cover image
Egyéb

E.ON Férfibajnokság: parázs csata után előzött az FTC

2018. március 3. 19:20

Varga Zsolt csapata Egerben őrületes mérkőzésen 11–10-re nyert, így 45 pontos, csak úgy, mint a Szolnok. A Miskolc 21 gólt szerezve győzött Debrecenben, míg a Honvéd 11-10-re győzte le és előzte meg így a BVSC-t.

Mindkét oldalon felettébb izgatottan várták a csatát, lévén a szezonban első ízben találkoztak, nagyon kíváncsiak voltak, mire mennek a másik ellen. Az Eger a héten harmadszor ugrott vízbe, hiszen hétfőn a Debrecen elleni bajnoki, majd szerdán a holland Alphen elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-meccs várt a csapatra – mindkettőt magabiztosan nyerte meg. Az FTC szerdán a Miskolc uszodájában vette sikerrel az Euro-kupa elődöntőjének visszavágóját, így készült az idény egyik csúcsrangadójára.

Varga Zsolt együttese kezdett sokkal jobban: Vámos Márton szabaddobásból, majd Varga Dénes emberelőnyből talált be, miközben a hazaiak két emberelőnyös helyzetet is elpuskáztak. A szépítés aztán csak összejött, hiszen Vogel Soma védése után Hárai Balázs tette be a kipattanót fórban – igaz erre aztán Manhercz Krisztián válaszolt, jól kihasználva a hevesi védelem figyelmetlenségét. Sztrahinja Rasovics az Eger negyedik emberelőnyös helyzetét már biztosan használta ki, így 3–2-es FTC-vezetéssel mentek a felek az első kis szünetre. A csata keménységét jól jellemezte, hogy az első negyed végén Lőrincz Bálint és Nikola Jaksics akadt össze, páros kiállítás lett a „jutalmuk”, igaz a ferencvárosié végleges volt…

SER_2175.JPGA második menetben még inkább kidomborodott a fizikai ütközet, csattantak a pofonok is, reklamált szinte mindenki, aki a Bitsey-uszodában uszodában volt. Braniszlav Mitrovics védése után Sedlmayer Tamás is „betett” egy lepattanót, de erre Kovács Gergő, majd miután Stefan Mitrovics is a végleges kiállítás sorsára jutott, Rasovics válaszolt, így egyenlített az Eger (4–4). Szirányi Balázs ötméterest brusztolt ki, Varga Dénes értékesítette, újra vezettek a fővárosiak. Akik időkérés után emberelőnyben adogathattak a 6–4-ért, ám Manhercz kiejtette a labdát, az Eger fordult, és elől Rasovics pazar passzát Hárai húzta be.

SER_2268.JPG Nagyszünet után sem változott sokat a játék képe, forrt a víz a játékosok, leginkább talán Szlobodan Nikics körül, őrült csata dúlt a medencében. Volt minden, ami egy klasszikusan kiélezett pólómeccsen előfordulhat – az FTC hármas fórt lőtt be, az Eger kettős fórt hagyott ki. Viszont remek villanásokat is feljegyezhettünk: a volt ferencvárosi Marko Avramovics két pazar lövéssel keserítette Vogel életét, Hosnyánszky Norbert is elengedte egyszer azt a bizonyos jobbost, átellenben pedig Vámos „könyörtelen” balja szólt kétszer, illetve Varga Dénes bizonyította klasszisát. Az Eger vezetett, az FTC egyenlített, ez volt ekkor a forgatókönyv. A negyed csattanóját azonban Rasovics adta, aki egyetlen másodperccel a dudaszó előtt lőtt fórból gólt.

SER_2219.JPGA 9–8-ról induló záró menetben a roppant magabiztos Vámos egyenlített emberelőnyből (4/4-nél járt!), majd Pohl Zoltán jutatta vezetéshez a vendégeket. Az Eger előnyből sem tudott egyenlíteni, Jansik Szilárd megúszott ebből – de Mitrovics védett. Majd fel-le úszás után 1:41-gyel a vége előtt Sedlmayer kettő az egy elleni lefordulást fejezett be, kettővel ment az FTC. Az Eger 1:07-tel a vége előtt kettős előnyből Angelos Vlachopoulos révén szépített (10–11), sőt Sedlmayer kapufája után volt lehetősége az egyenlítésre is, ám Vlachopoulos lövését blokkolták, majd Decker Ádám ellen ítéltek kontrát. Az Eger első vereségét szenvedte el a bajnokságban, az FTC ezzel a sikerével pedig a Szolnokkal együtt 45 pontos, megelőzte az Egert.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a felek így nyilatkoztak:

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője:
„Gratulálok a Ferencvárosnak! Nyertek Egerben, ami nem sok csapatnak sikerült mostanában. Hazamegyek, lemásolok biokémia tételeket, kidolgozom és egy szót se fogok belőle érteni, ugyanúgy, mint ezt a mai mérkőzést sem sajnos. Magunkkal kell foglalkozni, illetve a saját dolgainkkal, de most mégsem tudok többet beszélni erről, nem tudok sok okosat mondani. Azt gondolom, mindent elmond az, hogy egy ilyen mérkőzésen két ilyen jól felkészített csapat küzdött hatalmasat, jó játékosok, olimpiai bajnokok hozták ki magukból a maximumot, és szerintem a meccs végén a füttyszó nem nekik szólt…”

Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője: „Én is szeretnék gratulálni az Egernek, nagyon jól játszottak. Az én szempontomból az első két negyed történései nem voltak teljesen tiszták. Nem taktikailag, hanem körülményileg, illetve, ahogyan meg lett ítélve egy-két szituáció. Aztán úgy voltam vele, hogy nem érdemes velük foglalkozni, sokkal inkább a játékra kell koncentrálni. Összességében jól oldottuk meg a feladatot, jó volt az emberhátrányos védekezésünk, gratulálok a játékosaimnak, nagyszerű volt a hozzáállásuk, és nagyszerűen harcoltak végig az egész mérkőzésen.”

