cover image
Egyéb
Utánpótlás

A május 28-ai pólókonferencián mutatkozik be a Párizs 2024 program!

2018. május 22. 15:51

Az országos utánpótlás-felmérő programról a Duna Arénában mindent megtudhatnak a klubok képviselői. Megjelenésük kötelező, hiszen közeleg az augusztus, amikor is a sportágat űző közel 10 ezer, 12-19 év közötti gyermek mindegyikének át kell esnie az egységes, objektív felmérőn.

Mint már korábban beszámoltunk róla, a jó ideje alaposan előkészített, végül kialakult országos utánpótlás-felmérő program nevet is kapott: Párizs 2024. Két olimpiai bajnokunk, Varga Zsolt és Gergely István dolgozta ki az első feladatsort, amely aztán kiegészült Märcz Tamás, Benedek Tibor, Bíró Attila, Szívós István, Merész András, Kásás Zoltán, Horváth János és Faragó Tamás gondolataival, avagy jelentős egyeztetések zajlottak annak érdekében, hogy a létező legjobb alapvetések jellemezzék a programot.

A programot, amelyet az Európa-bajnok Gangl Edina, a férfiválogatott pólós Nagy Ádám, valamint a Kiss Gergely, Benedek Tibor, Märcz Tamás olimpiai bajnok trió tesztelt le először, s amely augusztusban indul majd el. Illetve meg kell jegyezni, hogy a különböző korosztályos-válogatott és tehetséggondozó keretek már elvégezték a teszteket.

„Országos szinten az összes 12-19 év közötti vízilabdázó fiú és lány évente kétszer, augusztusban és januárban kell, hogy átessen a klubjában ezen a felmérőn. Közel tízezer gyerekről beszélünk. A sportág, az összes edző érdeke, hogy közösen megcsináljuk mindezt, hiszen hosszú távon ebből nagyon sokat profitálhatunk” – fogalmazott Merész András, a Magyar Vízilabda Szövetség sportszakmai igazgatója.

Több kérdés is érkezett már a kluboktól, hogy pontosan mit mér majd a program, illetve miként zajlik majd országszerte – nos, röviden felvázolnánk alább a fontos tudnivalókat.

- A legfontosabb, hogy összes vízilabdával foglalkozó klubnak kötelező a gyerekekkel elvégezni
- A feladatsorokat mindig meg kell, hogy előzze egy humánbiológiai mérés (testsúly, testmagasság, karfesztáv)
- A feladatsorokat szabvány női vízilabda-pályán kell majd elvégezni
- hozzávetőleg 20 gyermek két edzővel két órán belül lemérhető
- a gyorsaságot, rövidtávú, középtávú és speciális állóképességet, a gyors agilitást, valamint a gyors erőt méri a teszt
- az audit programban az adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezelik az adatokat
- a méréseken a szövetség részéről ellenőrzések várhatóak

„Három-négy ilyen felmérő után látjuk majd az esetleges gyermekbetegségeket, négy-öt felmérés után pedig már olyan eredménysort kapunk, ami után szakemberek, statisztikusok bevonásával a megfelelő következtetések egyértelműen levonhatóak” – tette hozzá Merész András, aki Miskolczi Balázzsal közösen felel a programért, amelynek második részében a tervek szerint majd az utánpótlás-válogatottakban szereplő gyerekek további, még speciálisabb felmérései követnének.

Nagyon fontos információ: tekintettel arra, hogy 2018. augusztusa, azaz a felmérő első időpontja már nagyon közel van, a program kidolgozói a vízilabdával foglalkozó összes klubbal pontosan közli a kötelező felmérés részleteit. A Faragó Tamás irányította Szakmai Testület kezdeményezésére május 28-án a Duna Arénában lesz egy képzéssel összehangolt pólós konferencia, amelyen minden TAO-s klub minimum egy képviselőjének meg kell jelennie. A konferenciának az egyik előadása lesz a Párizs 2024 program bemutatása! A részvétel regisztrációhoz kötöttt, amelyről a klubok egy héttel ezelőtt levélben kaptak értesítést. A konferencia – amelyről majd külön anyaggal jelentkezünk a napokban! – május 28-án 9-10 óra között a regisztrációval indul majd, és 10 órától várhatóan 16:30-ig tart.

Vízilabda hírek
Utánpótlás
Merész András
Párizs2024
felmérő