cover image
Egyéb

Szerbia ötméteresek után újra Európa tetején!

2018. július 28. 23:32

A barcelonai kontinensviadal férfi fináléjában őrült csatában 7–7-re végzett egymással Szerbia és Spanyolország, így az ötméteresekre maradt a döntés. Ebben Dejan Savics-csapata volt a jobb, így megvédte címét.

Tekintettel arra, hogy a szerbek szépen belőtték Lopez Pinedót az elején, a spanyolok kapusa úgy elkapta a fonalat, hogy bizony alaposan megnehezítette az esélyesebb csapat dolgát. Persze minden hazai pólós extázisban pólózott, olyan blokkok akadályozták még a szerb góllövést, amelyek előrevetítették, hogy itt bizony a végsőkig kiélezett parti van kialakulóban.

Így is lett. Főleg azért, mert elöl is mentek, daráltak a spanyolok, 2–0-ra, 3–1-re is vezettek. Két gyors góllal válaszolt Szerbia a második negyedben, Braniszlav Mitrovics is hatékony volt a kapuban, igazi döntőhöz illő csata zajlott a medencében. Perrone, majd del Toro góljával ismét ellépett kettővel a házigazda, de jött Csuk és Mandics, 5–5 állt a táblán. Sőt miután Prlainovics lövése éppen hogy befért fórban, már Savics-együttese vezetett. De Munarriz ejtése talpra ugrasztott a Piscines Picornell ötezres közönségét.

A záró menetre marad a döntés: itt is, ott is egy tökéletesen megjátszott fór (Jaksics, majd Mallarach volt a pontos befejező), amúgy őrült birkózás, őrült egy az egy elleni csaták. És egy 0/6-os Filipovics… Miután több gól nem esett, az ötméteresekre maradt a döntés – az Európa-bajnoki finálék történetében először. Ebben Szerbia bizonyult jobbnak, miután Fernandez a lécre lőtt, és a Filipovics, Prlainovics, Alekszics, Mandics, Csuk ötösfogat nem hibázott.

A bronzérmet Horvátország szerezte meg, miután az olaszok elleni 4–0-s kezdés után voltaképpen kézben tartva a meccset 10–8-ra győzte le Olaszországot.

Az eredményhirdetés előtt Paolo Barelli, a LEN elnöke átadta a LEN-zászlót dr. Molnár Tamásnak, a Magyar Vízilabda Szövetség alelnökének, a FINA és a LEN technikai bizottságának magyar tagjának, hiszen ne feledjük, a következő Európa-bajnoskágot, 2020-ban Budapesten rendezik!

Különdíjak
Legjobb kapus: Daniel Lopez Piendo  (Spanyolország)
Gókirály: Ioannis Fountoulis (Görögország)
Legértékesebb játékos: Filip Filipovics (Szerbia)

33. Európa-bajnokság, Barcelona
Férfiak, döntő
Szerbia-Spanyolország 7–7 (0–1, 3–3, 3–2, 1–1) – ötméteresekkel 5–3
Gólszerzők:
Prlainovics 2, Mandics, Csuk, Alekszics, Jaksics, S. Mitrovics, ill. Perrone 2, Mallarach 2, Munarriz, Granados, del Toro

További eredmények
A 3. helyért

Horvátország-Olaszország 10-8
Az 5. helyért
Montenegró-Görögország 6-8
A 7. helyért
Magyarország-Oroszország 8-9

Az Eb teljes eredménysora, programja - itt olvasható
Vízilabda hírek
eb
barcelona