cover image
Egyéb

A Dunaújváros jutott a fináléba!

2016. április 28. 21:21

Mihók Attila csapata ismét győzni tudott a Szőnyi úton (ezúttal 8–5-re győzte le a BVSC-t), így 2–1-es összesítéssel bejutott a női döntőbe, ahol a címvédő UVSE lesz az ellenfele.


Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport

Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport

„Szoros lesz!”

Tekintettel arra, hogy mindkét oldalon ezt jósolták a mindent eldöntő parti előtt, nyugtázhattuk: ez bizony szoros lesz.

Nos, sokáig az volt, aztán a Dunaújváros szép lassan dűlőre vitte a dolgot.

Ahogy várható volt, rögvest egymásnak estek a felek, ami az első Szőnyi úti meccsel ellentétben ne gólokban, hanem iszonyatos küzdelemben nyilvánult meg. Gyűrték, gyömöszölték egymást a játékosok, sok helyet nem hagytak egymásnak. A hazaiak érthetően a centerjátékot erőltették, Gyöngyössy Anikó „szállította” is a fórokat – négyből kettőt belőtt a BVSC: Illés Anna lőtt precízen, és a pontosan megjátszott akció végén Sikter Diána passzát Máté Zsuzsanna húzta be a falból. Emellett három alkalommal azért védett Kasó Orsolya, így nem tudott előnyt kicsikarni a házigazda. Ráadásul góljai kétszer „csak” az egyenlítésre voltak elegendőek, lévén egy megúszás után Brávik Fruzsina (!) jegyzett gólt, illetve Gurisatti Gréta csapata egyetlen fórját lőtt be magabiztosan.

A második negyedben Gyöngyössy egy perc alatt szedett össze két személyi hibát, más kérdés, ezt nem tudta kihasználni a Dunaújváros: előbb két métert fújtak ellene, majd Ziegler Diána passzolta el a labdát. Szilágyi Dorottya szabálytalan szabaddobását aztán megkontrázták a zuglóiak, Illés alakította 3–2-re az állást. A csapatát ezúttal is alaposan összerántó Menczinger Kata gyorsan egyenlített, majd Garda Krisztina blokkolt már másodjára a meccsen emberhátrányban. Egy újabb hazai előnyt követően Petrovics Mátyás időt kért, beállította Gyöngyössyt, aki a pontos megjátszás során húzott a falból a kapuba. Ahogy az edzője megálmodta!

Mihók Attila együttese ezúttal sem volt sokáig hátrányban, hiszen átellenben Gurisatti csavart gyönyörű gólt Doroszlai Vanda kapujába, majd egy-egy kihagyott fór után újfent a vendégek tehetsége villant: Kasó védte Leimeter Dóra lövését, majd indította társát, aki meg sem állt a kapuig, ahol magabiztosan értékesítette a helyzetet. A Dunaújváros így tudott kitörni a pozícióharcból, így volt képes a nagyszünetre előnnyel fordulni.

S miután Vályi Vanda a „kígyótérről” lőtt ütemtelenül nagy gólt, és fórban kapura sem tudott lőni a BVSC (hat a hat ellen Illés lőtt kiszorított helyzetből, de Kasó a helyén volt), bajban voltak a hazaiak. Főleg azt követően, hogy Somhegyi Noémi is megmutatta, nem véletlenül számít rá a partit a helyszínen megtekintő Bíró Attila szövetségi kapitány – szép centergólja után 4–7 állt a táblán. Petrovics Mátyás időt is kért gyorsan.

Rögtön utána emberelőnybe került csapata, de megint nem tudott, csak hat a hat ellen kapura lőni, de Takács Orsolya kísérlete a kapufáról kijött. A Dunaújváros a 8–4-ért adogatott aztán fórban egy időkérés után, de kivédekezte a házigazda, majd a következő támadásnál egy lecsorgó után Somhegyi a fára húzott. Közelebb így sem tudott férkőzni a BVSC, egészen a negyed utolsó másodpercéig, amikor mindegy-mindegy alapon Kisteleki Dóra lőtt dühösen a kapuba.

Így 5–7-tel indult az utolsó negyed, amelyben Garda Krisztina sérülése miatt állt a játék három percig. Az Európa-bajnok, remekül pólózó védő a fejét fájlalta, ám orvosi engedéllyel aztán visszaugrott a vízbe – igaz, aztán inkább már csak a padon ült. (Sőt a meccs után elvitték a biztonság kedvéért kivizsgálásra).

