cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Főszerepben a mosoly, főszerepben Gurisatti Gréta

2018. július 13. 10:35

A dunaújvárosiak 22 esztendős üdvöskéje a tavalyi világbajnokságon is megmutatta már oroszlánkörmeit, a nagy áttörést viszont a szombaton kezdődő barcelonai Európa-bajnokságon tervezi. Mint hangsúlyozta, Keszthelyi Ritát is segítve vezérszerepre tör, hiszen érzi a társak és a kapitány bizalmát.

Mosolyogsz, mint mindig.
Naná!
A fiatal csapatban te már a második világversenyedre készülsz – ez egy másik Gurisatti Gréta, mint a tavalyi?
Ugyanaz a Grusatti Gréta, csak több lehetőséggel.
Azaz?
Remélhetőleg több időt tölthetek majd a vízben, így többet hozzátehetek a csapat teljesítményéhez.
Szereted a nagyobb felelősséget?
Amikor a világbajnokságon újoncként kevesebb időt játszottam, akkor is úgy fogtam fel, hogy rajtam a világ szeme, meg kell mutatnom. Mindegy volt, hogy fél percet, két percet vagy ötöt játszottam, abban az időben akartam megnyerni a meccset. Nagy pozitívum volt számomra, hogy többnyire sikerült jó dolgot csinálni, bízom benne, most sem lesz másként. Várom, hogy rajtam is múljon egy-egy mérkőzés.
Ebben lubickolsz, igaz?
Nyilván a posztomból is fakad, ugyanakkor nem tagadom, igen, élvezem, ha főszereplő lehetek. De szerintem biztos mindenki így van ezzel.
Biztos?
A győztes típusú játékoknál biztos. Kiskorom óta azon dolgozom, hogy válogatott legyek. Hosszú volt az út, míg bekerültem, és elértem azt a szerepkört, amire vágytam. Szeretem azt, amikor az én passzomon, lövésemen sok múlik, ez nagyon feltölt. A tavalyi világbajnokság, főleg a hazai környezet miatt természetesen fantasztikus része a pályafutásomnak, de az előttünk álló Európa-bajnokság is az lehet. A szerepem miatt össze sem tudom hasonlítani a kettőt, ami boldoggá tesz, hogy a többiek is bíznak bennem.
Ugyanazt várják tőled, mint te magadtól?
Azt gondolom, hogy igen. Keszi (Keszthelyi Rita) a vezér, én pedig nagyon szeretnék segíteni neki abban, hogy eredményesek legyünk, mondhatni, szeretnék csatlakozni hozzá. Tudom, hogy rá fokozottan figyelnek, ezt kell kihasználnunk. Amikor ott vannak körülötte ketten-hárman, és az adott szituációban őt próbálják meg semlegesíteni, akkor ki kell használni ezt a lehetőséget, hiszen a többiekre kevesebb ember jut. Le kell venni róla a terhet, hiszen manapság ritkán nyer úgy egy csapat, ha egy kiemelkedő játékosa van. Kellenek mellé a társak, és igen, szeretném ezt a főszerepet magamra vállalni.
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Hogy érzed, jó úton jársz?
A Vodafone-kupa után a kapitány beszámolt nekünk egy felmérésről, amely arról szólt, ki mennyit úszik, ki mennyi passzt kap. Jó érzés volt hallani, hogy Keszthelyi Rita harmincnyolc, én pedig harminchat labdát kaptam. Pozitív visszajelzés volt számomra, hogy a többiek úgy érik, jó helyen van nálunk a labda, bíznak abban, meg tudjuk oldani a feladatot. Ez még inkább motivál, ettől még jobban érzem magam a csapatban.
Amely, mondhatjuk úgy, hozzád fiatalodott.
Hozzám és Dorkához (Szilágyi Dorottya), igen. Más ebben a csapatban létezni, sokkal lezserebb a közeg, jobban lehet fiatalabbnak lenni, ami nyilván annak is köszönhető, hogy korban közelebb vagyunk egymáshoz. De már rögvest a felkészülés első hetében azt éreztem, hogy az edzők is csatlakoztak ehhez a hangulathoz. Tavaly annyira nem lehetett poénkodni, kicsit feszesebb volt minden, míg most sokszor a szakmai stáb kezdeményezi a viccelődést. Persze nem akkor, amikor az edzéseket komolyan kell venni, és abban a másfél-két órában maximálisan koncentrálni, hanem a köztes időszakra gondolok. Félreértés ne essék, a tavalyi csapatban is jól éreztem magam, ám igazán ebben a légkörben tudok kiteljesedni.
A dunaújvárosi miliő?
Igen, olyasmi. A személyiségem kicsit bohókás, szeretem, sőt igénylem a felszabadultabb pillanatokat is, és fontos számomra, hogy azt lássam, a körülöttem lévők is jól érzik magukat. És most a válogatottban is ezt látom.
Édesapádat ismerve kijelenthető, ezt otthonról hozod.
Igen, apukám olyan személyiség, aki bárhol megjelenik, rögtön észreveszik. Sőt két perc után mellette ülnek és röhögnek. Odaszól egy-két mondatot, kiváló feszültségoldó. De anyukámat is említhetem, vagy a testvéreimet, mindannyian nem csak kiváló emberek, hanem abszolút pozitív személyiségek.
Kint lesznek Barcelonában?
MVLSZ_Noi_valogatott_edzes_Madar_David_013.jpgIgen, ők a legnagyobb szurkolóim.
És mit látnak majd?
A hat legjobb csapat között talán nincsenek is különbségek, egy-egy gól, egy-egy kulcsszituáció döntheti el a végeredményt. Mi mást mondhatnék, minthogy reményeim szerint a kieséses szakaszban három győzelemmel zárunk majd?
Ezekben a kiélezett párharcokban a higgadtság sem árt – a fiatalság szeleburdiság határmezsdéjén erre is felkészültünk?
Fontos a higgadtság, de nem minden szituációban. Hiszek a váratlan megoldásokban, a bravúros helyzetekben. Természetesen vannak taktikai elemek, amikre mindenki tud támaszkodni, amik nem csak mankóul szolgálnak, hanem be is kell tartani őket, mindazonáltal az egyéni villanások, a görcs nélküli hirtelen megmozdulások legalább annyit segíthetnek – sőt. Aki mer, az valószínűleg többet hibázik, ám többet is nyerhet.
Gondolom, ez utóbbira készülsz.
Egyértelműen!
 
