cover image
Egyéb

Az FTC nyerte a bajnoki döntő első felvonását

2018. május 13. 19:00

Varga Zsolt csapata a harmadik negyedben „robbantott”, s előnyét megtartva 12–9-re legyőzte a címvédő Szolnokot. A felek szerdán folytatják a küzdelmet.

„Mint egy párduc, úgy fognak ránk ugrani.”

Cseh Sándor, a szolnokiak szakvezetője jósolta ezt a párharc első mérkőzésére. Valóban, sok minden az FTC erős kezdése mellett szólt. Egyrészt a vendégek egy filmforgatás miatt bekövetkezett forgalmi dugó miatt a tervezettnél jóval később érkeztek meg a Komjádi-uszodába, ami miatt dugába dőltek a nyugodt bemelegítési tervek. Másrészt Varga Zsolt együttese két és fél hete vívta utolsó meccsét, a korábbi remeklésének köszönhetően akkor, egy meccsből tudta le az OSC elleni elődöntőt, miközben a címvédő végig kiélezett párharcban kerekedett az Eger fölé, ráadásul a Bajnokok Ligájában is volt feladata. A klub lelkesedését erősíthette, hogy pólócsapata 18 esztendő után játszik ismét bajnoki finálét – érdekesség, az akkor győztes csapatból ezúttal is medencében volt a többek között barcelonai kitérővel hazaérkező Szirányi Balázs, vagy az akkor a BVSC-vel döntőt bukó Madaras Norbert. A kispadokon is egykori szereplők ültek: a Fradi másodedzője Nyéki Balázs, illetve a Szolnokon Cseh Sándor munkáját segítő Kósz Zoltán is szerepelt az emlékezetes 2000-es népligeti mérkőzésen.

Nos, lehet, hogy a Fradi (amelynek keretéből Manhercz Krisztián maradt ki) neki akart ugrani a Szolnoknak, ki tudja, mindazonáltal amit láthattunk: a vendégek kiválóan terelték az első negyedben olyan mederbe a játékot, amibe akarták. És nem csak azért állítjuk ezt, mert 2–0-val kezdett a Szolnok (Zsivko Gocics mesteri passzát lőtte a kapuba a Nikola Jaksicsról valahogy leváló Mezei Tamás, majd Bátori Bence lőtt Vogel Soma kapujába), hanem azért is, mert az FTC-nek nem igazán sikerült felpörögni. Kivétel volt ez alól persze Varga Dénes, aki fórból, majd Andrija Prlainovics találata után akcióból is beköszönt Nagy Viktornak. A Szolnok öröme azonban nem lehetett teljes, hiszen kettős fórban labdája volt a 4–2-es előnyhöz, ám Zalánki Gergő lövése a kapufán, majd Vogel fején csattant, majd egy rossz bejátszás vetett véget az akciónak.

Az eredmény alakulása: 0–1, 0–2, 1–2, 1–3, 2–3

MVLSZ_FTC_Szolnok_noi_donto3_20180513_MaD_001.jpgA második negyedben húztak egyet a képzeletbeli nadrágszíjon a felek: jelentősen felkeményedett az ütközet. A center-bekk csatákban forrt különösen a víz a medencében – két ötméteres jelezte, álljak a sarat a középcsatárok. Az egyiket Kis Gábor, a másikat Szlobodan Nikics szerezte, a pontos ítéletvégrehajtók pedig Prlainovics és Stefan Mitrovics voltak. Reklamálás miatt egy sárga lapot (Varga Zsolt) is feljegyezhettünk. Emitt Milos Csuk, amott Nikics tett be egy fórt még, miközben Varga Dánielt ápolták a hazai kispad mellett. Kapufák írták tovább a forgatókönyvet, majd a Szolnok kihagyott egy emberelőnyt (Csuk rontott), a Fradi pedig belőtt egyet (időkérés után Vámos Márton lóbálta ki a helyzetet Madarasnak), így 5–5 állt a táblán. Varga Dénes lövése lőtt még két kapufát, Vámos nem tudott túljárni Nagy Viktor, Gocics pedig Vogel eszén, így döntetlennel mentek kis pihenőre.

Az eredmény alakulása: 2–4, 3–4, 3–5, 4–5, 5–5

MVLSZ_FTC_Szolnok_noi_donto3_20180513_MaD_003.jpgTérfélcsere után óriási változás állt be a meccsen. Stílszerűen mondhatjuk, a „párduc ekkor tényleg nekiugrott” ellenfelének. Kezdődött azzal, hogy Varga Dénes laza csuklóval lőtte ki a bal felső sarkot, majd lefordulás után önzetlenül hozta kihagyhatatlan helyzetbe Jansik Szilárdot. A Szolnok időt kért, de hiába, a rohamot nem tudta megállítani: Nikics ellépés után kapta a labdát, s lőtt a kapuba, majd Német Toni harcolt ki egy fórt, amit Mitrovics váltott gólra. 3:30 volt hátra a negyedből, s 9–5 volt az eredmény. Nehéz volt eldönteni, hogy Nagy Viktor a szemébe sütő naptól, vagy társai hibáitól volt idegesebb…

A Komjádit megtöltő szurkolók zöme tombolt, a Fradi menetelt, úgy tűnt, megtöri ellenfelét. A Szolnok azonban igyekezett kimászni a gödörből, és a záró ment előtt mi tagadás, mi tagadás, feljebb kapaszkodott: Zalánki és Aaron Younger szépített, így maradt esélye a címvédőnek az utolsó nyolc percre.

