cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Kikaptunk Szentpéterváron, nem leszünk ott a Szuperdöntőben

2018. május 1. 19:31

Női válogatottunk rosszul kezdett a Világliga sorsdöntő mérkőzésén, ez pedig végül megbosszulta magát, s házigazda előnyét megőrizve 13–11-re győzött. Európából így Spanyolország, Oroszország és Hollandia kvalifikálta magát a kínai Szuperdöntőre.

„Bizonyos értelemben nem jó, hogy tudni fogjuk majd a másik meccs eredményét, de mindegy, nem is szabad ezzel foglalkoznunk. Mindenképpen azt szeretném, hogy éles meccsre kényszerítsük az oroszokat, mutassák meg azok a játékosok is kvalitásukat, akik még nem jártak világversenyen” – fogalmazott még a szentpétervári meccs előtt Bíró Attila. Nos, a hír megérkezett, miszerint a madridi, kora délutáni mérkőzésen Hollandia legyőzte Spanyolországot, így voltaképpen ki-ki meccs várt csapatára.

Amelyet – csak úgy, mint a márciusi, pontevedrai csatát – rosszul kezdett: támadásban sem jöttek össze a dolgok, hátul pedig még inkább, lefordulásból is gólt kaptunk, 1–4-gyel nyitottunk. Citált Európa Kupa hatos döntőben a rossz kezdésre ráment az egész mérkőzés, 11–9-re veszítettünk úgy, hogy utána csupán felvillanásaink voltak.

Fotó: Áts Bertalan (Szentpétervár)

Fotó: Áts Bertalan (Szentpétervár)

Ezúttal jobb volt az összkép, sokkal jobb, hiszen még a lázas, hotelben maradt Parkes Rebecca, azaz centere nélkü is partiban volt innen a csapat a vb-bronzérmessel, amelyet a Hajós-uszodában nagyszerű játékkal 12–9-re legyőzött. A hazaiak 5– 1-es vezetése után sikerült 6–4-re felzárkózni (Leimeter Dóra és Gurisatti Gréta fórból talált be, Gyöngyössy Anikó centerből csavart gólt), ám végül 7–4-gyel mentek a felek nagyszünetre.

Térfélcsere után is folytatódott a kemény csata, amelyben a mieink felvették a kesztyűt, sorsdöntő pillanatban, 8–6-nál (Vályi Vanda és Csabai Dóra szerzett gólt) azonban többször is megvolt a lehetőségük egy gólra zárkózni, de végül aztán két orosz góllal 10–6 lett az állás. Miután a negyedet két magyar gólt zárta (Keszthelyi Rita, Vályi V.), csapatunk életben tartotta reményeit a záró menetre, „csak” kettővel vezetett Oroszország.

Fotó: Áts Bertalan (Szentpétervár)

Fotó: Áts Bertalan (Szentpétervár)

Sőt aztán végre már csupán egy volt közte, amikor sajnos Karimova nagyon meglepte Gangl Edinát a balszélen. Fórban adogattunk a 11–10-ért, de hibáztunk, erre két orosz gólt volt a válasz, s bizony 13–9-nél nagyon messze kerültünk a Szuperdöntőbe jutáshoz. Két gyors góllal még zárkóztunk, Gangl ötöst hárított, ám a maradék egy percben nem sikerült a bravúr, Gajdukov-csapata a négygólos Prokofyeva vezérletével 13–11-re nyert. Ez pedig azt jelenti, hogy a Világliga európai selejtezőjében a negyedik helyen zártunk, és nem leszünk ott a Szuperdöntőben.

„Bíztam abban, hogy nem érezzük meg a hiányzóinkat – sajnos végül nem így lett. Helyenként úgy nézett ki, nem lesz probléma, ám összességében a végére kiderült, ezúttal lyukasak voltunk néhány poszton. A védekezés nagyon nem tetszett, ilyen meccsen, egy orosz válogatott ellen idegenben nem lehet csak helyenként jó védekezéssel meccset nyerni. Arról nem beszélve, hogy az elején könnyű gólokat ajándékoztunk nekik, amivel nyilván az önbizalmukat is erősítettük, és ugyan megvolt a folytatásban a sanszunk akár az egyenlítésre is, magunknak köszönhettük az egészet. Tanulságos, elgondolkodtató mérkőzés volt az Európa-bajnokságra és a jövőre nézve is” – értékelt a lefújás után Bíró Attila szövetségi kapitány.
 

rushunvl2.jpgVilágliga, európai selejtező
6. (utolsó) forduló

Oroszország–Magyarország 13–11 (4–1, 3–3, 3–4, 3–3)

Gólszerzők: Prokofyeva 4, Karimova 3, Gorbunova 3, Ryzkhova 2, Ivanova, ill. Keszthelyi 3, Vályi V. 2, Csabai 2, Leimeter, Garda, Gurisatti, Gyöngyössy

Spanyolország–Hollandia 10–11 (3–2, 2–3, 2–4, 3–2)

A végeredmény: 1. Spanyolország 11 pont (60-56), 2. Oroszország 9 pont (59-59), 3. Hollandia 9 pont (54-54), 4. Magyarország 7 pont (56-60)
Spanyolország, Oroszország és Hollandia jutott a Szuperdöntőbe.

A keret
Kapus: Gangl
Edina (UVSE)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Keszthelyi Rita (UVSE), Kövesdi Vivien (FTC), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga
oroszország