cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

„A hektikusság nem tetszik”

2018. március 23. 19:59

Bíró Attila kellőképpen kritikusan nyilatkozott az olaszok elleni 7–6-os vereséget követően, taktikai hiányosságokra utal, ugyanakkor kiemelte: eddig is tudta, hogy sok munka vár még a csapatra, nincs tragédia. Gurisatti Gréta hitről beszélt, kiemelve: sok mindent meg kell még tapasztalnia ennek a csapatnak a medencében és a parton egyaránt.

Miként beszámoltunk róla, női válogatottunk a helyosztó 7–6-os vereséget szenvedett Olaszországtól, így a 6. helyen zárta a LEN által ebben a szezonban életre hívott Európa Kupát. A mérkőzés után Bíró Attila a csütörtökinél talán kevésbé elkeseredetten, ugyanakkor sokatmondóan értékelte honlapunknak a mérkőzést.

„Árnyaltnyival jobb volt mint tegnap… – kezdte a szövetségi kapitány. – Nyilván nem lehetek elégedett, különösen a 3–1-es félidővel. Az oroszok ellen kettőt, az olaszok ellen egyet lőttünk két negyed alatt, ez a hektikusság az, ami különösen nem tetszik. Túl sok embernek van talán önbizalomhiánya, hiszen jó lövőink vannak, akik a klubjaikban, és már itt a válogatottban is bizonyították már, hogy át tudják lőni a zónát, erre ezen a két napon voltaképpen kapura sem néztek… Ebben látom a fő problémát. Amikor futni kell az eredmény után, akkor van pár játékos, aki majdnem meg tudja fordítani az eredményt, aki felhozza a csapatot – belőlük sincs azonban sok. Az egy-két edzések a jelek szerint kevesek arra, hogy a taktikát megértsék, hiába van elmondva, ilyen szinten nem tudják megcsinálni. A megoldás? Többet, sokkal többet kell gyakorolni. Persze nem könnyű a helyzet, hiszen a klubban is mást csinálnak, de hát ez van, ezt kell megoldani. Annyi pozitívuma volt a mérkőzésnek, hogy lehetőségünk volt az egyenlítésre is, más kérdés, nem kaptuk meg az ítéletet a végén…”

Felvetettük, csütörtökön Prokofyeva (4), most Bianocni (5) szórt meg bennünket – ezt vajon miként látja a kapitány? „Önmagában ez nem lenne probléma, ha tudjuk ellensúlyozni. Az olaszoknál van három ember, akiből kettőt tökéletesen semlegesítettünk, egyet azonban nagyon nem sikerült. Nyilván rosszul védekeztük róla, ez nem kérdés. A nagy gond, hogy magunkat löktük megint a gödörbe, amelyből tíz körömmel igyekeztük kimászni, mint tegnap is, de hiába. Azt tudtam, hogy nem fogunk három-négy góllal vezetni az ilyen meccseken, mint otthon a Világligában, ám azt nem gondoltam, hogy visszaesünk. Hasznos tapasztalatok ezek, azok jönnek majd számításba a későbbiekben, akik megértik a taktikai elemeket, és akikkel van esély ezeket megvalósítani. Mondom ezt úgy, hogy tudjuk, a merítés azért meglehetősen szűkös.”

