cover image
Egyéb

Feltámadt, pazarul pólózott a Szolnok – bajnokavatás elhalasztva

2018. május 19. 16:12

Cseh Sándor csapata kiváló játékkal 14–6-ra győzött az FTC ellen a Komjádi-uszodában, így szépített a bajnoki döntős párharcban. A felek következő csatáját szerdán 18:15-től vívják Szolnokon.

Noha Varga Zsolt igyekezett minden ferencvárosi érzelműt úgymond csitítani, mondván a Szolnokot nem szabad, sőt tilos leírni, a Komjádi-uszodában már egy órával a finálé harmadik összecsapása előtt afféle fiesztahangulat uralkodott a lelátón. Abszolút érezhető volt, hogy bajnokavatásra készülnek, arra, hogy 18 esztendő után ismét az FTC szerzi meg a bajnoki aranyérmet.

A szolnokiakat ez persze mit sem zavarta, sőt talán ebben a helyzetben még „élvezték is”, hogy minden "ellenük szól", különben is, Cseh Sándor sem bonyolította túl a dolgokat: „Játszani kell, és kész!”

És a mester pólósai szót fogadtak. De mennyire! Zalánki Gergő fórból, Andrija Prlainovics akcióból (Aaron Younger pazar passza után) talált be, majd hiába kért időt Varga Zsolt, Younger hagyta faképnél Szlobodan Nikicset, és lőtte a vendégek harmadik gólját. És ugyan Vámos Márton szépített, Zalánki „betett” egy újabb fórt. A hazaiak kettős fórban is hibáztak (Nikola Jaksics ejtette ki a labdát), amúgy is az eddigieknél tompább volt a támadójátékuk (is), pluszban Nagy Viktor is stabilan védett szolnoki oldalon.

Az eredmény alakulása: 0–1, 0–2, 0–3, 1–3, 1–4

MVLSZ_FTC_Szolnok_donto3_20180519_MaD_002.jpgA második negyedben sem változott a koreográfia. Jobb, koncentráltabb, higgadtabb volt a Szolnok. Younger két akciógóllal keserítette a hazaiak, köztük leginkább Vogel Soma életét, átellenben pedig Nagy Viktor védte Német Toni ziccerét, majd hátrányban ütötte ki előbb Vámos, majd Madaras Norbert lövését. A vendégek már az 7–1-es vezetésért adogattak fórban, ám Younger mellé trafált, amit kihasznált a játékot az elején ugyan megpróbáló, ámde utána deréksérülése miatt a kispadon ülő Varga Dénest nélkülöző Fradi, lévén az ellenakció során Sedlmayer Tamás szép passzát Nikics lőtte be. Még volt a negyedben egy balkezes gólváltás (Zalánki, majd Vámos), 7–3-ra vezetett a Szolnok, teljesen megérdemelten.

Az eredmény alakulása: 1–5, 1–6, 2–6, 2–7, 3–7

Térfélcsere után is jobban kezdett a címvédő, igaz Zalánki pontos lövését ismét megkontrázta Vámos, avagy a balkezesek parádéztak. Igen ám, de amíg a Fradiban nem akadt a világbajnoknak társa, addig a Szolokban többen is extrát nyújtottak. Elöl és hátul egyaránt. Youngert emeljük ki, aki amellett, hogy blokkokkal rukkolt elő, negyedik góljával alakította 4–9-re az állást, majd Prlainovics lefordulás után már a csereként beálló Gárdonyi András kapuját vette be. Nagy Viktor védett, Bátori Bence blokkolt emberhátrányban, magabiztosan pólózott a Szolnok. Stefan Mitrovics szépített, de utána nagy Viktor háromszor is védett, nagyon elkapta a fonalat. Az eltiltását a lelátón töltő Nyéki Balázs másodedző is érezte, ezen a napon jobb a Szolnok. Mindenben. Kapusteljesítményben, védekezésben, támadásban.

