cover image
Egyéb

Hétfőn döntésre viszik – ki jut a fináléba?

2018. április 8. 12:59

A Dunaújváros–BVSC női elődöntő harmadik, ki-ki meccse következik. A feszültség hatalmas, így várhatóan ismét roppant kemény csatára van kilátás. Miként az első parti után Garda Krisztinával, ezúttal Hertzka Orsolyával beszéltünk hosszabban. A zuglóiak 19 esztendős tehetsége jó formában teljesít, feltett szándéka, hogy bizonyítson.

Miként a dunaújvárosi mérkőzés (szerda), úgy a Szőnyi úti parti (péntek) is felettébb kemény, tüzes játékot, helyenként durvaságot hozott – de szerencsére azért vízilabdában is láthattunk olyan tetteket, amelyek megdobogtathatták a női pólót szeretők szívét. A mozaik itt is, ott is több remek kockából tevődött össze – az első elődöntő után kiemeltük Garda Krisztina játékát, ezúttal a – Szilágyi Dorottyához hasonlóan – öt gólt jegyző Hertzka Orsolyát helyeznénk fókuszba.

A BVSC 19 esztendős tehetsége már Újvárosban is megmutatta oroszlánkörmeit (2 gól), csapata otthonában aztán kvázi „robbantott”, rendkívül magabiztosan, mondhatjuk ellenállhatatlanul pólózott. Mint érdeklődésünkre megjegyezte: „Az elején úgy voltam vele, hogy miután szerdán nem vettek túl komolyan, és otthagyták nekem a rövideket, ezúttal sem tétovázok. Az első két lövésbe beleálltam, és miután mindkettő bement, még nagyobb önbizalommal tehettem a dolgom. Szerencsére a többi helyzetemet is sikerült kihasználni, ami annak köszönhető, hogy kiszolgáltak a többiek. Általában mindig van valaki, aki képes húzóember lenni, ugyanakkor ránk az a legjellemzőbb, hogy sokan képesek gólt szerezni. A gólok számában most ugyan kiemelkedtem, de ugyanúgy megtette mindenki a magáét, mindenki „meghalt” úgymond a védekezésben és támadásban egyaránt. Ez jelenti számomra a legnagyobb örömöt. Bízom benne, hétfőn, a harmadik összecsapáson képesek leszünk erre.”

A válogatottban egy 2016-os, franciaországi Világliga-meccsen bemutatkozó, ott gólt is jegyző pólós az elmúlt időszakban hiába várta a szövetségi kapitány keretmeghívóját – adja magát a kérdés: dolgozik benne valamiféle dac, a csak azért is megmutatom érzés?

„Inkább úgy fogalmaznék, hogy mindenképpen szeretném bebizonyítani, hogy lehet rám számítani – érkezett a válasz. – Ehhez a klubomban kell először úgy játszani, hogy a válogatott meghívó szóba kerülhessen. Most még talán csak kopogtatok az ajtón, azon dolgozom, hogy majd be is tudjak lépni. Az ilyen nagy tétmeccsekre fel tudom magam pörgetni, mondhatom, nagyon szeretem ezeket. Az UVSE-ben nem volt lehetőségem kiemelkedő szerepet játszani, itt a BVSC-ben adott minden, megkaptam a bizalmat, igyekszem élni vele. Remélem, innentől felfelé ível a teljesítményem. Sokat dolgozom, tudom, hogy meglesz az eredménye, és majd előbb vagy utóbb ott leszek a válogatottban.”

Tekintettel arra, hogy a második mérkőzésen egy másik BVSC-t láthattuk a vízben, kíváncsiak voltunk arra, miben látja a változás okát.

