cover image
Egyéb

Közel került a címvédéshez az UVSE

2018. május 5. 16:12

A női bajnoki finálé második mérkőzésén Benczur Márton csapata 11–8-ra győzött Dunaújvárosban, az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban 2–0-ra vezet, így csütörtökön odahaza már az aranyért játszhat.

2016. május 11. után rendeztek újra bajnoki finálét a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszodában. Akkor az UVSE parázs meccsen nyert 8–6-ra, s alapozta azzal meg a következő partin megszerzett aranyérmét. Most is hasonlóképpen cselekedett.

Pedig a házigazda sokkal jobban kezdte a partit: kivédekezett két emberhátrányos helyzetet (az elsőnél Laura Aarts védte Maggie Steffens lövését, a másodiknál a kézerdő hatástalanított), odaát pedig Gurisatti Gréta megúszás után, majd fórból lőtt Gangl Edina kapujába. A címvédő persze nem esett kétségbe, Keszthelyi Rita bombagóljával szépített, majd ugyan a harmadik előnyét is parlagon hagyta az UVSE, az akció végén a Csabai Dóra által remekül betett labdát Parkes Rebecca csavarta be szépen. Garda Krisztina ötméteresből vette vissza a vezetést az újvárosiaknak (Horváth Brigitta harcolta ki Takács Vivien ellen), de Csabai szabaddobásból válaszolt.

Az UVSE csapatkapitánya a második menetben is feltűnően aktív volt, hiszen ő jegyezte a negyed első és utolsó gólját is, tegyük hozzá, utóbbinál Keszthelyi briliáns módon süllyesztette el a védelmet, mielőtt a kezére varázsolta a labdát. S hogy a két gól között mi történt? Mihók Attila csapata két emberelőnyös helyzetet rontott el csúnyán – a másodikból ráadásul gólt is kapott, hiszen a megúszó Keszthelyi ejtett a hosszúba. Az időt kérő hazaiak kapust is cseréltek, Aarts helyett jött Kiss Alexandra. A hazai szurkolók Garda belőtt ötösének (ezt Gurisatti szerezte Takácsot beforgatva) örülhettek, no és maximum annak, hogy Takács mellett Vivan Sevenichnek is két személyi hibája volt ekkor…

Térfélcsere után tovább mélyült a hazai gödör: Keszthelyi ugyan blokkba lőtt egy fórt, de után akcióból nagy gólt lőtt, majd centerpozícióban mutatta meg extraklasszisát: Szilágyi Dorottya szorításában jutatta a labdát az időközben visszacserélt Aarts kapujába. Ráadásul Gurisatti két személyi hibánál járt, avagy már-már eldőlni látszott a csata. Mihók mester időt kért, ami után ugyan Garda távolija javította valamelyest a hazai helyzetét, de Steffens is úgy gondolta, itt az ideje villanni egyet. Az amerikai olimpiai- és világbajnok megtette, 9–5-re vezetett a címvédő.

A hazaiak harcias kedvvel igyekeztek kimászni a gödörből, Szilágyi, majd Garda szerzett gólt, miközben hátul összeszedettebb volt a társaság. Miután Keszthelyi a fára lőtte a Parkes által kiharcolt büntetőt, Horváth átellenben szintén szerzett egyet, de Garda lövését védte Gangl. Aki a negyedik negyedben Gurisatti nagy helyzeténél is labdát fogott, miután Szücs Gabriella és Keszthelyi Rita volt eredményes. Innen egy olyan csapat, mint az UVSE, nem volt visszaút a Dunaújváros számára. A hazaiak legjobbja, csapatkapitánya, Garda Krisztina meglőtte ötödik gólját, ami persze aligha vigasztalta, hiszen az UVSE 11–8-as sikerével 2–0-ra vezet a párharcban, és egy lépésre került a címvédéshez.

Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője: "Szerettünk volna győzni itthon, hogy reális esélyünk maradjon a bajnoki címre. Nem sikerült jól játszanunk, a támadójátékunk nem tudta átütni az UVSE védekezését. A harmadik negyedtől picit életre keltünk, bátrabbak voltunk, és gyorsabban reagáltunk az adódó lehetőségekre, de késő volt. A harmadik negyed végén nem sikerült felzárkózni mínusz egyre, ez a mérkőzés képét mutatja: nem éltünk a lehetőségekkel."

Benczur Márton, az UVSE vezetőedzője: "Az eredmény úgy alakult, ahogyan terveztük. Emelem a kalapomat a lányok előtt. Divatos téma mostanság, hogy mit kell változtatni a vízilabdán, ilyen klasszisoknak kell játszaniuk, gólszépségversenyt lehetne rendezni a meccs találataiból. Nagyszerű mérkőzés volt, az határozott, hogy nálunk több olyan klasszis van, aki az ilyen meccseket el tudja dönteni. Le akarjuk zárni csütörtökön a párharcot."

Női OB I.
Döntő, 2. mérkőzés
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics–UVSE 8–11 (3–3, 1–3, 3–3, 1–2)
Dunaújváros,
vezette: Petik A., Dodog Sz.

DUNAÚJVÁROS: Aarts – Szilágyi 1, Horváth B., Luka, Garda 5, Mchunu, Vályi F. Csere: Huszti, Gurisatti 2, Mahieu, Ziegler, Vályi V., Brezovszki, Kiss A. (kapus). Vezetőedző: Mihók Attila

UVSE: Gangl – Szücs 1, Keszthelyi 5, Sevenich, Steffens 1, Csabai 3, Takács V.. Csere: Mucsy, Pap Méda, Parkes 1, Gyárfás, Kiss E., Pap Mónika. Vezetőedző: Benczur Márton
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 az UVSE javára
(további játéknapok: 10., ha szükséges: 12., 16.)

Vízilabda hírek
uvse
dunaújváros
döntő