cover image
Egyéb

Csúcscsapatok ütközete – tét a bajnoki arany!

2018. május 13. 10:21

Vasárnap 17:45-től a Komjádi-uszodában (tv: M4 Sport) megkezdődik az FTC és a Szolnok egyik fél harmadik győzelméig tartó bajnoki fináléja. Olimpiai bajnokok itt, olimpiai bajnokok ott, klasszisok itt, klasszisok ott, igazi vérbeli csaták várhatóak.

Eljött az idő!

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó bajnoki fináléban az FTC és a Szolnok csap össze, először vasárnap 17:45-től a Komjádi-uszodában. Értelemszerűen más-más úton jutott a két csapat a fináléba: a fővárosiaknak a korábbi győzelmek miatt az OSC ellen elég volt egyetlen mérkőzés az elődöntőben, míg a címvédő végletekig kiélezett csatában múlta csak felül az Egert.

Ferencvárosi oldalon adja is magát a kérdés: az, hogy április 25-én játszottak eddig utoljára, mennyiben befolyásolja a leendő teljesítményüket? Varga Zsolt vezetőedző így látja: „Ez a két és fél hét arra biztos, hogy jó volt, hogy az előző sorozatterheléseket, Euro-kupa döntőt ki tudjuk pihenni. A másik oldalról viszont azt is bele kell venni a pakliba, hogy két és fél hete nem volt tétmérkőzésünk. Szóval amennyi az előnye, annyi lehet a hátránya is – a mérkőzésen, illetve a mérkőzéssorozatban fogjuk látni ennek hatását.”

Kell-e mondani, a felek jól ismerik egymást, ráadásul a szezonban már négyszer összecsaptak – kétszeres döntetlen után ötméteresekkel nyert a Szolnok, egyszer rendes játékidőben, és egyszer a Fradi győzött.

„A Szolnok láthatóan kijött abból a hullámvölgyből, amelybe az Eger elleni elődöntő elején került, magabiztosan, jól játszik – említette Varga Zsolt. – Magunkat most nem tudom mihez mérni, s ugyan voltak edzéseink, kétkapus meccseink, de nyilván nem Szolnok súlycsoportbeli csapatokkal tudtunk készülni ebben az időszakban. Ugyanakkor bizakodóak vagyunk. Négy mérkőzést játszottunk velük ebben a szezonban, Szuperkupa, Magyar Kupa, két bajnoki, nagyon más volt a mérkőzések képe. Visszanéztem mindent, az összes gólt, az összes jelenetet, és nagyon nehéz lenne megmondani abból, hogy most a következő mérkőzésen mi fog dönteni valójában. Picit az általánosságokra hagyatkozhatok: a védekezés mind a két csapatnál fontos, nálunk mindig kiemelten az, és a fegyelmezettségből, koncentrációból adódó nüanszok dönthetik el a csatát valamelyik oldalra.”

Tekintettel arra, hogy az FTC 18 esztendő után játszik ismét magyar bajnoki döntőt (akkor, a Népligetben emlékezetesen mérkőzésen Székely Bulcsú távoli góljával bajnok lett a Vad Lajos irányította csapat), hatalmas a várakozás a szurkolók részéről – az FTC szakvezetője is érzi ezt: „Mindig jó egy telt házas uszodába játszani, hiszen a sportnak az a lényege, hogy sok ember kijöjjön, legyen jó élmény számukra, legyen katarzis végén – ez előny lehet számunkra.”

A zöld-fehérek 20 esztendős válogatott kapusára, Vogel Somára kulcsszerep várhat. Az első döntőjére készülő játékos így várja a meccseket: „Biztos, hogy pihentebbek vagyunk, többet tudtunk készülni. Azt látom csapaton, mindenki jó erőben van, teljesen oda fogjuk tenni magunkat végig. Az utolsó egymás elleni mérkőzésünk óta sok minden változott, olyan dolgok is működnek nálunk, amelyek korábban nem. Teljesen más meccsek lesznek. Az a csapat nyer majd, amelyik jobban védekezik, hiszen mindkét együttesnek rendkívül erős a támadósora, ezt kell valahogy a védelmeknek megoldaniuk.”

MVLSZ_LEN_Szuperkupa_Szolnok_FTC_ffi_20171104_Madar_David_014.jpgAz Eger elleni kimerítő bajnoki elődöntők után szerdán még Bajnokok Ligája találkozón is szereplő Szolnokra nem mondhatjuk, hogy pihent lenne – igaz, a Sabadell elleni mérkőzést sokkal inkább afféle kétkapus edzésként kezelték a címvédőnél. Cseh Sándor vezetőedző ekképpen várja a Fradi elleni mérkőzést: „Mint egy párduc, úgy fognak ránk ugrani. Erre kell felkészülnünk fejben, testben. Nyilván mind a két edzőek az hiányzik, ami nincs… Nekem az hiányzik, hogy nem tudtunk sem pihenni, sem az elmúlt két hónapban edzeni, de ezzel különösképpen nem foglalkozom. Elég motivált, elég rutinos játékosokból álló csapat a Ferencváros, azért persze cseréltem volna velük, hogy két hetet tudtunk volna készülni a döntőre.”

Sokak szerit sorsdöntő lehet a vasárnapi összecsapáson rögvest az első negyed – nincs ezzel a vélekedéssel másként a szolnokiak szakvezetője sem: „Döntő lesz, bírjuk-e azt az iramot, amelyet a Ferencváros diktál, mert az elmúlt két és fél hétben a Fradi úgy készült, hogy minden egyes mérkőzésen megpróbálja meghúzni a találkozó ereét, és minél nagyobb tempót diktálni.”

A regnáló bajnoknál is mindenki hadra fogható, így ott lesz a medencében az olimpiai bajnok center, Kis Gábor is, aki Mezei Tamással párban igyekszik majd keseríteni a Fradi-bekkek életét. A „Kicsi” becenévre hallgató pólós röviden így foglalta össze várakozásait: „Mindenre igyekszünk felkészülni, bízom bennem, hogy jól tudjuk majd elkezdeni a finálét. Hiába játszottunk jóval több meccset, mint a Fradi, s készültünk teljesen máshogy, bízom bennem, ez nem lesz hátrányunk, sőt talán majd az előnyünkre is fordítjuk.”

MVLSZ_LEN_Szuperkupa_Szolnok_FTC_ffi_20171104_Madar_David_017.jpgE.ON Férfibajnokság, döntő
1. mérkőzés – május 13., vasárnap, 17:45

FTC-PQS Waterpolo–Szolnoki Dózsa
2. mérkőzés – május 16., szerda, 19:00
Szolnoki Dózsa–FTC-PQS Waterpolo
3. mérkőzés – május 19., szombat, 15:00
FTC-PQS Waterpolo–Szolnoki Dózsa
4. mérkőzés – május 23., szerda, 18:15 – ha szükséges
Szolnoki Dózsa–FTC-PQS Waterpolo
5. mérkőzés – május 26., szombat, 17:00 – ha szükséges
FTC-PQS Waterpolo–Szolnoki Dózsa
Valamennyi mérkőzést közvetíti az M4 Sport!

A szezonban egymás ellen
E.ON Férfibajnokság, alapszakasz

FTC–Szolnok 8–11
Szolnok–FTC 11–13
BENU Magyar Kupa, döntő
Szolnok–FTC 7–7 – ötméteresekkel 6–5
Európai Szuperkupa
Szolnok–FTC 6–6 – ötméteresekkel 4–2
Vízilabda hírek
szolnok
ftc
döntő