Az eredmény alakulása: 6–5, 7–5, 8–5, 9–5, 9–6, 9–7

MVLSZ_FTC_Szolnok_noi_donto3_20180513_MaD_005.jpgA kis szünetben rettentő dühös Nagy Viktor védésével kezdődött, majd egy szolnoki fórral indult a menet (Pohl Zoltán kipontozódott), ám rémálom lett a vendégeknek ez az előny. Az, mert nem elég, hogy kimaradt (Prlainovics, majd az ismétlő Fülöp Bence lövését is védte Vogel), az akció után közvetlenül Kis Gábort harmadszor állították ki a játékvezetők. Olimpiai bajnok centerét veszítette el a Szolnok… S miután 5:03-mal a vége előtt Mitrovics kíméletlenül lőtt be egy emberfórt időkérés után, nehéz helyzetben volt a Szolnok. Cseh mester időt kért, a Youngerről érkező fórt (Jansik Szilárd pontozódott ki ekkor) Prlainovics lőtte be, majd Madaras egy blokkról lepattan labdát lőtt mellé. Nikics a Fradi kapuja előtt blokkolta Milan Alekszics lövését, azaz nem tudott közelebb férkőzni a Szolnok. Sőt Vámos villanása 2:37-tel a vége előtt 11–8-ra alakította az állást. Varga Dénes tett rá egyet a hazai előnyre, eldőlt a csata, nem lehetett kérdéses.

A vége 12–9 lett (Younger szerzett még egy gólt), így az FTC szerzett előnyt a fináléban. Folytatás szerdán, Szolnokon.

Az eredmény alakulása: 10–7, 10–8, 11–8, 12–8, 12–9

Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője: „A védekezésben látom a siker kulcsát. Biztosra vettem, hogy mivel mérkőzésekből jönnek a szolnokiak, az első két negyedben jól játszanak majd. Az volt a cél, hogy mellettük maradjunk, és ne alakuljon ki olyan különbség, amelyet nem tudunk ledolgozni. A harmadik negyedben stabillá vált a védekezésünk, abból jöttek a gólokat és a sikert eredményező jó megoldások.”

Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője: „Elismerésem az FTC-nek, a négy negyedet nézve csapatként jobban játszott, mint mi. A harmadik negyedben – személy szerint nekem mindegy is, hogy miért – elkezdtünk mást csinálni, mint addig, és ez az ellenfél malmára hajtotta a vizet. Idegenben ilyen csapat ellen ezt nem lehet. Nem mondom, hogy a következő meccsen, mert jöhet akárhány mérkőzés, ilyen játékkal nem lesz esélyünk. Az FTC jóval fegyelmezettebb volt, akkor is tudta, mit akar csinálni, amikor vezettünk, mi meg elkezdtünk egyénieskedni, amikor ők vezettek.”


E.ON Férfibajnokság, döntő, 1. mérkőzés

FTC-PQS Waterpolo–Szolnoki Dózsa 12–9 (2–3, 3–2, 4–2, 3–2)
Komjádi-uszoda, vezette:
Marosvári A., Csanádi Zs.

FTC: Vogel – Szirányi, Jaksics, Varga Dániel, Varga Dénes 4, Jansik Sz. 1, Mitrovics 3. Csere: Sedlmayer, Madaras 1, Pohl, Vámos 1, Nikics 2, Német. Vezetőedző: Varga Zsolt

SZOLNOK: Nagy V. – Gocics, Zalánki 1, Mezei 1, Younger 2, Prlainovics 3, Jansik D. Csere: Bátori 1, Hangay Z., Alekszics, Csuk 1, Kis G., Fülöp. Vezetőedző: Cseh Sándor

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az FTC javára

A döntő további programja
2. mérkőzés – május 16., szerda, 19:00

Szolnoki Dózsa–FTC-PQS Waterpolo
3. mérkőzés – május 19., szombat, 15:00
FTC-PQS Waterpolo–Szolnoki Dózsa
4. mérkőzés – május 23., szerda, 18:15 – ha szükséges
Szolnoki Dózsa–FTC-PQS Waterpolo
5. mérkőzés – május 26., szombat, 17:00 – ha szükséges
FTC-PQS Waterpolo–Szolnoki Dózsa
Valamennyi mérkőzést közvetíti az M4 Sport!

Vízilabda hírek
dtc
szolnok
döntő