cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

„Ez bizony nagy fegyvertény!”

2018. február 1. 20:17

Bíró Attila érthetően elégedett nyilatkozott a voloszi Európa Kupa-selejtező sikeres rajtja után: csapata 11–9-re legyőzte az olimpiai ezüstérmes Olaszországot. A kapitány szerint valódi csapatmunka a győzelem, elhitték a játékosok, hogy lehet keresnivalójuk. S lőn!

Mint beszámoltunk róla, női válogatottunk parádésan kezdte a voloszi Európa Kupa-selejtezőtornát! A Bíró Attila irányította csapat úgy győzte le 11–9-re a közel komplett olimpiai ezüstérmes olasz válogatottat, hogy 4–1-gyel kezdett, ám a negyedik negyed előtt 8–6-os hátrányban volt, ám 5–1-es utolsó etapot produkált!

A szövetségi kapitány érthetően büszkén és feldobódott hangulatban nyilatkozott a mérkőzést követően: „Nagy fegyvertény semleges pályán a majdnem komplett olasz válogatottat legyőzni. Bíztam ebben az eredményben, ezt a hitet próbáltam a szakmai stábbal nekik átadni, mert nem szabad megijedni, bárki is áll velük szembe. Nos, nem ijedtek meg, igazi csapatként játszva közös erővel nyertünk. Érdekes mederben ment a csata, a játékvezetők engedték a játékot, alig-alig fújtak a sípjukba – öröm volt látni, hogy felvettük a kesztyűt, és masszívan védekeztünk!”

Bíró Attilát sem lepte már meg talán a pazar kezdés, lassan védjegye a csapatnak, ugyanakkor, ahogy láthattuk, ezúttal a meccs közepén bizony akadtak problémák. Erről így beszélt: „Gyors lefordulásos játékkal kezdtünk, az elején ezzel sikerült operálni, így sikerült vezetni. Utána azonban kapcsoltak az olaszok, mi pedig elkezdtünk elveszni az ő zónájukban. Kiütközött az összeszokottság hiánya, ráadásul aztán olyan játékosokat hagytunk lőni, akiket nem szabadott volna, akiket talán ezek a játékosok még kevésbé ismernek, noha a videoelemzések során szóba kerültek. Így a saját magunk helyzetet nehezítettük meg. De dicséret illeti a társaságot, hogy nem tört meg, sikerült újítania!”

Még hogy! A harmadik negyed után 8–6-ra vezetett Olaszország – innen fordított, s nyert 11–9-re válogatottunk! Honnan az erő? „Tehetséges játékosok alkotják a keretet. Vannak még hiányosságaink, a meccs tökéletesen mutatta, mindazonáltal a lendület, az akarat ellensúlyozta mindezt. Sok-sok bíztató jelet láttam ezúttal is. A három fórunk közül kettőt is belőttünk, ami nagy pozitívum. Kasó Orsi magabiztosan védett, Vályi Vanda, Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, Csabai Dóra nagyot játszott, Gyöngyössy Anikó centerben pazar teljesítményt nyújtott, de Parkes Rebecca is megtette a magáét, Rybanksa Natasa pedig újonc létére, 17 évesen szerzett átlövésgólt, ami több mint dicséretes. Most kiemeltem ugyan pár nevet, de a sort folytathatnám, mert minden szempontból a csapatmunka diadala ez a győzelem!”

Csapatunkra pénteken két meccs vár: magyar idő szerint 10-től Németország, 19:30-tól pedig Görögország ellen játszik.

Női Európa Kupa, selejtező
B-csoport, Volosz (Görögország), 1. játéknap

Olaszország-Magyarország 9-11 (2-4, 2-1, 4-1, 1-5)

Vezette: Radicevic (horvát), Dreval (orosz)

OLASZORSZÁG: Gorlero - Tabani, Garibotti 1, Gragnolati, Queirolo 1, Aiello 2, Picozzi, Bianconi 3, Emmolo, Palmieri 2, Avegno, Dario. Szövetségi kapitány: Fabio Conti

MAGYAROSZÁG: Kasó - Rybanska 1, Máté, Gurisatti 2, Horváth B. 1, Kövesdi, Parkes, Leimeter 2, Kuna, Gyöngyössy 1, Csabai 2, Vályi V. 2. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

A másik mérkőzésen:
Görögország–Németország 32–3

A csoport további programja
Február 2., péntek
Olaszország-Izrael, 8:30
Magyarország-Németország, 10:00
Izrael-Németország, 18:00
Görögország-Magyarország, 19:30
Február 3., szombat
Olaszország-Németország, 18:00
Görögország-Izrael, 19:30
Február 4., vasárnap
Izrael-Magyarország, 7:30
Görögország-Olaszország, 9:00
(A kezdési időpontok magyar idő szerint értendőek, Voloszban egy órával előbb járnak)

A-csoport, Oosterhout (Hollandia)
1. játéknap
Hollandia–Franciaország 19–5
Oroszország–Spanyolország 7–8
Szabadnapos: Horvátország

A lebonyolítás szerint két körmérkőzéses torna után a hatos döntőben a csoport második és harmadik helyezettjei játszanak keresztbe a négy közé jutásért, majd az elődöntőben csatlakoznak a csoportelsők.
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
Európa Kupa
Volosz