cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Most még szép csendben, aztán majd az eredményekkel „hangoskodnának”

2018. június 16. 17:19

Női válogatottunk túl van nyári felkészülésének harmadik hetén. Bíró Attila szövetségi kapitány sokat gyakoroltatja a taktikát, lévén új a csapat. Amelyből kiesett a 18 esztendős Vályi Vanda is…

Vége a harmadik hétnek.

Női válogatottunk az első, montenegrói hét után a következő kettőt a Margitszigeten töltötte – Bíró Attila szövetségi kapitányt kértük némi helyzetértékelésre.

Mint beszámolt róla, „Pont ott tartunk, ahol terveztem. Napról napra, edzésről edzésre ki kell hozni magunkból a maximumot, ezt nyomatékosítottam nem csak a játékosok, a stáb fejében is. Úgy gondolom, ennek szellemében dolgozik mindenki, és a mögöttünk hagyott három hétből kihoztuk azt, amit ki lehet hozni. Persze a puding próbája az evés, avagy másfél hét múlva, a Vodafone-kupán már vízilabdázni kell jól.”

Tekintettel arra, hogy a tavalyi, hazai világbajnokság miatt egy esztendőt értelemszerűen csúszott az átalakítás, új csapatnak is nevezhetjük azt, amelyet a kapitány majd a nyári megmértetéseken vízbe küld – vajon érezhető ez a munkában is?

„Annyiban feltétlen, hogy taktikailag kétszer annyit foglalkozom a társasággal, mint előtte – érkezett a válasz. – Lehet, hogy ez egy-két idősebb, rutinosabb játékosnak furcsa, de megértették, hogy muszáj. Hiába voltak már néhányan esetleg ott a szezon közben Világliga-meccseken, az összes elvégzett munka majd a júliusi 23-ai Európa-bajnoki negyeddöntőben kell, hogy először visszaköszönjön.”

Miután az emlékezetes, 2016-os belgrádi kontinensviadalt megnyerte női válogatottunk, címvédőként utazik majd Barcelonába – vajon a kapitány átment bármit a két és fél évvel ezelőtti felkészülésből? Már csak azért is adja magát a felvetés, mert a felkészülés hossza hozzávetőleg ugyanakkora.

„Nem, más a helyzet. Most a bajnokság után azért tudtam könnyebb szívvel pihenőt adni nekik, mert az év közben csak volt 12 mérkőzésünk, ami dobott valamit az alapokon. Azt ugyan nem mondhatom, hogy most a finomhangolás végezzük, de azt azért állíthatom, van már némi alapunk. Ez a felkészülés abszolút más, mint az eddigiek: mint említettem, taktikailag intenzívebb, lábtempóban is erősebb – bár tavaly is nagyon ráfeküdtünk, és jók is voltunk ebben. De hogy mit kapunk majd vissza a meccseken, magam is várom.”

A felkészülésben két igazán rangos nemzetközi torna szerepel: a Vodafone-kupa (június 27-29., Hajós-uszoda, ellenfelek: Ausztrália, Japán, Egyesült Államok) és egy rotterdami torna (július 4-6., ellenfelek: Hollandia, Egyesült Államok, Olaszország).

„Azért is választottam tengerentúli ellenfeleket, hogy ha esetleg nem játszunk a Világliga Szuperdöntőjében, ami végül bekövetkezett, akkor se teljen el úgy a nyár, hogy a csapat, a bekerülő fiatalok ne tapasztalják meg testközelből a nemzetközi trendet, ezt a stílust. Feltétlen hasznos meccsek lesznek ezek az Európa-bajnokság előtt” – fogalmazott Bíró Attila, aki még nem tudja, mikor hirdeti Eb-keretet: „Folyamatosan dőltek meg a terveim, úgyhogy kivárok.”

