cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Veretlenül lett tornagyőztes Montenegróban a 2003-as válogatott

2018. augusztus 6. 11:25

A 2003-as válogatottnak Németország, Szerbia, Egyesült Államok, Horvátország és a házigazda Montenegró sem tudott megálljt parancsolni, így Derekas Szilárd tanítványai veretlenül emelhették magasba a győztesnek járó trófeát a Herceg Noviban megrendezett Montenegró-kupán. A magyar csapat két különdíjas is besöpört.

Mint arról korábban beszámoltunk, míg Tóth Kálmán és Keszthelyi Tibor junior-válogatottja Mecsekalján, Horváth János és Dávid Zoltán tanítványai pedig Szerbiában vettek részt rangos nemzetközi tornán, addig Derekas Szilárd és Dodog Szabolcs 2003-as legénysége Montenegróban, festői környezetben tette próbára tudását a hétvégén. A négynapos viadalon két csoportban nyolc nemzet korosztályos együttese szállt harcba: a házigazda Montenegró mellett Ausztrália, Horvátország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szerbia és USA.
 
Fotó: wpolo.me

Fotó: wpolo.me

A fiatal reménységek a csoportmérkőzéseken előbb Németországot (16-4), majd Szerbiát (10-7), végezetül pedig az Egyesült Államokat (15-8) győzték le, így csoportelsőként meneteltek a legjobb négybe. Derekas Szilárd tanítványainak lendülete az elődöntőben sem tört meg, a horvátok felett aratott  nyolcgólos, 13-5-ös győzelmükkel magabiztosan kvalifikálták magukat a döntőbe. A fináléban négy góllal (11-7) sikerült felülmúlniuk a házigazda Montenegrót, így a 2003-as magyar válogatott veretlenül hódította el a Montenegró-kupát.
Fotó: wpolo.me

Fotó: wpolo.me

 
A Herceg Noviban nyolc csapat részvételével megrendezett, rangos nemzetközi torna legjobb játékosa Pető Attila (KSI), legjobb kapusa pedig Danka Benedek (KSI) lett.

Pető Attila és Danka Benedek. Fotó: wpolo.me

Pető Attila és Danka Benedek. Fotó: wpolo.me

Derekas Szilárd a csapat mestere érhetően elégedetten értékelt: „Remek eredményt értünk el a montenegrói kupán. A menetelést a német csapat legyőzésével kezdtük, utána következett a szerbeket 16-2-re verő USA válogatottja, ahol nagy összpontosítás és összeszedett játék mellett a félidőben 8-0 állt az eredményjelzőn, a végeredmény pedig 15-8 lett. A csoportmérkőzések zárásaként a mindig presztízsmeccsnek számító, szerbek elleni mérkőzés következett, ahol a torna legszorosabb eredményét értük el, de sikerült biztosan nyernünk 10-7-re. A döntőbe jutásért a Kobescák által irányított, nagyon motivált horvát válogatottal játszottunk, ám a szenzációs védőjátékunknak köszönhetően az első negyedet 6-2-vel zártuk. A csapat nem állt le, és ugyanolyan harciassággal játszott tovább, és minden további negyedet megnyerve, magabiztosan jutottunk a döntőbe, ahol a házigazda, montenegrói válogatott várt ránk. A vasárnapi finálé előtt a festői szépségű Herceg Novi öbölben egy csapatösszetartó hajókázáson vettünk részt, ahol a titkos tengeralattjáró kikötőt is megnéztük, majd egy kis adrenalin növelő sziklaugrással zártuk a délelőtti „edzést”. Az esti találkozóra feltüzelve érkeztünk meg a tengerparti Herceg Novi arénába, ahol 2000 szurkoló várt minket, köztük nagyon sok magyarral. A csapat szenzációsan védekezett és támadott, a csapatjátékról pedig mindent elmond, hogy a 11 gólt 9 játékos lőtte. Az első két negyedben a montenegrói alakulat nagy ellenállást tanúsított, de a harmadik negyedre felőröltük őket. Szépen kivitelezett támadásokból szereztünk további akciógólokat. Ezzel 11-7-es, magabiztos „Derekas” győzelmet arattunk, s visszavágtunk a nápolyi tornán elszenvedett vereségért. Le a kalappal a fiúk teljesítménye előtt!"

