cover image
Egyéb

Kemény Dénes: Reggeli Start, pénzügyekkel

2013. október 18. 19:06

A 2014-es budapesti vízilabda Eb-rendezéséhez a LEN váratlanul még idén 60 millió forintnak megfelelő euró átutalását kérte a magyar szövetségtől, amit az elnök állami támogatás híján azért vállalt, hogy a lecsapni kész szerbek ne vigyék el tőlünk a kontinenstornát – mondta el Kemény Dénes a Digi Sport Reggeli Start című műsorában.

Kemény Dénes még hozzátette: az idén a szövetség anyagilag a túlélésért küzd, mert a vb-győztes férfi válogatott jutalmazását is meg kell oldani. Kemény szerint a BL végső hatosa a két magyar csapat célja, amiben a magyar bajnokság erősödő középmezőnye is segíthet.

„Idén áprilisban kellett aláírnunk a végleges szerződést az európai szövetséggel a 2014-es budapesti Eb-ről, amelynek rendezési jogát még 2011-ben ítélték oda nekünk. A marketingjogok megvásárlására az állam adott korábban garanciát, nyoma viszont nem volt annak, hogy a LEN-nek már idén fizetnünk kellene érte százezer eurót, mégis kérték. Mivel már a rendezési prezentáció előtt voltunk, aláírtam ezt, nem lett volna célszerű elkezdeni veszekedni velük, mert a LEN-kongresszuson elvehették volna a rendezést, hisz a szerb Sostar kapus ott ül az elnökségben és azonnal lecsapott volna a lehetőségre” – mondta el az MVLSZ elnöke.

„Már akkor jeleztem minden állami illetékesnek, hogy idén előre kell fizetni ezt a részletet, de határidőig sehonnan sem kaptam választ, ez nehezítette meg a dolgomat. A határidő lejárta előtt a pólószövetség ezért megelőlegezte a pénzt a saját kasszájából, ami az év utolsó szakaszára nehéz helyzetbe hozott minket, hiszen nekem még egy olyan kedves feladatom is van idén, hogy megoldjam a vb-győztes válogatott jutalmazását. Szerencsére komoly ígéretem van immár arra, hogy januárban megkapjuk az államtól a pénzt, addig meg a következő LEN-fizetési határidőt megpróbáljuk eltolni. Az érdekes az lesz, hogy december végéig hogyan tudunk túlélni. Sajnos nincs pénz az idei állami költségvetésben, de azért reménykedem egy novemberi telefonban és utalásban.”

Kemény beszélt a BL-ről, bajnokságról, szabályváltozásokról is: „Tényleg felemás a vízilabda BL csoportsorsolása, de ez nekünk a válogatottból ismerős dolog, úgyhogy fogjuk fel úgy, hogy a nehéz beosztás felkészíti majd a két magyar klubot a végső hatba kerülésre, ahol jól tudnak majd szerepelni. A magyar bajnokság ezt segíteni fogja, mert a kiemelkedő három, az Eger, Szolnok, Szeged-trió mögött nagyon kiegyensúlyozott a derékhad: Fradi, Honvéd, Vasas, Kaposvár, Pécs és a többiek. Nagy meglepetés lehet, hogy ki lesz a negyedik elődöntős a végén. A szabályváltozások kapcsán pedig arra kell figyelnünk, hogy kiegyensúlyozott legyen a szemlélet, ami segíti a tehetséges támadójátékosokat, egyszersmind nem öli meg a póló férfias jellegét, nem csinál belőle mondjuk kosárlabdát.”

A háromszoros olimpiai bajnok edző kitért a futball mostani válságára is: „Nagyképűség lenne most összehasonlítani a magyar pólóedzők és a focitrénerek felkészültségi szintjét, tudását. Nyilván vízilabdában sokkal kisebb a konkurencia világszinten is, mint a labdarúgásban, ám ez a különbség ötven éve is megvolt, viszont akkor a két sportág magyar képviselői egyaránt ott voltak az élmezőnyben. Tehát könnyen lehet, hogy edzőképzés terén a futball nemzetközi mezőnye előrébb tart, mint mi – pólóban ezt nem érzékelem, az eredményekből sem. A fociban viszont az eredmények azt mutatják, hogy valami nincsen rendben a képzés körül.”
watch?v=6Q8CSBKk34o  


Vízilabda hírek
kemény dénes