A kapitány ezzel utalt Antal Dóra után Vályi Vanda is kivált – a dunaújvárosiak 18 esztendős tehetsége, mint kiderült, mononukleózis betegségben szenvedett, így a legfontosabb, hogy teljesen meggyógyuljon: „Az utóbbi időben gyengélkedett, klubja LEN-kupa döntőjére nem is tudott kiutazni, és ugyan a válogatottban, a szentpétervári meccsen panaszmentes volt, de érződött, valami azért nincs rendben. Az alapos kivizsgálásnak hála kiderült, mi a baj, bízunk benne, a szeptemberi junior Európa-bajnokságon már játszhat, és utána visszatérhet majd közénk is.”

Bíró Attila fejében megvan már az 15 játékos, aki közül kikerülhet majd a barcelonai 13 – „Ez így, jelenlegi helyzetünkben nem akkor dolog…” – tette hozzá fanyar humorral. Viszont a hangulat, a játékosok motivációja kiváló, őszintén hiszi, új csapat építése ide vagy oda, sikeres nyárnak nézünk elébe. Tavaly nagyon szem előtt volt a társaság, most csendben készül – mint a szakvezető elárulta: „Alaphelyzetben is most kevesebben kíváncsiak eddig ránk, illetve tudatosan is létünk kicsit hátrébb. A keretből sokak első felnőtt világversenyükre készülnek, előbb tegyenek le valamit az asztalra, utána azt érdeklődés középpontjába kerülnek majd. Szóval, most valóban kis burokban élünk, miközben bízunk abban, hogy a nyáron az eredményekkel rászolgálunk majd a figyelemre.”

A női válogatott Európa-bajnoki kerete
Kapusok: Gangl
Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley, amerikai), Keszthelyi Rita (UVSE), Kövesdi Vivien (FTC), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE)
Kereten kívül együtt készül a csapattal: Lekrinszki Gina (Szentes), Rybanska Natasa (Szentes), Utassy Kata (BVSC)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)
33. Európa-bajnokság, 2018. július 14-28., Barcelona
Nők
A-csoport

Hollandia
Olaszország
Görögország
Franciaország
Izrael
Horvátország

B-csoport
Magyarország

Spanyolország
Oroszország
Szerbia
Törökország
Németország
 
1. forduló - július 14., szombat
Hollandia-Horvátország, 14:00
Izrael-Olaszország, 15:30
Oroszország-Törökország, 17:00
Szerbia-Németország, 18:30
Franciaország-Görögország, 20:30
Magyarország-Spanyolország, 22:15

2. forduló - július 15., vasárnap
Törökország-Magyarország, 14:00
Szerbia-Oroszország, 15:30
Izrael-Hollandia, 17:00
Horvátország-Franciaország, 18:30
Olaszország-Görögország, 20:30
Németország-Spanyolország, 22:00
 
3. forduló - július 17., kedd
Oroszország-Németország, 14:00
Magyarország-Szerbia, 15:30
Görögország-Horvátország, 17:00
Franciaország-Izrael, 18:30
Hollandia-Olaszország, 20:30
Spanyolország-Törökország, 22:00 

4. forduló - július 19., csütörtök
Izrael-Görögország, 14:00
Németország-Törökország, 15:30
Olaszország-Horvátország, 17:00
Hollandia-Franciaország 18:30
Oroszország-Magyarország, 20:30
Szerbia-Spanyolország, 22:00
 
5. forduló - július 21., szombat
Szerbia-Törökország, 14:00
Magyarország-Németország, 15:30
Izrael-Horvátország, 17:00
Franciaország-Olaszország, 18:30
Görögország-Hollandia, 20:30
Spanyolország-Oroszország, 22:00

Negyeddöntő - július 23., hétfő
A1-B4, 17:00
A2-B3, 18:30
A3-B2, 20:30
A4-B1, 22:00
 
Elődöntő - július 25., szerda
A1/B4-A3/B2, 17:00
A2/B3-A4/B1, 18:30
 
Helyosztók - július 27., péntek
A 7. helyért, 16:45
Az 5. helyért, 18:15
A 3. helyért, 20:30
Döntő, 22:15
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
eb