cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Nagyszerű győzelem Spanyolország ellen - az 5. helyért játszhatunk

2018. április 7. 21:40

Märcz Tamás legénységének a hódmezővásárhelyi Világliga-mérkőzés, valamint a kecskeméti Európa Kupa-selejtezője után harmadjára is sikerült legyőznie David Martin együttesét. A magyar férfiválogatott az Európa Kupa Szuperdöntőjének harmadik napján magabiztos, 13-7-es diadalt aratott a csoportelső Spanyolország felett!

Csalódott magyar férfiválogatott indult vissza az ideiglenes otthonául szolgáló Opatijába pénteken este, a 10-5-ös vereséggel végződő, olaszok elleni mérkőzés után. Märcz Tamás tanítványainak kivétel nélkül lógott az orra. Ha pedig mindez nem lett volna elég, Vámos Márton arcára még egy jégakku is rágyógyult - a csapat ötösét Campagna olimpiai bronzésmes legénysége szerette volna minél hatékonyabban kivenni a játékból, nos sikerült. A balkezes pólós jókora monoklival gazdagodott, elmondása szerint hárman estek neki és kezdték püfölni. Egy igencsak hosszúra sikerült esti csapatmegbeszélés után reggel azonban már derűsebben, és rendkívül elszántan érkeztek a magyar legények a szálloda éttermébe reggelizni, majd a rijekai uszodába a délelőtti átmozgató edzésre. A bizonyítási vágy, és a tűz, ami a szemekben lobogott, délutánra sem csillapodott.

Fotó: Deepbluemedia/Giorgio Scala

Fotó: Deepbluemedia/Giorgio Scala

Olyannyira nem, hogy Märcz Tamás fiai mindenféle udvariaskodás nélkül, azonnal nekiestek a már csoportelső spanyoloknak. Zalánki Gergő sprintelt villámgyorsan, Vámos Márton tüzelt, egyenesen az ellenfél kapujába, a magyar csapat pedig rögtön az első támadás végén megszerezte a vezetést. A fórt Manhercz Krisztián növelte háromra, két akcióból szerzett találatának köszönhetően 3-0-s magyar előnyt mutatott a rijekai Kantrida-uszoda eredményjelzője az első nyolc perc végére. Zalánki Gergő tegnap úgy fogalmazott, reméli, összeszedik magukat támadásban, és végre a kaput is eltalálják. Kérése teljesült, kiválóan kezdett az együttes, hatékony(abb) volt a támadás, hátul jól zárt a védelem, és Vogel Soma is lehúzta a rolót portája előtt. 
 
A következő játékrészre az ellenfél is megérkezett a meccsbe - a második negyed kiegyenlítettebb küzdelmet hozott. Négy-négy találat született mindkét oldalon. Bátori Bence góljával már néggyel ment a magyar válogatott, majd a mérkőzés tizedik percében az első spanyol találat is megszületett Granados Ortega Alvaro révén. A folytatásban Mezei Tamás iratkozott fel a gólszerzők közé, nem sokkal később pedig Bátori Bence villant újból, melyre spanyol gólzápor érkezett válaszul. Munarriz Eugana Alberto, Larumbe Gonfaus Marc, Minguell Alferez Marc eresztett el egy-egy löketet, míg a félidei részeredményt Bedő Krisztián állította be centerből, 7-4. 
Fotó: Deepbluemedia/Giorgio Scala

Fotó: Deepbluemedia/Giorgio Scala

 
Mintha nem is ugyanaz a magyar nemzeti együttes ugrott volna ma este medencébe, mint aki csütörtökön a görögökkel, vagy éppen pénteken az olaszokkal harcba szállt. Märcz Tamás tanítványai káprázatos harmadik negyedet produkáltak. Jansik Szilárd triplázott, Mezei Tamás megduplázta találataianak a számát, Bátori Bence pedig távolról bombázott a spanyol kapuba, miközben a védelem és Vogel Soma mindössze egyetlen egy gólt engedélyezett a riválisnak: David Martin legénysége Granados Ortega Alvaro jóvoltából szépített fórból, 12-5.
 
Hiába nyerte a negyedik negyedet Spanyolország együttese (1-2), a magyar férfiválogatott harmadjára is legyőzte David Martin csapatát. Ez pedig azt jelenti, hogy a csoportban négy ponttal a harmadik helyen végzett Magyarország, vagyis vasárnap Montenegróval csaphat össze az 5. helyért 17.30-tól! A tét nélkül harcba szálló spanyol gárda csoportja élén végzett, így 20.30-kor a házigazda horvátokkal vívja a döntőt.

Férfi Európa Kupa Nyolcas Döntő - 2018. április 5-8., Rijeka
3. forduló
A-csoport:

Magyarország-Spanyolország 13-7 (3-0, 4-4, 5-1, 1-2)
Vezette: Stanojevics (szerb), David (francia)

 
MAGYARORSZÁG: 
Vogel - Török, Manhercz 2, Zalánki, Vámos 2, Mezei 2, Jansik D., Jansik Sz. 3, Nagy Ádám, Bátori 3, Bedő 1, Kovács Gergő. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

SPANYOLORSZÁG: Lopez Pinedo - Munarriz Egana 1, Granados Ortega 2, Del Toro Dominguez, Larumbe Gonfaus 1, Minguell Alferez 2, Barroso Macarro 1, Espanol Lifante, Tahull Compte, Fernandez Miranda, Cabanas Pegado, Bustos Sanchez. Szövetségi kapitány: David Martin
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények:
Olaszország-Görögország 10-7
 
A csoport végeredménye:
1. Spanyolország 6 pont
2. Olaszország 6 pont
3. Magyarország 4 pont
4. Görögország 1 pont

B-csoport:
Franciaország-Montenegró 6-10
Szerbia-Horvátország 7-8

A csoport végeredménye:
1. Horvátország 9 pont 
2. Szerbia 6 pont 
3. Montenegró 3 pont 
4. Franciaország 0 pont
 
Korábbi eredmények:
1. forduló
A-csoport:
Magyarország-Görögország 9-9

Olaszország-Spanyolország 4-11
B-csoport:
Franciaország-Horvátország 5-20
Szerbia-Montenegró 9-5
2. forduló
A-csoport:
Magyarország-Olaszország 5-10
Spanyolország-Görögország 7-6
B-csoport:
Horvátország-Montenegró 10-5
Szerbia-Franciaország 13-2
 
További program:                                                                            

Április 8., helyosztók
7. helyért: Görögország-Franciaország 16:00
5. helyért: Magyarország-Montenegró 17:30 -  tv: m4sport.hu ÉLŐ, 23:45 M4 Sport felvételről
3. helyért: Olaszország-Szerbia 19:00
Döntő: Spanyolország-Horvátország 20:30 

Vízilabda hírek
Férfi válogatott