cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Nem kellett vigasztalni – feldobódott újvárosiak a válogatottban

2018. március 20. 15:04

Az UVSE Padova elleni sikere után Keszthelyi Ritáék érthetően jó hangulatban érkeztek a válogatotthoz – a kérdés az volt, a Cataniában ötméteresekkel veszítő újvárosiaknál mi a helyzet. Nos, Garda Krisztina csapakapitány mindenkit megnyugtat: szó sincs letargiáról. Az Európa-bajnok védő az Európa Kupán is kiélezett meccsekre számít.

Tekintettel arra, hogy a dunaújvárosiak a cataniai Euroliga-negyeddöntő után Milanóból busszal utaztak haza, Bíró Attila hétfőn délelőtt pihenőt adott a klub válogatott játékosainak, akiknek a tervezettel ellentétben az esti edzés után kedden délelőtt sem kellett tréningezniük.

Csapatunk így egy közös gyakorlással a háta mögött indult útnak a spanyolországi Pontevedrába, ahol csütörtökön az oroszok ellen mérkőzik az Európa Kupa hatos döntőjében az elődöntőbe jutásért. Adja magát a kérdés: a 15-ös keret öt dunaújvárosi játékosa vajon milyen lelkiállapotban érzi magát azok után, hogy az Orizzonte otthonában 13–10-re győzött a csapat, s végül ötméteresekkel maradt alul az utolsó negyedben főként erősen támogatott (kontrák, 6–2-es fórarány…) olaszok ellen.

„Természetesen nem jó, hogy kiestünk az Euroligából, ugyanakkor határozottan kijelenthetem: nem vagyunk szomorúak! – kezdett válaszába Garda Krisztina, az újvárosiak csapatkapitánya. – Úgy utazunk ki, hogy szeretnénk továbbjutni, noha ezt sokan lehetetlennek gondolták. Közel a maximumot kihoztuk a meccsből, s talán alakulhatott volna másként is, mondjuk nyerhettünk volna néggyel, de így sem voltunk elégedetlenek. Nem szoktam bírózni, nem helyénvaló, de az tény, az utolsó negyedben mentálisan is sokat kivett belőlünk a ténykedésük. Tudtuk, hogy Olaszországban nagyjából erre számíthatunk, ennyi…”

Ami sokat elmond a hangulatról, egyúttal egyértelmű választ ad a felvetett kérdésre: a mérkőzés után a dunaújvárosi öltözőben mosolyogtak, a cataniaiban pedig némán ültek a játékosok. Miként Európa-bajnok védőnk kiemelte: „Ők is érezték, kinek is kellett volna továbbjutnia… A lényeg azonban, hogy úgy érzem, jól feldolgoztunk ezt a kiesést, és tudjuk, hogy a hazai mérkőzésen kellett volna jobban teljesítenünk. Közhely, de az athéni edzőtáborunk során sikerült kellőképpen kielemezni azt a találkozót, tanultunk belőle. Itt nem is elsősorban a taktikai részre kell gondolni, sokkal inkább arra, hogy mindannyiunkban ott tudatosult, másként kell viszonyulnunk az ellenfélhez. Hogy ne az történjen, amint a veled szemben álló akar, hanem éppen fordítva. Ott, az edzőtáborban, a Vouliagmeni ellen bejött, az Orizzonte ellen bejött, nagyon bízom abban, ezt visszük tovább, és jól zárjuk majd a szezont mind a magyar bajnokságban, mind a LEN-kupában. Mindenképpen bíztató az is, hogy az Euroliga négyes döntőjében résztvevők közül hármat is legyőztünk tétmeccsen ebben a szezonban!”

A „Grida” becenévre hallgató belgrádi aranyérmes tehát megnyugtat mindenkit, a „zajos visszhangú” cataniai mérkőzés után szó sincs búslakodásról, sőt: „A válogatottba feldobódottan érkeztünk. Azt gondolom, fizikálisan sem lesz probléma, noha az biztos, rettenetesen megterhelő ez a szezon. Az Európa Kupa döntőjében bárki győzhet, hiszen ezen csapatok között nincsenek nagy különbségek, már ha vannak egyáltalán. Nálunk a rutinosabb játékosok sokat segítik a fiatalokat, nagyon jó az ötvözet, és noha ebből kifolyólag a teljesítményben nagy az ingadozás, nagy potenciál van a csapatban. Azt nem gondolnám, hogy akár az oroszok, akár a spanyolok ellen öt-hat góllal tudnánk vezetni, mint a hazai Világliga-meccsen, de olyan sem történhet még egyszer, mint a hollandok ellen. Szóval rendkívül kiélezett mérkőzésekre számítok.”

Magáról annyit mondott, hogy természetesen küzd a helyéért, s úgy érzi, eddig egészen jó idényt tud a háta mögött („Jobban is érzem magam”) – azt mi tesszük hozzá: az, hogy klubjában megkapta a csapatkapitányi tisztséget, a felelősséget, láthatóan jó hatással van rá, avagy Pontevedrában is bizonyosan odateszi majd magát.

Az Európa Kupa Hatos Döntőjén játszó keret
Kapusok: Gangl
Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Keszthelyi Rita (UVSE), Kuna Szonja (BVSC), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Női válogatottunk márciusi programja
Európa Kupa Hatos Döntő – 2018. március 22-24., Pontevedra
Az elődöntőbe jutásért – március 22.

Hollandia–Olaszország, 17:00
Magyarország–Oroszország, 18:45
Az 5. helyért, 17:00 – március 23.
Elődöntő – március 23.
Hollandia/Olaszország–Görögország, 18:45
Magyarország/Oroszország–Spanyolország, 20:30
Helyosztók – március 24.
A 3. helyért, 12:00
Döntő, 14:00

Világliga, európai selejtező, 5. forduló, 2018. március 27.
Spanyolország–Magyarország, Pontevedra, 21:30
Az állás:
1. Spanyolország 9 pont (38-33), 2. Hollandia 6 pont (31-31), 3. Magyarország 6 pont (33-35), 4. Oroszország 3 pont (33-36)
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga
Európ Kupa
pontevedra
garda krisztina