cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

„Ennyire összekovácsolódva egy felkészülés elején ritkán van egy csapat!”

2018. június 6. 17:03

Szilágyi Dorottya szerint a csodálatos montenegrói edzőtábor elképesztő hatással volt a női válogatottra, amelyben fiatalok, rutinosabb játékosok egymást segítve, nem kis motivációval készülnek a nyári feladatokra. Majd elárulta, miért igazol haza, Egerbe – többek között egy háromszoros olimpiai bajnok miatt…

Meglehetősen hektikus klubszezon áll mögötte, volt fent, volt lent, annyi minden történt vele, hogy összefoglalni nem egyszerű. Ha mégis megpróbáljuk: LEN-kupagyőzelem, jó meccsek a Dunaújvárosban, és persze a válogatottban az egyik, sérülések, kimaradt edzések, injekciók a másik serpenyőben. Ezek után adódik a kérdés: vajon hogy érzi most magát?

„Köszönöm, jól vagyok. Valóban érdekesen alakultak a dolgaim, a sérülések igencsak megnehezítették az életem. A részleges szakadás a könyökömmel, a meghúzódott térdemmel, majd jött a legdurvább probléma, a kezdetleges gerincsérv. Ez utóbbi pont akkor, amikor mentünk a LEN-kupa négyes döntőjére. Fájdalomcsillapítóval játszottam, ami nem jó megoldás, de tekintettel arra, hogy megszereztük a trófeát, cseppet sem zavart” – válaszolt Szilágyi Dorottya.

A 21 esztendős játékosra ráfért volna utána a pihenőt (sőt!), de miután csapatával a bajnoki fináléba is bejutott, esze ágában sem volt a mérkőzéseket a lelátóról megtekinteni – pedig mint fanyar humorral megemlítette: „Visszanézve a dolgokat, jobb lett volna azokat a meccseket kihagyni, hiszen a csapat ezt az eredményt nélkülem is elérte volna…”

No, igen, az UVSE magabiztosan győzte le a Dunaújvárost, de mint megjegyezte, természetesen ezt előre nem lehetett tudni, elvégre komolyan gondolták, hogy megszorongatják, sőt le is győzik a címvédőt – és ehhez egyértelmű, hogy segíteni akarta csapatát.

„Utána volt két hét pihenő, mialatt folytattam azt a gyógytornát, amit korábban elkezdtem, voltam különféle vizsgálatokon, s végül infúzió segítségével talán mondhatom, hogy helyrejött a sérülésem. Egyelőre ugyan nem úgy kondizom, mint a többiek, a válogatott erőnléti edzője, Ágó Renáta külön odafigyel rám, más feladatokat kapok. Őszintén szólva féltem, mi lesz velem, de lekopogom, nincs fájdalmam, engem is meglep, hogy milyen jól bírom az edzéseket” – tette hozzá Dorka.

Az egyhetes montenegrói edzőtáborról – Bíró Attila szövetségi kapitánnyal egyetemben – szuperlatívuszokban beszélt, edzések ide vagy oda, ez a hét is segített „feltölteni az akkumulátorokat”. Mint említette: „Olyan körülmények között készültünk Herceg Noviban, ami talán az előző éveknél is csodásabb volt. A jó hangulathoz, amely jellemezte az egész hetet, szerintem ez is hozzájárult. Nagyon motivált a társaság, érződik, hogy milyen sok fiatal van a keretben. A rutinos, több világversenyt is megjárt játékosok mindenben segítenek, abszolút együtt vagyunk, igazság szerint ennyire összekovácsolódva egy felkészülés elején ritkán van egy csapat!”