A női válogatott Európa-bajnoki csapata
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley, amerikai), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

33. Európa-bajnokság, 2018. július 14-28., Barcelona
Nők
A-csoport

Hollandia
Olaszország
Görögország
Franciaország
Izrael
Horvátország

B-csoport
Magyarország

Spanyolország
Oroszország
Szerbia
Törökország
Németország
 
1. forduló - július 14., szombat
Hollandia-Horvátország, 14:00
Izrael-Olaszország, 15:30
Oroszország-Törökország, 17:00
Szerbia-Németország, 18:30
Franciaország-Görögország, 20:30
Magyarország-Spanyolország, 22:15

2. forduló - július 15., vasárnap
Törökország-Magyarország, 14:00
Szerbia-Oroszország, 15:30
Izrael-Hollandia, 17:00
Horvátország-Franciaország, 18:30
Olaszország-Görögország, 20:30
Németország-Spanyolország, 22:00
 
3. forduló - július 17., kedd
Oroszország-Németország, 14:00
Magyarország-Szerbia, 15:30
Görögország-Horvátország, 17:00
Franciaország-Izrael, 18:30
Hollandia-Olaszország, 20:30
Spanyolország-Törökország, 22:00 

4. forduló - július 19., csütörtök
Izrael-Görögország, 14:00
Németország-Törökország, 15:30
Olaszország-Horvátország, 17:00
Hollandia-Franciaország 18:30
Oroszország-Magyarország, 20:30
Szerbia-Spanyolország, 22:00
 
5. forduló - július 21., szombat
Szerbia-Törökország, 14:00
Magyarország-Németország, 15:30
Izrael-Horvátország, 17:00
Franciaország-Olaszország, 18:30
Görögország-Hollandia, 20:30
Spanyolország-Oroszország, 22:00

Negyeddöntő - július 23., hétfő
A1-B4, 17:00
A2-B3, 18:30
A3-B2, 20:30
A4-B1, 22:00
 
Elődöntő - július 25., szerda
A1/B4-A3/B2, 17:00
A2/B3-A4/B1, 18:30
 
Helyosztók - július 27., péntek
A 7. helyért, 16:45
Az 5. helyért, 18:15
A 3. helyért, 20:30
Döntő, 22:15

Vízilabda hírek
Női válogatott
gurisatti gréta
eb
barcelona