cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Helyreállt a világ rendje – legyőztük az amerikaiakat

2018. július 6. 19:00

A BENU-kupa 2. napján férfiválogatottunk kemény ütközetben 9–7-re bizonyult jobbnak az Egyesült Államok együttesénél. Szombaton 11:15-től Ausztrália ellen a tornagyőzelem a tét.

„Vissza akarunk vágni!”

No, igen, a duisburgi 5–12 után felértékelődött az amerikaiak elleni összecsapás tétje, csapatunk feltétlen bizonyítani akarta, a németországi találkozó más összeállításban is csak kisiklás volt, és cseppet sem tükrözi híven az erőviszonyokat – sőt!

A mérkőzés előtt ünnepélyes pillanatoknak lehettünk szemtanúi. A Magyar Vízilabda Szövetség nevében az előző klubidény legjobbjait köszöntöttük – a Steinmetz János-díjat Nagy Viktor, a Szolnok kapusa, a legértékesebb játékosnak járó díjat pedig Vámos Márton, az FTC pólósa vehette át kétszeres olimpiai bajnokunktól, Steinmetz Barnabástól. Még korábban ünnepelte 50. válogatott mérkőzését Angyal Dániel és Zalánki Gergő, őket dr. Zlinszky János, a BENU Magyarország Zrt. igazgatósági tagja köszöntötte.

7583866080__MG_7318.jpg„Szeretem a pólót, és drukkolok a magyaroknak!” – mondta a lelátóra érkező Marco Rossi, labdarúgó-válogatottunk új szövetségi kapitánya, aki jó barátja, Märcz Tamás meghívását elfogadva érkezett a Margitszigetre.

Kissé csodálkozva láthatta aztán ő is, ahogy az amerikaiak 12-es sapkában játszó, látszatra törékeny játékosa, Maxwell Irving miként kezdte a mérkőzést. Akciógólja után emberelőnyből is eredményes volt, sőt Kovács Gergő szépítő találata után (a fórt Angyal harcolta ki) ismét ő villant. Negyedik kísérletét aztán kivédte Nagy Viktor, miközben Erdélyi Balázs lőtte a második, Vámos pedig a harmadik gólunkat – utóbbi varázslatosan ejtett a hosszúba.

7518822848__MG_7460.jpgA második negyed is 3–3-as eredmény hozott: a Miskolc játékosa, Bowen ötméteresből szerzett amerikai előnyt, de miután Angyal fórból, majd Zalánki akcióból volt eredményes, átvettük a vezetést. Egy már kivédekezett emberhátrány után Obert volt szemfüles, majd a 23 éves Irving szólt hozzá újra a partihoz. Manhercz Krisztiáné volt az utolsó szó a menetben, amely jelezte, bizony sokat kell tenni azért, hogy a végén nálunk legyen a több lőtt gól.

Nagyszünet után az addigiaknál is brusztosabb lett a találkozó, ami többek között abban nyilvánult meg, hogy ritkábban jutottak gólhelyzetig a csapatok Egy-egy fór mindkét oldalon kimaradt, a kapusok hozták az úgynevezett kötelezőt, amiben sokat segítettek nekik a jó helyen lévő kezek, a blokkok. Itt Bowen, ott Bátori Bence szerzett gólt, így 7–7-tel mentek a záró etapra.

7518822848__MG_7419.jpgMiként várható volt, ebben sem változott a stílus, éppen ezért továbbra is fontos volt, hogy a bekkek eredményes birkózást folytassanak a centereikkel – jelentjük, megtették. Angyal, Pohl Zoltán és Jansik Dávid is magabiztosan tette a dolgát, sőt utóbbi a másik kapu előtt is bizonyított, amikor a Mezei Tamás által szerzett fórban Bátori pazar bejátszását húzta be. Előtte Zalánki lopott labdát hátrányban, utána Manhercz tette ugyanezt, azaz a hátsó stabilitást igyekezett megteremteni a társaság. Főleg azok után vált fontossá, hogy a Bedő Krisztián által megharcolt büntetőt Erdélyi nem tudta gólra váltani, hiszen McQuin védett, és fórokat is parlagon hagytunk. Végül a védekezés hozta meg tehát a sikert, Jansik Dávid a végén állította be a 9–7-es végeredményt. Nyert tehát a válogatott (nyolc játékosa is gólt szerzett!), így szombaton 11:15-től Ausztrália ellen a tornagyőzelemért játszhat. Nem mellékesen pedig ugye visszavágott az Egyesült Államoknak.
 
BENU-kupa nemzetközi férfitorna, 2. forduló
Magyarország-Egyesült Államok 9-7 (3-3, 3-3, 1-1, 2-0)
Hajós-uszoda
, vezette: Flahive (ausztrál), Alexandrescu (román)
 
MAGYARORSZÁG: Nagy V. - Angyal 1, Manhercz 1, Zalánki 1, Kovács G. 1, Erdélyi 1, Bedő. Csere: Vámos 1, Mezei, Jansik D. 2, Bátori 1, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
EGYESÜLT ÁLLAMOK: McQuin - Hooper, Hallock, Daube, Bowen 2, Smith, Irving 4. Csere: Vavic, Obert 1, Carniglia, Roelse, Lynde. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
 
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmény
Ausztrália-Románia 9-7
 
A torna állása: 1. Magyarország 6, 2. Ausztrália 6, 3. Egyesült Államok 0, 4. Románia 0

További program
Július 7., szombat

Románia-Egyesült Államok, 9:45
Magyarország-Ausztrália, 11:15 - tv: M4 Sport
 
Férfiválogatottunk Európa-bajnoki csapata
Kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Pohl Zoltán (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
eb
BENU