Szilágyi Dorottya a tavalyi, hazai világbajnokságon úgymond átesett a tűzkeresztségen, így nem az első világversenyére készül, ami elmondása szerint megmutatkozik a mindennapokban is, merthogy nincs benne az az izgalom, ami tavaly jellemezte. A társain is azt látja, az egységben az erő alapon mindenki nyugodtan, közben módfelett motiváltan tréningezik – nem tehet így Antal Dóra, aki egészségügyi problémák miatt kihagyja a nyári szereplést –, ami felettébb bíztató a jövőre nézve: „Ezúttal nem volt felvezető hét, rögvest a munka közepébe csaptunk, mégis mindenki mosolygott. Az idő hiánya miatt rövidebb a felkészülés, de 2016-ban sem volt másként, és Európa-bajnokságon nyertek a lányok Belgrádban. Ez sem rossz ómen…”

Miközben a válogatottal Montenegróban edzőtáborozott, a ZF-Eger bejelentette, hogy a következő idényben Mchunu Hlengiwe mellett ő is náluk folytatja, szóval a dunaújvárosi évek után szülőhelyére költözik. Ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „A pályafutásomat hosszú távra tervezem, így nem is olyan nagy baj, hogy most kimarad majd a nemzetközi kupaszereplés. Az edzések és a bajnoki meccsek mellett lesz időm otthon, családi környezetben tejesen rendbe hozni magam, folytatni a gyógytornát. De talán a legfontosabb indok, ami miatt Egerben folytatom, az Biros Péter személye. Többször is beszéltünk, éreztem, mennyire szeretné, ha a csapatában játszhatnék. Arról nem beszélve, hogy megígérte, hogy velem külön is foglalkozik majd – nos, szaván fogom majd, az biztos. Szaván fogom, mert tőle, a világ egyik legjobb játékosától nagyon sokat tanulhatok.”

A női válogatott Európa-bajnoki kerete
Kapusok: Gangl
Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley, amerikai), Keszthelyi Rita (UVSE), Kövesdi Vivien (FTC), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)
Kereten kívül együtt készül a csapattal: Lekrinszki Gina (Szentes), Rybanska Natasa (Szentes), Utassy Kata (BVSC)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

33. Európa-bajnokság, 2018. július 14-28., Barcelona
Nők
A-csoport

Hollandia
Olaszország
Görögország
Franciaország
Izrael
Horvátország

B-csoport
Magyarország

Spanyolország
Oroszország
Szerbia
Törökország
Németország
 
1. forduló - július 14., szombat
Hollandia-Horvátország, 14:00
Izrael-Olaszország, 15:30
Oroszország-Törökország, 17:00
Szerbia-Németország, 18:30
Franciaország-Görögország, 20:30
Magyarország-Spanyolország, 22:15

2. forduló - július 15., vasárnap
Törökország-Magyarország, 14:00
Szerbia-Oroszország, 15:30
Izrael-Hollandia, 17:00
Horvátország-Franciaország, 18:30
Olaszország-Görögország, 20:30
Németország-Spanyolország, 22:00
 
3. forduló - július 17., kedd
Oroszország-Németország, 14:00
Magyarország-Szerbia, 15:30
Görögország-Horvátország, 17:00
Franciaország-Izrael, 18:30
Hollandia-Olaszország, 20:30
Spanyolország-Törökország, 22:00 

4. forduló - július 19., csütörtök
Izrael-Görögország, 14:00
Németország-Törökország, 15:30
Olaszország-Horvátország, 17:00
Hollandia-Franciaország 18:30
Oroszország-Magyarország, 20:30
Szerbia-Spanyolország, 22:00
 
5. forduló - július 21., szombat
Szerbia-Törökország, 14:00
Magyarország-Németország, 15:30
Izrael-Horvátország, 17:00
Franciaország-Olaszország, 18:30
Görögország-Hollandia, 20:30
Spanyolország-Oroszország, 22:00

Negyeddöntő - július 23., hétfő
A1-B4, 17:00
A2-B3, 18:30
A3-B2, 20:30
A4-B1, 22:00
 
Elődöntő - július 25., szerda
A1/B4-A3/B2, 17:00
A2/B3-A4/B1, 18:30
 
Helyosztók - július 27., péntek
A 7. helyért, 16:45
Az 5. helyért, 18:15
A 3. helyért, 20:30
Döntő, 22:15

Vízilabda hírek
Női válogatott