, az IMOLA Bau Kft. tagja), Bárány Attila, Lugosi Dénes (az Egri Vízmű SC elnöke), dr. Liptai Kálmán (egyetemi rektor, az Eszterházy SC elnöke) mellett a legidősebb egri sportoló, a 91 esztendős Kis Ágnes úszó, illetve a legfiatalabb igazolt versenyző, az ötesztendős Korózs Emma Napsugár vett részt.

bariuszodaszalag.jpgSzót kapott a város büszkesége, a kétszeres olimpiai- és világbajnokunk, Madaras Norbert (ott volt az uszodában Szécsi Zoltán és Székely Bulcsú is), majd Turay Zoltán tolmácsolásában dr. Ringelhann György, Eger első szabadon választott polgármestere, egykori egri vízilabdázó, majd meccs következett.

bariuszodanegen.jpgMiután dr. Kemény Dénes ígéretéhez hűen visszadobta a medencébe azt a bizonyos kavicsot, Eger női- és férficsapata kevert összeállításban játszott bemutató mérkőzést – a csapatokat természetesen Dabrowski Norbert és Biros Péter irányította.

bariuszodajatek.jpgSzinkronúszó bemutató, majd sok-sok beszélgetés, nosztalgiázás következett, avagy mindenki konstatálhatta: a Bárány Géza Sportuszoda tényleg csodás!

Vízilabda hírek
bárány-uszoda
eger