MVLSZ_BVSC_Dunaujvaros_noi_elodonto_20180406_Madar_David_019.jpg„Az idegenbeli találkozót követően rettentően mérgesek voltunk. Nem túlzás, nulla volt a védekezésünk, így hiába lőttünk gólokat, nekik mindig volt válaszuk, és rendre előttünk jártak. A hat zsinórban bekapott gólt emberhátrányban demoralizáló volt, képtelenség volt elviselni, hogy bármit tettünk, mindig előttünk jártak. Éppen ezért a második mérkőzést igyekeztünk úgy kezdeni, hogy azonnal a mi kezünkben legyen – ez sikerült. Hatalmas csapatmunkát végeztünk, kiemelném a hátsó alakzatot, a blokkokat – ezeknek hála az első partin magára hagyott kapusunk, Eszter is magabiztosabb lehetett, és kitűnően védett. Minden számított, akár egy sarokba dobás is, azaz meg tudtuk ölni a Dunaújváros nagy fegyverét, a lefordulásos játékát.”

A Dunaújváros–BVSC mérkőzésekkel járó bajnoki rájátszásos feszültségeket most először élheti meg a vízben – bár nyilván az UVSE-ben is átélhetett hasonlókat. Mégis, vajon miként látja ezt a kérdéskört? Főleg azok után adja magát a felvetés, hogy végigülte a rendkívül feszült sajtótájékoztatót.

„Nem egyszerű… – sóhajtott nagyot. – Azért az valahol elgondolkodtató, hogy ellenfelünk meccsein mindig akad valami plusz feszültség… De ebbe nem mennék bele, nem az én, nem a játékos dolga – még akkor sem, ha rossz látni, hogy nálunk három játékos is nagyon komoly sérülést szenvedett a két meccsen. Nagyon kemény összecsapások ezek, amelyeken apróságok döntenek, hiszen két jó csapatról beszélünk, amelyekben nagyon jó játékosok szerepelnek. És ugyan esélyesebbnek számított a Dunaújváros, de pénteken végig azt éreztem, csak mi nyerhetünk, mert nagyon erősek voltunk. Nem mentünk bele még a végén sem az őrületbe, kizártuk a külső körülményeket, burkot építettünk magunk elé, és csak a vízilabdára koncentrálva nyertünk. Erre készülünk természetesen hétfőn is!”

Minden bizonnyal ezúttal már jobban vigyáznak a dunaújvárosiak Hertzka Orsolyára – speciel ő is erre számít. Mint megjegyezte: „Valószínűleg kevesebb lehetőségem lesz, de ez nem baj, akkor majd más lő gólokat. Más meccs lesz minden szempontból, hiszen a francia centerük eltiltása miatt minden bizonnyal sok lesz nálunk a beúszkálós centerezés, de jó védekező játékosaink készen állnak a kihívásra.”

Dunaújvárosi részről Ziegler Diána formálta meg véleményét a második elődöntőt követően: „Nagyon nehéz így felkészülni egy ilyen meccsre. Nehéz meccsre számítottunk, a BVSC egy jó csapat. A negyedik negyed közepéig minden ment teljesen rendben, tényleg nehéz így felkészülni a következő meccsre. Elég sokat edzünk azért, hogy az ilyen meccseket be tudjuk húzni, de úgy elég nehéz, ha a végén nem engednek bennünket érvényesülni.”

Mind Mihók Attila, mind Petrovics Mátyás töri a fejét, milyen taktikával küldje majd csapatát a vízbe. Illetve természetesen nagy kérdés, egyáltalán kik vállalhatják a játékot – de a sérülésekről értelemszerűen senki sem akar igazán most beszélni, vagy, ahogy szokás, a ki-ki meccs előtt azért megy a titkolózás. Így speciel azt sem lehet tudni, hogy a pénteken este a kórházban kezelt (felszakadt arca több öltést is kapott…), elvben a víztől tíz napra eltanácsolt Máté Zsuzsanna ott lesz-e társai között. De miként a válogatottban orrtörést szenvedett Garda Krisztina, így a zuglói bekk is elszántan medencébe ugrana.

MVLSZ_BVSC_Dunaujvaros_noi_elodonto_20180406_Madar_David_028.jpgNői OB I., rájátszás
Elődöntő, 3. mérkőzés – árpilis 9., hétfő

Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics–BVSC-Zugló Diapolo, Fabó Éva Sportuszoda, 19:00 – ÉLŐ KÖZVETÍTÉS: ezen a felületen
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–1

Vízilabda hírek
dunaújváros
BVSC
női bajnokság
elődöntő