cover image
Egyéb

Hogy hatékony legyen a sport

2018. február 4. 17:35

A téli sportágválasztón ugyan „csak” a szóvivőként Kiss Gergely képviseli a vízilabdát, így még ekkor is téma lehetett a sportágunk. A kérdés mindig adott: mit sportoljon a gyermek, mit sportoljon akár a felnőtt? A legtöbb esetben megelőzhetőek a későbbi problémák egy-egy korai vizsgálattal. A mitsportoljak.hu oldal ebben is segít.

Tekintettel arra, hogy nem csupán a nyári, hanem a téli sportágválasztón is találkozhattunk Kiss Gergellyel, háromszoros olimpiai bajnokunkkal, aki szóvivőként, afféle nagykövetként népszerűsíti ezt a nagyon hasznos rendezvényt, feltétlen érdemes a sportantropometriai szempontból is szólni. A mitsportoljak.hu weboldal, annak szakemberei ugyanis sokat, nagyon sokat tudnak segítni a szülőknek abban, hogy milyen sportot érdemes a gyermeküknek választani.

De mi is az az antropometria? Meghatározása így szól: az embertan segédtudománya, amely az emberi test leírható és mérhető jellegeinek rendszerezésével és egybevetésével foglalkozik. Négy nagy (élettani, örökléstani, orvosbiológiai és alkattani vizsgáló módszerek) tudományterület ismeretanyagára épül.

Avagy a sok mindenre kiterjedő mérések kiértékelése után olyan adatokat kap kézbe a szülő, amelyek segítésségével optimális lehet a választás. És ez természetesen a vízilabda kapcsán is fontos. Hogy mennyire, kiválóan példázza egy néhány hónapos történet. Egy korábban éveken keresztül favorizált ifjúsági korú fiút tanácsoltak egy neves klubtól, mondván sajnos nem üti meg azt a szintet, amelyet ott megkíván a szakma. Mindez elkerülhető lett volna, ha…

No, de hallgassuk Gergelyfi Róbertet, aki beavatott bennünket a részletekbe: „A fiút elhozta hozzánk az anyukája, mindketten nagyon el voltak keseredve. Kiderült, 2009-ben jártak nálunk, elvégeztük a sportantropometriai vizsgálatot, és ez alapján azt mondtuk neki, felejtse el a pólót, más sportágakban sikeresebb lehet, ugyanis a fizikai paraméterei, a testmagassága elmarad majd az átlagtól. Az ajtón alig beférő apuka ezt nem tudta elfogadni, úgy volt vele, ha ő ekkora, a fia is ilyen lesz – nos, kiderült, sajnos nem az ő genetikáját örökli. Most újra elvégeztük a vizsgálatot, kiderült, biológiailag két évvel idősebb is… Korábban a korához képest magasabb lehetett, ami ugye nem kis csapda. A fiú most tizenhét évesen más sportok felé kacsingat, elfogadta a helyzetet, de nagy kérdés, hogy lelkileg meddig marad benne a történet…”

A szomorú történet rögvest rávilágít néhány tévhitre – amelyek közül néhányat a szakember segítségével kiválasztottunk:
- Az apuka magas, a fia minimum akkora, vagy magasabb lesz.
- A gyerek már most, mondjuk hét évesen magasabb, mint a többiek, tehát biztosan magas felnőtt lesz.
- Ránézek, és látom, hogy milyen az alkata. Egy jó edzőnek (szülőnek is persze) van ehhez szeme.
- Ha mindent beleadok, akkor bármit elérhetek (sport, fogyás, izmosodás, stb. terén).
- Ha nem jönnek az eredmények, akkor többet edzek, és akkor elérem céljaimat.
- Látom, ha valami gond van. Ha nem látok semmit, nem lehet semmi probléma. Szív-, légzés probléma, túlterhelés nem fordulhat elő, hiszen azt egy jó edző/szülő kiszúrja.
- A rendszeres sportorvosi vizsgálat azért kötelező, hogy megvédje gyermekemet a nem megfelelő, vagy túlzott terheléstől. Ugyanakkor a kötelező sportorvosi vizsgálat nem terjed ki a terhelhetőség vizsgálatára
- Több edzéssel, akaraterővel, kitartó munkával bármit el lehet érni.

