cover image
Egyéb

Negyedik az UVSE az Euroligában

2018. április 21. 12:39

Kirishiben 6–6-ot játszott a kisdöntőben a magyar bajnok az olasz Orizzonte Cataniával, majd ötméteresekkel 5–4-re kikapott. A fináléban a házigazda Kirishi 8–8 után ötméteresekkel 5–4-re győzte le a spanyol Sabadellt, így az orosz együttes megvédte címét.

Az UVSE 5–5 után sajnos nagy különbséggel, 17–8-ra kapott ki az elődöntőben a Sabadelltől, az Orizzonte Catania (amely a selejtezőben a BVSC-t, a negyeddöntőben a Dunaújváros győzte le hatalmas csatában) óriási csatában csupán egyetlen találattal, 14–13-ra maradt alul a házigazda Kirishivel szemben. Avagy nagy kérdés volt, hogy a bronzmeccsre ezek után melyik alakulat állt oda csalódottabban.

Nos, az első negyed után úgy érezhettük, az UVSE az. Benczur Márton csapata ugyanis kimondottan rosszul kezdett, különösen támadásban volt pontatlan, amit kíméletlenül kihasználtak az olaszok. Bianconi, Garibotti és Marleta lőtt gólt, sőt a 4–0-ért is fórban játszhatott a rivális. Szerencsre ebben a helyzetben a helyén volt Gangl Edina, így „csak” három volt a hátrány az első etap után…

Mint kiderült, említett védés azért lett fontos, mert a második negyedben fordult a kocka: jobban összeállt a hátsó alakzat, amiből fordulni is tudott a magyar bajnok – megúszás után Csabai Dóra lőtte az elsőt, majd Vivan Sevenich csavarása jutott túl Johnsonon. Mindkét csapatnak volt utána lehetősége a gólszerzésre, de itt is, ott is hiba csúszott a gépezetbe – lélektanilag fontos pillanatok voltak. Ebből aztán az UVSE jött ki jobban, fórban Csabai volt pontot – 3–3-mal mentek az ötperces szünetre.

Feltétlen szólni kell arról, hogy Bianconi és van der Sloot, azaz a Catania két nagyágyúja két-két személyi hibánál járt, ami az UVSE malmára hajtotta a vizet. Keszthelyi Rita lövése után megvolt a vezetés, Palmieri azonban csavart egy gólt Csabairól. A német, montenegrói játékvezető duó, ki tudja, hogy miért, de változtatott a felfogásán, alig-alig fújtak a sípjukba, így afféle pankrációt láthattunk a vízben, ami az olaszoknak volt talán kedvezőbb. Az ellenfél kapott egy fórt aztán, amit Aiello a falból húzott be, átellenben azonban hiába rángatták Parkes Rebecca dresszét, elmaradt a fújás…

„Legyünk vagányabbak!” – kérte a negyedik negyed előtt csapatától az UVSE szakvezetője. Sevenich rögvest „szállított” egy akaratos fórt, majd a holland balja pontosan célzott, így állt 5–5 a táblán. A védekezésben a centerekkel, főleg Palmierivel nagyot és eredményesen brusztoló Szücs Gabriella az ellen kapuja előtt villant egyet, ismét vezetett az UVSE. Ami után meglehetősen érdekes jelenet következett: a játékvezető kihívott innen is, onnan is egy játékost, és felhívta a figyelmet a dresszhúzás, ráncigálás mellőzésére- Ha már nem nagyon sípoltak…

A hajrá a védekezésről szólt, amiben mesterien teljesített az UVSE. Az utolsó percben kapott egy fórt Palmieri, Garibotti 38 másodperccel a vége előtt belőtte. 15 volt hátra, amikor páros kiállítást fújtak, Benczur Márton időt kért. A maradék időben nem sikerült eldönteni a meccset, jöhettek az ötméteresek.

Ebben az első öt lövő után 4–4 lett (ott Aiello, nálunk Csabai hibázott), majd miután Szücs kihagyta, Garibotti pedig belőtte, az olaszok csapat játékosai örülhettek. Az UVSE negyedik lett az Euroligában, ami nyilván elkeseríti, ugyanakkor érdemes rögzíteni: Európában csak három jobb van nála, azaz ott van a szűk elitben.

"Örülök, hogy fel tudtunk állni az elődöntő után, és megmutattuk az igazi arcunkat. Az első negyed értékelhetetlen játéka után szépen visszajöttünk a meccsbe, irányítottuk is a játékot, de ismét bebizonyosodott, hogy ha egy csapat nem lövi be a helyzeteit, akkor nem tud nyerni. A Catania egy hajszállal higgadtabb volt a végén, ezen múlt az éremszerzés. Ezzel együtt elismerésem a csapatnak az Euroliga-szezonért, egy meccset veszítettünk el a rendes játékidőben, egyet ötméteresekkel, amellett volt még egy döntetlenünk, az összes többi találkozón pedig győzni tudtunk" – értékelt Benczur Márton.

Fotó: len.eu

Fotó: len.eu

Az Euroligát a házigazda Kirishi nyerte meg, azaz megvédte címét, miután a finálában 8–8-at játszott a Sabadell ellen, s ötméteresekkel 5–4-re győzött.

Női Euroliga, négyes döntő, Kirishi
A 3. helyért
UVSE–Orizzonte Catania (olasz) 6–6 (0–3, 3–0, 1–2, 2–1) – ötméteresekkel 4–5
Gólszerzők:
Csabai 2, Sevenich 2, Keszthelyi, Szücs G., ill. Garibotti 2, Bianconi, Aiello, Palmieri, Marleta
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Döntő
Astrapool Sabadell (spanyol)–Kinef Kirishi (orosz) 8–8 (3–3, 0–2, 2–1, 3–2) – ötméteresekkel 4–5
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Vízilabda hírek
uvse
euroliga