Braniszlav Mitrovics, az egriek csapatkapitánya: „Először is szeretnék gratulálni a Fradinak! Nagyon sok dolgot lehetne felsorolni, hogy miért kaptunk ki. A szezon ezen része teljesen más, mint ami eddig volt, az fog jobban tudni érvényesülni, aki jobban tudja fejben kezelni az ilyen mérkőzéseket. Azért szenvedtünk vereséget, mert nem azt játszottuk, amit megbeszéltünk, sok helyzetben kapkodtunk. A mai kapkodós játékunk feküdt a Fradinak, sajnos fordítva ez nem volt elmondható. Remélem sikerül túllendülni ezen a mai mérkőzésen és a többi meccsen minél jobban játszani és nyerni.”

Vámos Márton, az FTC játékosa: „Aki ma kilátogatott a mérkőzésre, az egy brutálisan kemény meccset láthatott, mind a Fradi játékosainak részéről, mind az egriek részéről. Ezt a keménységet a vízben személyesen tapasztaltam. A második negyedben két kulcsjátékosunkat elvesztettük és ennek ellenére nem adtuk fel. Nem ezzel foglalkoztunk, a végén pedig a sok türelemnek és jó védekezésnek köszönhetően, be tudtuk húzni ezt a mérkőzést. Úgyhogy örülök, hogy meg tudtuk verni az Egert, ez nagy szó szerintem.”

A Miskolc gólparádét rendezett Debrecenben: Sike József együttese minden negyedet megnyert, negyedenként 6, 6, 6 és 3 gólt szerzett, ellenállhatatlan módon támadott. A 21–10-es győzelméhez nem férhetett kétség – Alex Bowen hat, Nagy Ádám és Vadovics Viktor négy-négy gólt jegyzett.

Komlósi Péter, a Debrecen vezetőedzője: „Úgy érzem, hogy ezen a mérkőzésen a szív hiányzott a csapatból. Olyan érzésem volt, hogy csak túl akarunk lenni az összecsapáson. A felsőházban ennél sokkal jobb teljesítményre van szükség.”

Sike József, a Miskolc vezetőedzője: „Nagyon nagy dolog, hogy a Debrecen a nyolc közé jutott. Úgy érzem, hogy nincs ekkora különbség a két csapat között, csak éppen most a hazaiaknak szinte semmi sem sikerült, nekünk pedig majdnem minden megmozdulásunk sikeres volt.”

A Honvéd egyszer sem volt hátrányban a rendkívül sok személyi hibát, öt végleges kiállítást (4–1 volt a megoszlás) hozó mérkőzésen, de a Szűcs Levente irányította BVSC végig ott loholt a nyomában, sőt mindig egyenlített. 7–7 után Szivós Márton vezérletével ellépett aztán háromra Vad Lajos csapata, ami már sok volt a zuglóiaknak – a Honvéd 11–10-re nyert, és megelőzte ellenfelét a táblázaton.

Vad Lajos, a Honvéd vezetőedzője: „Komikus, néha kabaréba illő meccsen fontos három pontot szereztünk.”

Szűcs Levente, a BVSC vezetőedzője: „Időnként már túl kemény harc dúlt a vízben, amiről nem is a játékosok, és nem is az edzők tehetnek. Ezen a meccsen a játékvezetőké volt a leggyengébb teljesítmény.”

E.ON Férfibajnokság
Felsőház, 2. forduló
ZF-Eger–FTC-PQS Waterpolo 10–11 (2–3, 3–2, 4–3, 1–3)
Gólszerzők:
Rasovics 3, Hárai 2, Avramovics 2, Kovács Gergő, Hosnyánszky, Vlachopoulos, ill. Vámos 4, Varga Dénes 3, Sedlmayer 2, Pohl, Manhercz K.
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Debrecen–PannErgy-Miskolci VLC 10–21 (3–6, 3–6, 3–6, 1–3)
Gólszerzők:
Macsi 2, Szőke 2, Boros 2, Durik, Fejős, Obradovic, Fekete, ill. Bowen 6, Nagy Á. 4, Vadovics 4, Jakab 2, Misics 2, Berta, Sánta, Halek
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

RacioNet-Honvéd–BVSC-Zugló 10–9 (3–3, 2–1, 3–3, 2–2)
Gólszerzők:
Szivós 3, Manhercz Á. 2, Kiss B., Gyárfás, Balakirev, Kiss G., Simon R., ill. Czigány 2, Várnai 2, Szabó Bence, Török, Ambrus, Pásztor, Sugár
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmény
Szolnoki Dózsa–A-Híd-OSC-Újbuda 11–4

Az állás
1. Szolnok 45
2. FTC 45
3. Eger 43
4. OSC 36
5. Miskolc 29
6. Honvéd 26
7. BVSC 25
8. Debrecen 17
Vízilabda hírek
eger-ftc
eger
ftc