cover image
Egyéb

Újabb lehetőségek Amerikában – bővül a program

2018. január 25. 13:48

A H2O Polo csapata azt üzeni, akik fontolgatják az amerikai lehetőséget (tanulás és vízilabda kint!) a nyárra, ne várjanak, már most keressék őket. Ráadásul egy színesebb a program!

A H2O Polo csapata azt üzeni, akik fontolgatják az amerikai lehetőséget (tanulás és vízilabda kint!) a nyárra, ne várjanak, már most keressék őket. Ráadásul egy színesebb a program!

Az elmúlt hónapokban az USA H2O POLO csapata a 2018 évi nyári vízilabda program szervezésén dolgozott. A folyamat lezárását követően kaptunk értesítést arról, hogy munkájuk eredményeként a projekt tovább bővült, még több lehetőséget biztosítva a magyar sportolóknak az egyetemi ösztöndíjak megszerzéséhez.

Póka Sándor és Szénászky Zsolt, e program hazai képviselői tájékoztattak bennünket arról, hogy körvonalazódott a jövő évi sportvonatkozású ütemterv. Ebbe az eddigi edzésrend, a nyári tornák és a készségfejlesztő/felmérő események mellett bekerült egy olyan, kifejezetten csak a hazai vízilabdázók számára elérhető rendezvény, amely során egyetemi, főiskolai edzőkkel dolgozhatnak a vízben és építhetnek kapcsolatot a vízparton.

„A személyes kontaktus jelentőségét felismerve szorgalmaztuk egy ilyen jellegű plusz lehetőség beiktatását a menetrendbe” – mondta Póka Sándor.

Greg Salvinski, az amerikai vezető szervező így foglalta össze a program egyedi vonásait: „A kezdetektől fontosnak tartottuk, hogy a résztvevő gyerekek ne csupán egy újabb szokásos nyári tábori élménnyel gazdagodjanak, hanem megismerjenek egy másik kultúrát, egy másik élet- és játékstílust, és egy időre élhessék a kaliforniai srácok mindennapjait. Ezért találtuk ki azt, hogy klubtársaiknál helyezzük el őket a kint tartózkodás időtartamára, hogy valóban egy amerikai család életének részévé váljanak. A fő hangsúlyt mi, szervezők mindig is a vízilabdára helyeztük, ezért gondosan megválogattuk mind a befogadó családokat, mind a befogadó klubcsapatokat. De ugyanez az ötlet segített abban is, hogy ne csak a sport kerüljön előtérbe, hanem a szabadidős programok is szerepet kapjanak. Ilyen elhelyezés mellett ez automatikusan érvényesül, hiszen a hasonló korú fiatalok már többnyire önállóan alakítják a nyári programjaikat a családdal vagy a sporttársakkal közösen, és mivel a magyar fiúkat-lányokat családtagnak tekintik, ebben természetesen ők is szerepet kapnak. A legjobb kluboknál játszhatnak, a legszeretőbb, legnyitottabb családoknál tölthetik szabadidejüket, a legizgalmasabb versenyeken vehetnek részt. A másik fő hangsúlyt arra helyezzük, hogy a tehetség és a lehetőségek számára találkozási pontot biztosítsunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy amerikai egyetemre bekerülni még egy amerikainak sem könnyű. Az elmúlt évek során szerzett tapasztalataink azt mutatják, hogy a magyar vízilabdázók között is szép számmal vannak azonban olyanok, akik kifejezetten magasan képzettek és tehetségesek a sportban és a tanulásban egyaránt. Ezek a gyerekek, ha lehetőséget kapnak arra, hogy megmutassák magukat a megfelelő helyen, a megfelelő időben, szinte bármit el tudnak érni. Jó néhány példát tudnék említeni olyan magyar vízilabdás fiúkról, lányokról, akik e program által kerültek ki hozzánk Kaliforniába és ma már valamelyik neves amerikai egyetem hallgatójaként élik mindennapjaikat. Ezt azzal a sportösztöndíjjal sikerült megvalósítaniuk, amit az általunk biztosított lehetőség kiaknázásával szereztek meg. Annak érdekében, hogy ezen lehetőségek tárházát tovább bővítsük, és a néhány hetes nyári programba minél több ilyen találkozási pontot építhessünk be, idén egy újabb olyan hétvégét szervezünk a nálunk sportoló magyar diákoknak, ahol közvetlenül találkozhatnak az egyetemi edzőkkel. Ilyen hétvége eddig is volt, de a korlátozott létszám- és időkeret miatt kevés magyar fiatal tudott ezen konkrét eredményt elérni. A dolog újszerűsége és nagyszerűsége a fókuszált találkozási pont megteremtésében rejlik: az egyik oldalon tehetséges, jó tanuló magyar vízilabdázók, a másikon az egyetemi edzők személyében az ösztöndíj-ajánlatok döntéshozói. A lehetőség adott. Az, hogy ki hogyan tud élni vele, már a gyerekeken múlik.”

Végezetül Szénászky Zsolt bíztató szavait idézzük: „Várjuk régi és új jelentkezők megkeresését, hogy küldetésünk szerint segíthessük őket álmaik elérésében! Idén ezen a területen is bővült szolgáltatásaink köre. Tisztában vagyunk azzal, hogy még konkrét megkeresés esetén is hosszú és rögös út vezet addig, mire egy magyar gyerek megkezdheti egyetemi tanulmányait az USA-ban. Vizsgák, adminisztrációs feladatok, levelezés, személyes kontaktus, hivatali ügyintézés, stb. Igény esetén ezeket is átvállaljuk, hogy a család és a gyermek válláról minél több terhet levéve lehetővé tegyük, hogy ők csakis a legfontosabb dolgokra tudjanak koncentrálni a kiutazás előtt.”

Jelentkezni a weboldalon (www.usa-h2opolo-opportunities.com) lévő jelentkezési lap kitöltésével lehet, valamint további információt és telefonszámokat a H2O Polo USA facebook oldalon talál mindaz aki szeretne velünk kapcsolatba lépni.

Vízilabda hírek
usa
Amerika
H2O
molnár tamás