cover image
Egyéb
Utánpótlás

Párizs 2024 – jön az országos utánpótlás-felmérő!

2018. május 6. 10:47

Miként Merész András, az MVLSZ sportszakmai igazgatója beszámolt róla, a program elkészült, az akkurátusan kidolgozott teszt megvalósításra vár. Mostantól évente kétszer, augusztusban és januárban a sportágat űző közel 10 ezer 12-19 év közötti gyermek esik át az egységes, objektív felmérőn.

Merész András sportszakmai igazgatói kinevezésekor elsők között említette, hogy javában zajlik egy tesztrendszer kidolgozása, amely a sportág összes utánpótláskorú játékosát felmérné, mintegy képet kapva arról, miként is állunk, miben kell fejleszteni, miben rejlik az előrelépés lehetősége. Nos, a munka a háttérben mindenféle csinnadratta nélkül zajlott, mígnem eljutottunk oda, hogy kialakult a program. Sőt nem csak kialakult, hanem nevet is kapott.

„Párizs 2024, így kereszteltük el a programot, talán mondani sem kell, hogy miért – adott tájékoztatást Merész András, a Magyar Vízilabda Szövetség sportszakmai igazgatója. Hosszú volt az út, amíg eljutottak ideáig, de egyrészt még véletlen sem akarták elkapkodni a történetet, másrészt ahhoz, hogy precíz képet kapjunk a teljes utánpótlásból, feltétlen szükség volt a legapróbb részletek pontos kidolgozásához.

„Az elsőként felvázolt, Varga Zsolt és Gergely István által kidolgozott feladatsort megköröztettem többek között Märcz Tamással, Benedek Tiborral, Bíró Attilával, Szívós Istvánnal, Merész Andrással, Kásás Zoltánnal, Horváth Jánossal, Faragó Tamással, ezt követően, hosszas egyeztetések után tisztázódtak le, melyek is lennének azok az alapvetések, azok a feladatok, amelyeket egységesen vagyunk képesek a sportágban megvalósítani” – fogalmazott Miskolczi Balázs, aki Merész Andrással közösen hosszú órákat dolgozott a felmérés kialakításán.

Sokat morfondíroztak azon, miként lehet majd egységesíteni az ország különböző helyszínein a felmérést, mígnem Merész András kimondta a megoldást: a szabvány vízilabda-pályán végezzék el mindenhol a tesztet.

„Tekintettel arra, hogy itt nem lehetnek különbségek az ország egyik szegletében sem, adta magát az ötlet. Így olyan objektíven mérhető feladatsort dolgoztunk ki, amely azonos körülmények között elvégezhetőek. Országos szinten az összes 12-19 év közötti vízilabdázó fiú és lány évente kétszer, augusztusban és januárban kell, hogy átessen a klubjában ezen a felmérőn. Közel tízezer gyerekről beszélünk, ami nagyon nagy szám. A sportág, az összes edző érdeke azonban, hogy közösen megcsináljuk mindezt, hiszen hosszú távon ebből nagyon sokat profitálhatunk” – ecsetelte Merész András.

A gyorsaságot, rövidtávú, középtávú és speciális állóképességet, a gyors agilitást, valamint a gyors erőt mérő teszt eredményeit audit programban az adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezelik. Arról nem beszélve, hogy természetesen nem szeretnének felesleges versenyhelyzetet teremteni a gyerekek között. Ugyanakkor az kiemelten fontos, hogy minden gyermek fejődése nyomon követhető legyen.

„Három-négy ilyen felmérő után látjuk majd az esetleges gyermekbetegségeket, négy-öt év munka után pedig már olyan eredménysort kapunk, ami után szakemberek, statisztikusok bevonásával a megfelelő következtetések egyértelműen levonhatóak” – folytatta a sportigazgató, aki hozzátette: a második lépcsőben az utánpótlás-válogatottakban szereplő gyerekek további, még speciálisabb felmérései következhetnek.

A Párizs 2024 program feladatsorait az Európa-bajnok Gangl Edina, a férfiválogatott pólós Nagy Ádám, valamint a Kiss Gergely, Benedek Tibor, Märcz Tamás olimpiai bajnok trió megcsinálta, ezzel is segítve a program kialakítását – mindannyian hozzátették a maguk ötletét, véleményezték a tesztet, így alakult ki aztán a végleges formula.

Miután közeleg az országos felmérő első időpontja, 2018 augusztusa, a program kidolgozói természetesen a vízilabdával foglalkozó összes klubbal pontosan közli a kötelező felmérés részleteit. A Faragó Tamás irányította Szakmai Testület kezdeményezésére május 28-án a Duna Arénában lesz egy képzéssel összehangolt pólós konferencia, amelyen minden TAO-s klub minimum egy képviselőjének meg kell jelennie – ennek a regisztrációs folyamatáról természetesen tájékoztatjuk az érdekelteket. A konferenciának – amelyen a sportág jövőjéről érkezeik többek között Kemény Dénes MVLSZ-elnök, Faragó Tamás, Benedek Tibor, Märcz Tamás is – az egyik előadása lesz a Párizs 2024 program bemutatása.
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Merész András
Párizs2024
felmérő