MVLSZ_Noi_valogatott_edzes_20180223_Madar_David_001-2.jpgAz Európa Kupa-indulásról zárásként így formált véleményt a kapitány: „Azért indultunk, hogy ilyen meccseket játszunk, ez nyilvánvaló. Ám nem tagadom, többet, sokkal többet vártam. Voltak jó produkciók, mint például ma Kasó Orsolya, tegnap Gangl Edina, nem rajtuk múlt. Mint ahogy Keszthelyi Rita is megtette a magáét. Voltak azonban többen is, akik halványabbak voltak, amit a taktikai hiányosságok számlájára írok. Rendben, hogy nyáron tudjuk majd ezt reményeim szerint tökéletesíteni, ám élesben, tétmeccseken most kellett volna jól csinálni. Nem így alakult, kiderült, stresszes állapotban rossz döntéseket hoznak sokan a csapatból. Vannak elvárások, ez a magyar válogatott. Ettől függetlenül tragédia nincs, ahogy kikaptunk ezen a két meccsen, úgy nyerhetünk is bármikor ellenük. Sok a munka, de ezt tudtuk. Most van három napunk, hogy felkészüljünk a spanyolok elleni, keddi Világliga-meccsre, bízom benne, meg tudjuk őket szorongatni, akár legyőzni. Képesek vagyunk erre, csak hinni kell magunkban.”

A mérkőzésen három gólt jegyző Gurisatti Gréta szerint természetesen nem jó veszíteni, főleg egymás után kétszer, mindazonáltal nem kell temetni a csapatot: „Nehézkesen indultunk ma is. Magam részéről sajnálom, hogy az elején nem voltam a vízben, de megvoltak a lehetőségeink, a helyzeteink, csak rossz megoldásokat választottunk. Nem vettük észre fórban a kapufás helyzeteket, nem a legjobb lövéseket választottuk. Sok olyan ítélet lehetett volna, amiért megdolgoztunk, gondolok itt például a végén Brigi forgatására, de persze nem ezen múlt, hiszen nem fújtak rosszul. Harcosabbak voltunk a pozíciókban már az elejétől, szóval ez azért jobb meccs volt. Ezúttal Bianconi szórt meg bennünket, pedig megbeszéltük, hogy ez nem történhet meg – úgy tűnik, ez egyfajta típushibánk.”

A dunaújvárosiak pólósa szerint nincs pánikhangulat, dolgozni kell tovább, és meglesz az eredmény: „A többi csapatban a fiatalok már világbajnokságon, Európa-bajnokságon, sőt, van, aki olimpián járt rengeteget tapasztalt. Nálunk ez még hiányzik. Ez az Európa Kupa is segít nekünk a rutinszerzésben, szóval nem kell megijedni, arra gondolni, nem leszünk jól például Barcelonában. Jók ezek a megtapasztalások, ebből lehet építkezni is. A fejekben kell helyre tenni a dolgokat, meg kell tanulni kihozni magunkból a maximumot. Már többször bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk erre, szóval nem kell aggódni. Ha rajtam múlik, a többieknek is ezt sugallom, de Keszi, Gabesz is helyre teszi a dolgokat, nem lesz gond. Jó csapatunk lehet, jó csapatunk lesz, hinni kell benne. Ehhez persze sok mindenen keresztül kell mennünk még csapatszinten, úgy a medencében, mint a parton.”

Női Európa Kupa, hatos döntő, Pontevedra
Az 5. helyért
Olaszország–Magyarország 7–6 (3–1, 0–0, 2–3, 2–2)
Vezette:
Duthil-Dumas (holland), Ortega (spanyol)

OLASZORSZÁG: Gorlero – Tabani, Garibotti 1, Queirolo, Aiello, Bianconi 5, Emmolo 1. Csere: Dario, Picozzi, Palmieri, Cotti, Avegno. Szövetségi kapitány: Fabio Conti

MAGYAROSZÁG: Kasó – Szilágy, Szücs G., Parkes 1, Keszthelyi 2, Leimeter, Csabai. Csere: Kuna, Gurisatti 3, Horváth B, Gyöngyössy, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

További eredmények
Elődöntő

Hollandia–Görögország 6–8
Oroszország–Spanyolország 9–8 – a mérkőzés egyik játékvezetője Marosvári Attila volt
További program
Helyosztók – március 24.
A 3. helyért:

Hollandia–Spanyolország, 12:00
Döntő:
Görögország–Oroszország, 14:00
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga
Európ Kupa
pontevedra