A Montenegró-kupán résztvevő magyar keret
Kapusok:
Danka Benedek (KSI), Sipos Bendegúz (FTC)
Mezőnyjátékosok: Ekler Zsombor (AVUS), Molnár Erik (UVSE), Lakatos Soma (Szeged), Dubinák Szabolcs (KSI), Pető Attila (KSI), Lőrincz Bálint (Eger), Mészáros Mátyás (BVSC), Spitz Márk (FTC), Vígvári Vince (UVSE), Nagy Norbert Imre (Debrecen), Hajdú Botond (Eger), Vismeg Zsombor (Miskolc)
Fotó: BVSC

Fotó: BVSC

 
Montenegró-kupa
Montenegró-Herceg Novi, 2018. augusztus 2-5.

Augusztus 2., csütörtök:

Németország–Magyarország 
Magyar gólszerzők:
 Pető 4, Lőrincz 3, Hajdú 3, Spitz 2, Vismeg 1, Nagy 1, Vigvári 1, Lakatos 1
 
További eredmények

Olaszország-Ausztrália 4-16
Szerbia-USA 2-16
Montenegró-Horvátország 7-6

Augusztus 3., péntek:

Magyarország–USA 15-8 (5-0, 3-0, 5-2, 2-6) 
Magyar gólszerzők:
Vigvári 4, Molnár 3, Pető 3, Ekler 2, Spitz 2, Nagy 1
 
Szerbia–Magyarország 7-10 (1-1, 2-3, 2-4, 2-2)
Magyar gólszerzők:
Pető 3, Vigvári 2, Nagy 1, Spitz 1, Dubinák 1, Lakatos 1, Ekler 1
 
További eredmények
Szerbia-Németország 9-8
Horvátország-Olaszország 10-6
Montenegró-Ausztrália 16-2
USA-Németország 12-7
Horvátország-Ausztrália 20-4 
Montenegró-Olaszország 11-7
 
Az A csoport végeredménye:
1. Montenegró 9 pont
2. Horvátország 6 pont
3. Olaszország 3 pont
4. Ausztrália 0 pont

A B csoport végeredménye:
1. Magyarország 9 pont

2. USA 6 pont
3. Szerbia 3 pont
4. Németország 0 pont

Augusztus 4., szombat: 

Elődöntő
Horvátország – Magyarország 5-13 (2-6, 1-2, 1-2, 1-2)
Magyar gólszerzők:
Dubinák 3, Spitz 3, Vígvári 3, Pető 2, Lakatos 1, Lőrincz 1

További eredmények
Montenegró – USA 9-6 (elődöntő)
Ausztrália – Szerbia 9-17 (5-8. helyért)
Olaszország – Németország 10-7 (5-8. helyért)

Augusztus 5., vasárnap:
A 7. helyért: Ausztrália – Németország 4-16
Az 5. helyért: Szerbia – Olaszország 8-10
Bronzmérkőzés: Horvátország – USA 12-11

Döntő
Montenegró–Magyarország 7-11 (2-2, 3-4, 2-2, 0-3)
Magyar gólszerzők:
Vigvári 2, Molnár 2, Ekler 1, Lakatos 1, Pető 1, Lőrincz 1, Mészáros 1, Nagy 1, Vismeg 1
 
A torna végeredménye
1. Magyarország 
2. Montenegró
3. Horvátország
4. USA
5. Olaszország
6. Szerbia
7. Németország
8. Ausztrália
Vízilabda hírek
Utánpótlás - Fiú korosztályos tehetséggondozó 2003