cover image
Egyéb

Egri öröm: „rájátszás” meccset nyert a Szolnok ellen

2018. április 22. 15:37

Az E.ON Férfibajnokság felsőházának utolsó fordulójában Dabrowski Norbert együttese 8–7-re legyőzte a Szolnokot, így 3–3-ról kezdik szerdán a felek az egyik fél 7. pontjáig tartó elődöntőjüket. A másik ágon az FTC és az OSC kerül szembe, méghozzá 6–0-ról.

„Fel kell venni a rájátszás menetét!”

Egymástól függetlenül ugyanúgy fogalmazott a két vezetőedző, avagy az Eger és a Szolnok egyaránt így kezelte a felsőház utolsó fordulójának rangadóját. Nem véletlenül, elvégre a mindkét oldalon jól tudták, a mérkőzés jelentős hatással bír az elődöntőre.

A hazaiak kézsérülése miatt kénytelenek voltak nélkülözni Hárai Balázst, ami nem kis hátrány – főleg, ha azt vesszük, odaát ott volt a szerdai BL-meccsen a Spandau ellen remeklő Kis Gábor, és az aktív válogatott Mezei Tamás is. Sok munka várt tehát a hevesiek válogatott centerére, Bedő Krisztiánra, no és persze a védőként bizony sokszor középcsatárt is játszó Decker Ádám, Angyal Dániel duóra.

SER_5814.JPGMeglehetősen kapkodva, idegesen kezdtek a felek, amit először Dabrowski Norbert reagált le: még három perc sem telt el, s 0–0-nál időt kért. Bejött. Más kérdés, Angyal, majd Sztrahinja Rasovics gólja némiképpen szerencsésnek is volt mondható. De ott kellett lenni, el kellett vállalni. No, ez természetesen nem tetszett Cseh Sándornak, rögvest időt kért. Kis Gábor „hozott” is egy fórt a szolnoki konyhára, aminek végén Milan Alekszics lőtt Braniszlav Mitrovics kapujába – válaszul azonban Hosnyánszky Norbert távolija lepte meg talán Nagy Viktort. Sőt miután a kapusról később kipattantó labdára Bedő eszmélt a leghamarabb, „összekapart” egy ötöst, amit Angelos Vlachopoulos váltott gólra. Az eseménydús első negyedet végül Fülöp Gergő fórgólja zárta.

A folytatásban harmadik emberelőnyét már elpuskázta a Szolnok, de jött rögvest a negyedik (Kis Gábort nem tudták szabályosan megfogni), és egy időkérés. A megjátszás azonban katasztrofális volt, hiszen Andrija Prlainovics keresztpasszát Rasovics húzta le. Ráadásul ezt meglovagolva átellenben Vlachopoulos zúdította a labdát a kapuba, a negyedik akciógóllal így 5–2-re vezetett az Eger. A 4–3 helyett tipikus jelenetei zajlottak…

SER_5866.JPGMitrovics védett, majd Bedő a hazaiak első emberelőnyét intézte el, jött is gyorsan egy időkérés, hiszen a plusz négyért mehetett a hevesei alakulat. A megjáratás gyors volt, a befejezés azonban nem – Nagy hárította Vlachopoulos bombáját. Igen ám, de Mitrovics ezúttal is elkapta a fonalat, mint szerdán a montenegrói Jadran Hercegnovi ellen, így hiába próbálkozott Zsivko Gocics, Bátori Bence és Hangay Zoltán is, nem tudott sokáig közelebb férkőzni a címvédő. Sőt, miután visszaúszás közben Gocicsot küldték ki, a megúszó Rasovics 6–2-re alakította az állást. Milos Csuk is tesztelhette fórban Mitrovics reflexeit, ezúttal nem örülhetett, mint a szerb válogatottban, hiszen honfitársa nagyot védett.