Az eredmény alakulása: 3–8, 4–8, 4–9, 4–10, 5–10

MVLSZ_FTC_Szolnok_donto3_20180519_MaD_006.jpgA ferencvárosi publikumon semmi sem múlt, szólt még mindig a „Mindent bele!”, ám a vendégek növelték előnyüket: a nagyot harcoló Kis Gábor hozta a kiállítást, Milan Alekszics pedig a gólt – a szerb olimpiai bajnok Zalánki átadását „tette be”. Medencébe ugrott újra Varga Dénes, akinek lövését előbb védte Nagy, ám a következő akciónál gólt jegyzett a pekingi bajnokunk. Odaát Kis Gábor tette fel a koronát teljesítményére, esélyt sem adott a Szolnok arra, hogy igazán tűzbe jöjjön ellenfele. Prlainovics, majd a védekezésben mesterien teljesítő Jansik Dávid lőtt még gólt. 14–6-ra nyert Cseh Sándor együttese, 2–1-re szépített a párharcban, így szerdán Szolnokon újra találkoznak a felek.

Az eredmény alakulása: 5–11, 6–11, 6–12, 6–13, 6–14

MVLSZ_FTC_Szolnok_donto3_20180519_MaD_004.jpg Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője: „Mint korábban is mondtam, minden meccs egy új fejezet, amíg nem zárul le az egész, addig ők a bajnokok. Ekkor különbségre nem számítottam, de persze a végén már taktikai okokból is cseréltünk. Ahogy nekik sikerült most új lappal indítani a múltkori mérkőzés után, nekünk is sikerülhet. A sportban hol pokol, hol mennyország – most pokol. Nem tudtuk elkapni a fonalat, a lendületet, kaptuk a gólokat, ezáltal aztán statikussá vált a támadójátékunk. Menni kell tovább, és új fejezetet nyitni.”

Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője: „Az előző két meccsen a Fradi jó volt, mi meg nem – nyilván ez is kellett a mai sikerhez, ami persze nem jön magától. Sok döntőt játszottunk, tudjuk, mennyire nehéz az utolsót behúzni. Nekik ez nehézséget okozott, ezt ki tudtuk használni. Apróságokon változtattunk, lényegében a játékunkon semmit, az alapokhoz tértünk vissza, hiszen amíg az nem működik, addig nincs esélyünk. Ma ebben jobbak voltunk. De ettől még az előny náluk van, a pozíciójuk még mindig jobb. Nem szeretném túlünnepelni a sikert, persze megdicsérem őket, de azt kell mindig tenniük, amit ma tettek.”

E.ON Férfibajnokság, döntő, 3. mérkőzés

FTC-PQS Waterpolo–Szolnoki Dózsa 6–14 (1–4, 2–3, 2–3, 1–4)
Komjádi-uszoda, vezette:
Molnár P., Székely B.

FTC: Vogel – Szirányi, Jaksics, Varga Dániel, Varga Dénes 1, Jansik Sz., Mitrovics 1. Csere: Sedlmayer, Madaras, Pohl, Vámos 3, Nikics 1, Német, Gárdonyi (kapus). Vezetőedző: Varga Zsolt

SZOLNOK: Nagy V. – Gocics, Zalánki 4, Mezei, Younger 4, Prlainovics 3, Jansik D. 1. Csere: Bátori, Hangay Z., Alekszics 1, Csuk, Kis G. 1, Fülöp. Vezetőedző: Cseh Sándor

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 az FTC javára

A döntő további programja
4. mérkőzés – május 23., szerda, 18:15

Szolnoki Dózsa–FTC-PQS Waterpolo
5. mérkőzés – május 26., szombat, 17:00 – ha szükséges
FTC-PQS Waterpolo–Szolnoki Dózsa
Valamennyi mérkőzést közvetíti az M4 Sport!
Vízilabda hírek
szolnok
ftc
döntő