Szóval, nehéz, néha bele sem gondolunk, mennyire nehéz gyerekként, de akár felnőttéként a sporttal kapcsolatos dolgokról tiszta fejjel beszélni, dönteni. Nos, ebben segítenek a mitsportoljak.hu oldal szakértői, akik az említett sportantropometriai mérések, javallatok mellett számtalan fontos vizsgálattal állnak a rendelkezésre, így például szoros kapcsolatban vannak a Testnevelési Egyetem Sport és Természettudományi Kutató Központ Terhelésélettani Laboratórium vezetőjével, az ismert szaktekintélyével, dr. Petrekanits Mátéval, aki által személyesen felügyelt terheléses vizsgálattal állóképesség mérést végzik, amellyel a szív-keringés-légzésfunkciók működését minősítik. Ott, ahol női válogatottunk komplett terheléses vizsgálata is zajlott.

„Nyugodtan mondhatom, Máté a szakmai hátteret adja, jómagam a különböző vizsgálatok elvégzése mellett a módszereket igyekszem népszerűsíteni, felhívni a figyelmét mindenkinek arra, hogy miért fontosak egyes vizsgálatok. Rengeteg nagyszerű szaktekintély előadásán jártam, és úgy tapasztaltam, az ott megforduló edzőket nem kötötték le igazán az ott elhangzottak, valószínűleg nem is értették. 2009 elején döntöttünk úgy, megpróbáljuk mindezeket közérthetőbben kommunikálni, az egyetem falai közül úgymond kihozni. Közelebb hozni már a szülőkhöz, közelebb hozni az edzőkhöz – ez utóbbiban még rettentő sok feladat van előttünk. Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, milyen a számára kedvező mozgásforma, legyen szó versenysportról, vagy akár csak hobbiról, szóval nem is csupán a gyerekekről szól ez a történet, bár kétség kívül ők a szülők szemei fényei” – tette hozzá Gergelyfi Róbert.

A testhez álló sportágválasztás fontosságát nem elég tehát hangsúlyozni, ami nem csupán az élet minden területen létfontosságú sikerélmény, hanem az egészség miatt is kulcsfontosságú. A szakember érzékeltetésképpen így fogalmazott: „Afféle szállóige, hogy a parfümöt a gyárban palackozzák, a boltokban pedig ezekkel az önbizalmat árulják. Nálunk is ki kell emelni, hogy nem az antropometria termékünk, nem is a sportágválasztás, hanem az egészséges élet, bármennyire általánosan hangzik.”

Természetesen az említett vizsgálatok, abból következő ajánlások mellett számtalan egyéb kérdéskör vetődik fel egy-egy sportágválasztás kapcsán, szóval érdemes alaposan körbejárni a témát, ebben segítenek sokat, nagyon sokat a mitsportoljak.hu oldal szakemberei, orvosai, akikkel sok félreértés is tisztázható, sőt többnyire tisztázásra is vár. Hétéves kortól várják a gyerekeket, de mint hangsúlyoztuk, nem csak a versenysport, hanem a szabadidősport is célkeresztben, tehát a felnőtteknek is érdemes menni. Miként az oldal is mondja, sok esetben az a legfájdalmasabb, hogy épp akkor veszíti el a kedvét a gyermek, amikor már látható közelségbe kerülnének az eredmények a sok-sok befektetett munkából. A sikerélmények elmaradása után azonban már nehéz más sportot elkezdeni, ráadásul olyan sportra is igaz ez, ami eredetileg az ideális választás lett volna. Sok más egyesület mellett a dorogi Új-Hullám Sport Egyesületnél – ahol a mesteredző Györe Lajos felügyeli a vízilabdát – már szintén felfedezték ennek a fontosságát, erre is támaszkodva nevelik az úszókat és pólósokat, szóval nem csupán egyéneknek, gyerekeiket elvivő szülőknek, hanem egyesületeknek is érdemes elgondolkodniuk. Hosszú távon bizonyosan közös az érdek.
Vízilabda hírek
mitsportoljak