cover image
Egyéb

Nyilvános Ellenőri kézikönyv, tiszta viszonyok

2018. március 8. 9:38

A Magyar Vízilabda Szövetség bizottságai közösen úgy döntöttek, a nyilvánosság elé tárják azt a dokumentumot, amely mintegy útmutató a mérkőzéseken dolgozó ellenőrök számára, s mindenki előtt érthetővé válik ezáltal a mérkőzésen betöltött szerepük.

Az elmúlt időszakban nem egy esetben avatkozott be egy-egy mérkőzésen az ellenőr, ami egyesekben kérdéseket vetett fel, így a Magyar Vízilabda Szövetség bizottságaiban is tárgyaltak a témakörről. Végül a Molnár Péter vezette Ellenőri-, a Székely Balázs irányította Játékvezetői-, illetve a dr. Marosvári Attila által elnökölt Versenybíró Bizottság közösen úgy döntött, hogy a tiszta viszonyok érdekében nyilvánosság elé tárja a 2016-ban elkészült Ellenőri kézikönyvet. Mint elmondták, az alapot az NHL-ben használt „Instruction for the Supervisor” című kézikönyv adta, és a Magyar Jégkorongszövetség már 1999 óta használja ezt a könyvet supervisorai számára.

„A korábbi időszakban soha sem lett leírva, hogy valójában mi is az ellenőrök feladata, felelőssége és hatásköre. Ebből számtalan konfliktus adódott, és azt tapasztaltuk, hogy szépen lassan kialakult egy szakadék a játékvezetők és az ellenőrök között. Szélsőséges esetekben az is előfordult, hogy egymásra mutogattak egy hiba esetén (ez ma már etikai vétség is lehet), vagy éppen nem kívántak együtt dolgozni. Ez volt az a pont, amikor úgy döntöttünk, hogy a tarthatatlan helyzetet rendezni kell! Megnéztük, hogy más sportágak hogyan csinálják ezt Magyarországon, illetve a világ más részein. Így esett a választásunk a jégkorongos verzióra, amit átfordítottunk a vízilabda nyelvezetére” – adott közös tájékoztatás a három bizottsági vezető.

Mint hozzátették, ez a kézikönyv útmutató, válaszokat ad az ellenőri feladatokkal és felelőségi körökkel kapcsolatban felvetődött kérdésekre, illetve iránymutatást ad az ellenőrök számára azzal kapcsolatban, hogy miként kommunikáljanak, hogyan értékeljék a játékvezetőket, és hogyan tudják segíteni a munkájukat.

Az ellenőrök egy évvel ezelőtt kapták meg a kézikönyvet, és próbáltak ennek megfelelően működni. Ennek voltak köszönhetőek az ellenőri beavatkozások, aminek feltételeiről és módjáról bővebben lehet olvasni a kézikönyvben.

„Reményeink szerint ennek a könyvnek a nyilvánossá tételével jobban érthetővé válik az ellenőrök szerepe a vízilabda mérkőzéseken” – fejezték ki reményüket, továbbá felhívják mindenkinek a figyelmét a waterpolo.hu oldalon a szakmai letöltések alatt található frissített dokumentumokra (szabálykönyv, szabályokról III., Etikai kódex, SEB határozat).

Vízilabda hírek
ellenőri kézikönyv