cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Óriásit harcolt és győzött a női válogatott!

2018. június 28. 19:44

A Vodafone-kupa második napján a Bíró Attila irányította csapat 9–8-ra nyert Ausztrália ellen, így pénteken az olimpiai- és világbajnok Egyesült Államok ellen a tornagyőzelemért játszhat.

Miként szerdán, ezúttal is ifjú tehetségek meccs vezetette fel a napi tornát. Az első napon a két egykori kiválóság, Győri Eszter, Zantleitner Krisztina kettős által irányította 2003-as válogatott 13–7-re győzte le a 2004-eseket, míg ma a 2002-es és 2003-as vegyes csapatokat irányították. A rend kedvéért: a 2002-esek nyertek 6–5-re, de mint Eszter megjegyezte: „Nem feltétlen az eredmény volt a lényeg, hanem hogy a gyerekek ebben az uszodában, ilyen légkörben játszhattak. Bízunk benne, ez jó motiváció számukra, és a jövőben még céltudatosabban dolgoznak azért, hogy válogatottat legyenek, mondjuk a jövő évi U17-es Európa-bajnokságon.” Így legyen!

A nap első „tétmeccsén” az amerikaiak 18-6-ra győzték le Japánt, majd következhetett a fő attrakció. Illetve a felvezető ünnepség, amely során köszöntötték a 150. válogatott fellépésére készülő Illés Annát, illetve a bajnokság legjobbjának választott Keszthelyi Ritát, illetve legjobb kapusát, Gangl Edinát. Utóbbi aztán ment a lelátóra, hiszen Horváth Brigitta mellett ezúttal ő maradt ki a 15-ös keretből. A 1-es sapkát Tóth Eszter kapta, aki Japán ellen mutatkozott be a nemzeti csapatban, egy negyedet védett, s nem kapott gólt. Erre ezúttal nem számíthatott, hiszen miként a kapitány is említette: „Ausztrália erős csapat, kiváló értékmérő lesz az ellenük vívott parti.”

MVLSZ_VODAFONE_HUN_AUS_noi_20180628_MaD_017.jpgNos, rögvest az első negyedben igazolódott mindez, elég csak a rivális válogatottjába visszatérő Knoxot említeni, aki centerben okozott rettentő nehézségeket a mieinknek. Akciógólját ellensúlyozhattunk volna, ám három emberelőny is parlagon maradt, Palm kapus biztosan állt a lábán. Az egyik védése után átellenben Buckling büntetett, így Keszthelyi mesteri találata a falat kenyér kategória volt.

Említett Knox aztán újabb akciógóllal bizonyította, szorosabban, sokkal szorosabban kellene őrizni, 1–3 állt a táblán így a második menet elején. A végén már 4–4! Leimeter Dóra balja villant, majd egy tökéletes lefordulást fejezett be tökéletesen Keszthelyi. És ugyan Buckling a falból újra Ausztráliát jutatta vezetéshez, de Keszthelyi Rita ezúttal is vezér, igazi vezér volt. Nem csak harmadik gólját szerezte meg, hanem blokkolt is, mint ahogy hátrányban Parkes Rebecca is tette, avagy csapatmunkával igyekezett válogatottunk előbbre jutni.

Térfélcsere után Buckling keze „sült” rendesen, akcióból és fórból is eredményes volt, már negyedik góljánál tartott, miközben elöl fórban rontottunk nagyot. A fizikai csatában örömteli, hogy nem őrlődött fel a társaság – sőt! Gyöngyössy Aniko ötméterest brusztolt ki, amit Keszthelyi értékesített, majd a dunaújvárosiak üdvöskéje, Gurisatti Gréta mesteri gólja következett. Webster a falból villant egy parádésat, ezzel vezettek 7–6-ra az ausztrálok, de abszolút partiban voltunk.

MVLSZ_VODAFONE_HUN_AUS_noi_20180628_MaD_015.jpgA záró menetben a nagy fizikai attakban Parkes emelte át a kimozduló kapust, majd Gurisatti emberhátrányban blokkolt a kapu előterében. S miután utána átellenben emberelőnyben pattintott ügyesen, 8–7-nél nálunk volt az előny. Gofers emberelőnyből egyenlített, de Csabai Dóra is hozzászólt érdemben a meccshez: pont Gofers ellen harcolt ki egy ötméterest, amellyel nem mellesleg kipontozta az ausztrálok klasszisát. S miután Keszthelyi belőtte a büntetőt, újra vezettünk (9–8).

Buckling bombáját a közelé 50 százaléákkal védő Tóth Eszter a lécre tolta, majd a végén szerencséje is volt, amikor az ausztrálok 3-as egyedül maradt és újra kapufát lőtt. Nagyot harcolva nyert a csapat, egy olyan meccset, amely rengeteg tanulsággal szolgált, amelyből lehet tovább építkezni. Zárás a Vodafone-kupán pénteken 20:15-től az Egyesült Államok ellen.
 
Vodafone-kupa, nemzetközi női torna, 2. forduló
Magyarország-Ausztrália 9-8 (1-2, 3-2, 2-3, 3-1)
Hajós-uszoda, vezette: Mause (német), Udagawa (japán)
 
MAGYARORSZÁG: Tóth E. - Szilágyi, Parkes 1, Máté Zs., Illés, Keszthelyi 5, Leimeter 1. Csere: Gurisatti 2, Szücs, Gyöngyössy, Csabai, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
AUSZTRÁLIA: Palm - Gofers 1, Buckling 4, Knox 2, Wesbster 1, Ridge, Aranchini. Csere: Armit, Mihailovic, Williams, Baxter, Steere. Szövetségi kapitány: Sakis Kechaglas
 
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
További eredmény
Egyesült Államok-Japán 18-6


További program 
Június 29., péntek 
Japán-Ausztrália, 18:45
Magyarország-Egyesült Államok, 20:15
 
A női válogatott Európa-bajnoki kerete
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley, amerikai), Keszthelyi Rita (UVSE),  Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)
 
A Magyar Vízlabda Szövetség kedveskedve szurkolóinak 1500 főig ingyenessé tette a belépést a mérkőzésekre, ugyanakkor a megszokott regisztrációhoz kötötte. A regisztrációs kérelmeket az adatok és az igényelt belépők számának felsorolásával ezen a linken kell leadni. Hiányos regisztrációt nem áll módunkban elfogadni. 
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
vodafone
Vodafone-kupa