cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

„Bátor keret” a szeptemberi férfi Világkupára

2018. augusztus 7. 15:50

Märcz Tamás kijelölte keretét, amelyből 13 játékos utazik majd a szeptemberi, berlini viadalra. Az augusztus közepén kezdődő felkészülés alatt a németekkel, illetve az ausztrálokkal is lesznek közös tréningek.

A férfi póló szempontjából rendkívül speciális nyár újabb szakaszához érkezett: a szövetségi kapitány a szeptemberi Világkupa-keretét hirdette ki. Azok után, hogy a klubidényt szinte rögtön Világliga Szuperdöntő követte, az Európa-bajnokság után sincs megállás, hiszen a berlini viadalra kell elkezdeni a felkészülés.

Märcz Tamás 14 játékost nevetett meg, velük indul majd el augusztus közepén a munka. Mint megjegyezte: „A Világkupa a legtöbb rivális számára a következő világbajnokságra való kvalifikáció miatt fontos, ami viszont nekünk a Világliga-ezüsttel már megvan. Ezért a korábbi elképzelésekhez tartva magam olyan keretet hirdettem, amely jövőbeli előremutató döntések is egyben, ami az Európa-bajnoki szereplés tükrében esetleges posztokra való helykeresést is jelent. Ez egy bátor, leginkább fiatalokkal teli keret, akik közül jónéhányan nem voltak még soha, vagy először az Európa-bajnokságon voltak világversenyen, s akiknél fontos, hogy minél előbb odakerüljenek a nemzetközi élvonalba, tapasztalatokat szerezzenek, és van realitása annak, hogy néhány éven belül stabil felnőtt válogatottak legyenek.”

A névsorból látható, hogy ezúttal nincs ott a csapatkapitány Nagy Viktor, illetve az FTC bajnok klasszisa, Vámos Márton – mint a szövetségi kapitány elmondta: „Tudjuk, mire képesek a posztjukon, most megnézem, hogy mire mennek a többiek. Láttuk, tapasztaltuk, nem szabad átugrani generációkat, hátrányt szenvedne azok a 19-21 éves játékosok, akik esetleg a háttérben várakoznak – na, most többeknek is itt a lehetőség. Bízom benne, élni tudnak vele, és ezzel a magyar vízilabda hosszú távon csak profitálhat.”

A kivételt Pásztor Mátyás, a BVSC 31 esztendős pólósa képviseli – ő eddig egyszer sem volt ott Märcz Tamás keretében: „Valóban, ő nem a fiatal kategóriát jelenti a vízilabdában, ugyanakkor azt is láthattuk a riválisoknál, hogy a legmeghatározóbb játékosok nem feltétlen a 19-20 évesek közül kerülnek ki, hanem igen is, a harminc év körüliek, a legjobb korban lévők, ők azok, akik leginkább tudnak képesek húzóemberek lenni. Pásztor Mátyás évek óta a válogatott küszöbén van, valamiért eddig nem kapott meghívót. Az elmúlt években a bajnokságban az egyik legjobb baloldali magyar játékos volt, nagyon gólerős, profi hozzáállású játékos. Az Európa-bajnokságon hagyott nyitva kérdéseket számomra a baloldal játéka, ami miatt szeretném megzavarni az állóvizet. Megvan a tapasztalata, a fizikuma, most kap egy lehetőséget az élettől és tőlem, kíváncsi vagyok, tud e hasonlót nyújtani, mint azt a bajnokságban teszi.”

A keret augusztus közepén kezdi el a felkészülést, előbb a németekkel, majd az ausztrálokkal készül közösen Budapesten. Mint a kapitány elmondta, még korábban, a Világkupa sorsolást megelőzően lekötötték az ellenfelekkel ezeket az edzőtáborokat, és ugyan aztán Berlinben egy csoportba kerültek, de nincs ezzel különösebb probléma. Pláne annak tükrében, hogy a speciális nyár speciális története, hogy felkészülési torna így augusztus közepén nem szerepel sehol a programban.
 
A Világkupa-keret
Kapusok: Kardos Gergely (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Szolnok), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Vadovics Viktor (Miskolc), Zalánki Gergő (Szolnok) 
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

FINA Férfi Világkupa, Berlin, szeptember 11-16.
Csoportbeosztás

A-csoport:

Ausztrália
Németország
Magyarország
Japán

B-csoport
Horvátország
Szerbia
Dél-Afrika
Egyesült Államok

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
keret
világkupa