Térfélcsere után , a harmadik negyedben két gólt ledolgozott hátrányából a Szolnok, hiszen két Zalánki Gergő-góllal (egy elhajlásos akció, valamint egy fór) 2–0-ra nyerte a menetet. Ugyanakkor mégsem lehetett elégedett Cseh mester, hiszen akár egyenlíthetett is volna csapata. Mitrovics kétszer is védte Prlainovics lövését, aztán egy eladott labdát, illetve egy pontatlan kapáslövést jegyezhettünk fel a vendégeknél emberelőnyben. Az Eger? Támadásban leült, kezdett kiütközni talán Hárai hiánya is, nem jöttek az akciógólok, sőt fórban (amikor Nagy Viktor volt kiállítva!) Rasovics nagy helyzetbe a felső lécre lőtt.

A záró menetben Bedő remek ellépése, az Alekszics ellen kiharcolt ötméterese nyugtathatta meg az egrieket – a büntetőt Rasovics lőtte be. S miután utána Kovács Gergő labdát szerzett, majd a támadásnál távolról lőtt nagy gólt, újra elkapta a fonalat a házigazda, s újra néggyel vezetett (8–4).

SER_5867.JPGInnen nem volt visszaút a Szolnoknak ezen a napon, mert ugyan Bátori és Milos Csuk góljaival 1:14-gyel a vége előtt felzárkózott két gólra, az Eger nem adta ki a kezéből a győzelmet. Csuk 14 másodperccel a vége előtt ötösből talált még be, így 8–7-re nyert a házigazda.

Mindez azt jelenti, hogy a két csapat összetalálkozik majd az egyik fél 7. megszerzett pontjáig tartó elődöntőben, és 3–3-ról indulnak, míg a másik ágon a felsőházat megnyerő FTC 6–0-ról rajtol az OSC ellen.

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője: „Megint hátul nyertük meg. Jó ideig rendben volt, utána nagyon egyszerű a történet: nincs Hárai, ami sok energiát felemésztett, posztidegen helyeken játszottak emberek, forgatni kellett őket – elfáradtunk. De volt még lélegzetnyi erőnk, s ugyan nem tudtuk megállítani őket, de nyertünk. Majd szerdán kiderül, kiből mennyit vett ki ez a menetelés, hiszen egy szakasz vége, ami belefolyik egy másikba. Újratervezés van.”

ANA_4344.JPGCseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője: „Sokkal jobb volt ma az Eger, nem egy góllal. Ezen a tavaszon többször volt úgy, hogy bemegy a Szolnok a vízbe, és egy motiváltabbnak tűnő ellenféllel játszik. Hogy az mennyire törvényszerű az elmúlt évek sikerei után, hogy a gépezet megakad, hogy sokszor be kell tolni - hogy ebben mennyi a játékosok hibája, mennyi az enyém, nehéz eldönteni. Sokat is gondolkodik az ember azon, hogy miben tudunk újat mutatni egymásnak. A mai mérkőzésre új taktikával készültünk, amit nem tudtunk megcsinálni az elején, kihagytuk a helyzeteinket – az ellenfél kapusának az első negyedben nem is kellett védenie… A másik fontos, hogy ha három-négy kulcsjátékosunk egy napon betlizik, akkor verhetjük a fejünket a falba, ez lesz az eredmény.”

E.ON Férfibajnokság
Felsőház, 8. forduló
ZF-Eger–Szolnoki Dózsa 8–7 (4–2, 2–0, 0–2, 2–3)
Gólszerzők:
Rasovics 3, Vlachopoulos 2, Hosnyánszky, Angyal, Kovács G., ill. Zalánki 2, Csuk 2, Bátori, Fülöp, Alekszics
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További program
Debrecen–RacioNet-Honvéd, 18:00

Az állás
1. FTC 63
2. Szolnok 60
3. Eger 55
4. OSC 42
5. BVSC 34
6. Miskolc 32
7. Honvéd 29
8. Debrecen 17
Vízilabda hírek
eger-szolnok
eger
szolnok