Kasó védte aztán Illés lövését, Horváth Brigitta jutott kapufáig, majd egy újabb eltékozolt BVSC-fór következett: Sikter lövését védte a remeklő Kasó. Ez sokkba került a hazaiaknak, hiszen a másik oldalon az egy év után reaktivált, még mindig remek Brávik szabaddobása pontos volt, 5.12-vel a vége előtt 5–8 volt az eredmény.

Kasó aztán a soros emberhátrányos védését mutatta be (Kisteleki Dóra próbálkozott), majd Illés és Kisteleki is kapufáig jutott – semmi sem sikerült a hazaiaknak, mintha el lettek volna átkozva ezen a meccse. Tegyük gyorsan hozzá, a vendégek védekezése is alaposan hozzájárult ehhez, avagy a Dunaújváros két idegenbeli győzelemmel kiharcolta a fináléba jutást. Ott az UVSE lesz az ellenfele.

Petrovics Mátyás, a BVSC vezetőedzője:

„Az első meccsen veszítettük el a párharcot, elhitettük a Dunaújvárossal, hogy le tud győzni minket, amire az egész szezonban nem volt képes. Élet-halál csata volt, két negyedig nem találtuk a játékunkat, elsősorban azért, mert pontatlanok voltunk emberelőnyben, és helyzetek nélkül lőtt gólokat a Dunaújváros. Nem összpontosítottunk eléggé, elkezdtünk szaladni valami után, amit nem értünk el, és nem is érdemeltünk meg.”

Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője:

„A vasárnapi meccs felvételén azt láttuk, hogy BVSC nagy termetű játékosai sokat álltak a medence alján, addig nem értettük, miért a hatalmas fordulat az első és a második meccs között. Most azzal nyertünk, hogy mély medencében játszottunk, sok mozgásra törekedtünk, a BVSC többet hibázott. Nagy örülök, büszke vagyok a csapatra, sok munka van ebben a sikerben. A döntőben szeretnénk ismét megmutatni, hogy nagyon jó csapatunk van!”

Menczinger Kata, a Dunaújváros csapatkapitánya:

„A hazai meccs után le voltunk törve, de gyorsan összeszedtük magunkat. Tudtuk, hogy még egy olyan meccs nem jöhet, minta dunaújvárosi volt. Csak úgy, mint azt első idegenbeli találkozón, ezúttal is sokkal többet mozogtunk, türelmesek voltunk, segítettük egymást, igazi csapatként működtünk. És Orsi is szenzációsan védett. Nagyon boldog vagyok, hatalmas öröm ennek a csapatnak a kapitányának lenni!”

Kasó Orsolya, a Dunaújváros kapusa:

„Az első két mérkőzésen annyira nem éreztem jól magam, különösen a hazai meccsem volt katasztrófa. Tudtam, hogy ez most élet-halál összecsapás lesz, igyekeztem ennek megfelelően teljesíteni. Örülök, hogy sikerült. A meccs előtt a barátommal megfogadtam, hogy nem kapok öt gólnál többet, azzal már meccset lehet nyerni. A végén ez is eszembe jutott, boldog vagyok, hogy elértem a célomat.”

Eredmény – Női ob I, elődöntő, 3. mérkőzés

BVSC-Zugló-Diapolo–Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk-Graphics 5–8 (2–2, 2–3, 1–2, 0–1)
Laky Károly Uszoda, vezette: Molnár T., Fodor


BVSC: Doroszlai – Illés 2, Kisteleki D. 1, Takács O., Sikter, Leimeter, Gyöngyössy 1. Csere: Farkas K., Kele, Varga V., Máté 1, Oravecz. Vezetőedző: Petrovics Mátyás

DUNAÚJVÁROS: Kasó – Szilágyi, Menczinger 1, Gurisatti 3, Horváth B., Garda, Brávik F. 2. Csere: Somhegyi 1, Ziegler, Vályi V. 1, Vályi F., Mchunu Vezetőedző: Mihók Attila

Gól/emberelőny: 3/13, ill. 1/6
Kipontozódott: Gurisatti (32. p.)
A két nyert mérkőzésig tartó párharc végeredménye: 2–1 a Dunaújváros javára
Vízilabda hírek
női bajnokság
bvsc-dunaújváros
elődöntő