cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Ötméteresek döntöttek – szépen csillog az ezüst is!

2018. június 23. 21:09

Férfiválogatottunk a Világliga Szuperdöntőjében 9–9-re végzett Montenegróval, majd az ötméteres párbajban veszített, így a második helyen zárt.

„Ezúttal arra készülünk, hogy négy, vagy ha ötméteresekre kerül sor, öt negyeden keresztül jók legyünk. Talán Montenegró az esélyesebb, de felkészültünk, és természetesen győzelemre készülünk!”

Így vezette fel a Montenegró elleni finálét Märcz Tamás, utalva egyrészt a felek csoportmeccsére, amelyet 9–9 után a negyedik negyed 3–0-s eredményével nyert meg 12–9-re a rivális, illetve utalva arra, hogy csapata meccsről meccsre lép előre. Na, jó, a japánok elleni elődöntő valamelyes kilóg ebből a sorból, mindazonáltal azon a partin is voltak olyan jelek, amelyek elégedettséggel töltötték el a kapitányt. Azt a kapitány, aki a világbajnokság után újabb világversenyen vezette együttesét a döntőbe!

Kollégája, Vladimir Gojkovics szokásához híven végtelen szimpátiával szólt a magyar válogatottról, ugyanakkor természetesen bízott abban, újra csapata kerekedik majd felül. hogy ne így legyen, a szurkolók is igyekeztek tenni, aki szép számmal töltötték meg a Duna Aréna lelátóit – így a megszokott felvezetés után nagyszerű hangulatban kezdődhetett a csata.

MVLSZ_HUN_MNE_ffi_20180623_MaD_036.jpgAz első negyed Ivovics és Bátori Bence gólpárbaját hozta. A montenegrói ász kétszer köszönt be Nagy Viktornak, majd a Szolnok játékosa következett: előbb ő is akcióból, majd fórból talált be. Kapusunk nagyokat védett, amire szükség volt, hiszen három alkalommal is emberelőnyben játszhatott a rivális, ráadásul az egyiknél kettős fórban! Ezeket kivédekezte a csapat, ez pozitív – a baj az volt, hogy centerünk, Mezei Tamás már két személyi hibánál tartott.

A második negyed elején már nálunk volt az előny, méghozzá kettő: Kovács Gergő célzott pontosan emberelőnyben, majd Nagy védése után Manhercz Krisztián villant szintén fórból. Montenegró mindent bevetett, de Nagy Viktor elkapta a fonalat, emberhátrányban védett kétszer is parádésan, illetve Janovics ravasz középtávoliját is kitolta. S miután Manhercz egy már reménytelennek tűnő támadást zárt egy lapos, pontos lövéssel, a 13. percben 5–2 állt a táblán!

MVLSZ_HUN_MNE_ffi_20180623_MaD_034.jpgGojkovics alakulata jól reagált, előbb Misics lőtt cnetergólt Jansik Dávidról, majd Janovics hozta még közelebb csapatát. Az egész héten becsülettel próbálkozó Erdélyi Balázs talán a legjobbkor lőtte a legszebb gólját – alaposan meglepte váratlan lövése Lazovicsot. Lehetőségünk volt a 7–4-hez is emberelőnyben, de sajnos Manhercz kísérletét védte az ellen kapusa.

Térfélcsere után keményedett fel igazán a parti, ment a vízben az adok-kapok. Egy ilyen után Erdélyi ellen ötöst ítéletek, amit Ivovics értékesített, majd itt is, ott is eredménytelen támadások, fórok következtek. Volt ebben Zalánki Gergő kapufája, Vámos Márton blokkja, Nagy védése, Jansik Dávid nagy helyzete. A gólcsendet végül Draskovics két emberrel a nyakán centerből törte meg – de jött rögvest Vámos, és a „szokásos” bombája. Sőt aztán időkérés után Erdélyi középről volt fórban eredményes, így gyorsan új elléptünk kettővel. Misics egy kivédekezett hátrányunk után maradt egyedül, szépített, így végül 8–7-tel mehettünk az utolsó szünetre.

MVLSZ_HUN_MNE_ffi_20180623_MaD_035.jpgA záró negyedet Janovics kapufája, Erdélyi ejtése, majd Angyal Dániel és Janovics végleges kiállítása nyitotta. Erdélyi is kipontozódott, de Brguljan lécre lőtte a fórt, feszült volt a mérkőzés, ahogy egy fináléhoz illik. Montenegrói időkérés után Misics lőtt centerakciógólt, így 3:36-tal a vége előtt 8–8-ról kezdődött a hajrá. A miskolci játékos góljára a mi centerünk, Mezei válaszolt hasonló találattal – újra vezettünk. Durdic lövését védte Nagy, majd eladták a labdát, két percen belül voltunk. Támadásunk nem sikerült, átellenben Petkovics kapáslövéssel egyenlített. Az utolsó percben Manhercz lövését blokkolták, ám ők sem jártak sikerrel – maradt 17 másodpercünk az időkérés után. Az eltervezett akció nem jött össze, 9–9 lett a vége, következhettek az ötméteresek.

Ebben a rivális volt a jobb (Vámos és Zalánki a kapufát találta el), így megnyerte a Világligát! De a magyar válogatott ezüstérme is elismerésre méltó teljesítmény!

Férfi Világliga Szuperdöntő, Budapest, Duna Aréna
Döntő
Magyarország-Montenegró 9–9 (2–2, 4–2, 2–3, 1–2) – ötméteresekkel 2–4
Vezette:
Moller (argentin), Alexandrescu (román)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Manhercz 2, Vámos 1, Jansik D., Kovács G. 1, Erdélyi 2, Bedő. Csere: Angyal, Zalánki, Mezei 1, Bátori 2, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

MONTENEGRÓ: Lazovics – Drasko Brguljan, Petkovics 1, Radovics, Janovics 1, Ivovics 3, Spaics. Csere: Banicsevics, Vidovics, Durdics, Misics 3, Draskovics 1. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények
A 3. helyért
Japán-Spanyolország 7-12 - teljes jegyzőkönyv itt
Az 5. helyért
Horvátország-Ausztrália 10-8 - teljes jegyzőkönyv itt
A 7. helyért
Egyesült Államok-Kazahsztán 9-3 - teljes jegyzőkönyv itt

Különdíjak
A legjobb fiatal játékos: Inaba Yusuke (japán)
Gólkirály: Inaba Yusuke, Alekszandar Ivovics (montengrói), Mladan Janovics (monenegrói)
A legjobb kapus: Nagy Viktor
A legértékesebb játékos (MVP): Vámos Márton

A Világliga Szuperdöntőjének magyar kerete
Kapusok: Kardos Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Pohl Zoltán (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
eb
világliga
keret