cover image
Egyéb

Kapitányi vizit Kaposváron és Pécsen

2018. január 5. 17:27

Märcz Tamás a két város élvonalbeli csapatának edzéseit nézte meg, egyeztetett az ottani edzőkkel, vezetőkkel.

Mint a Märcz Tamással készült beszélgetések során többször is beszámoltunk róla, a szövetségi kapitány a szezonban igyekszik minden ob I-es csapat edzésére ellátogatni. Ezúttal Kaposvár és Pécs volt a soron, olimpiai bajnokunk csütörtökön és pénteken ezeken a helyeket vizitált.

Miként a kaposváriak honlapja írja, a szakember végignézte a csapat délelőtti edzését és a játékosok egyéni munkáját is alaposan szemrevételezte. A beszámoló szerint kellemes benyomások és élmények érték a kaposvári látogatás során, az edzésen különösen a passzolási gyakorlatok tetszettek neki.

Mint megtudtuk, momentán kemény alapozás folyik a csapatnál, és emiatt az edzések monotonnak tűnhetnek. A szakember azonban megígérte, visszatér majd Kaposvárra a felkészülés más időszakában, amikor színesebbek az edzések.

Fotó: Kaposvári VK

Fotó: Kaposvári VK

A kapitány elárulta, vannak hiányosságok azoknál a játékosoknál, akik a válogatottba kerülnek. Id. Berta József vezetőedző azt javasolta, érdemes lenne ezeket összeírni és kiadni a kluboknak, hogy a jövőben hangsúlyosabban gyakoroltassák az edzéseken. A szövetsége kapitány ezt jó ötletnek tartotta, és ígéretet tett arra, hogy ez ügyben összehív egy edzői konferenciát, ahol majd irányvonalat mutat. Märcz Tamás a Kaposvári VK elnökével, dr. Dobos Pállal is hosszan elbeszélgetett az uszodában, majd a kapitányi vizit egy közös ebéddel és kávézással zárult.

A kapitány pénteken a pécsi Abay Nemes Oszkár Sportuszodába látogatott, ahol megtekintette a PVSK-Mecsek Füszért élvonalbeli csapatának edzését. A pécsiek beszámolója szerint igazán kemény alapozó edzéseket vezényel a napokban Lukács Gergely vezetőedző, pénteken például a konditermi tréninget követően következett a medencés foglalkozás, amelyen kitartóan és keményen dolgoztak a srácok annak érdekében, hogy megfelelő állapotban folytathassák a pontvadászatot a téli pihenő után. Märcz Tamás a medence partjáról tekintette meg a tréninget, a látogatás céljáról és a tapasztalatairól pedig aztán így nyilatkozott: „Már az előző évben elterveztem, hogy meglátogatom a klubokat és megfigyelem, miként folyik a munka az ország különböző pontjain, hiszen a meccsek alapján már minden együttesről kialakult egy kép, de fontosnak tartom az edzésmunkát is elemezni. Sokat beszélgetek a hasonló látogatások alkalmával az edzőkkel, tapasztalatokat cserélünk, fontos számomra a kollégák véleménye, emellett természetesen én is elmondom a tapasztalataimat. A célom az, hogy mindkét fél tudjon profitálni ezekből a beszélgetésekből, amelyek reményeim szerint a magyar vízilabdázás fejlődését eredményezik majd.”

A szövetségi kapitány több játékossal is találkozott már személyesen a pécsi csapatból, de legélénkebben talán Lajkó Márton játéka él az emlékezetében, akit tavaly kétszer is behívott a válogatott edzéseire.

Fotó: PVSK-Mecsek-Füszért

Fotó: PVSK-Mecsek-Füszért

„Lajkó Marcit még BVSC-s edzőként ismertem meg, stabil játékosnak tartom, aki jó benyomást keltett az edzéseken is, csapatában meghatározó vízilabdázó, emellett ő az egyik, aki a PVSK-Mecsek Füszért együtteséből legközelebb van a válogatottsághoz. Tetszik, amit edzéseken nyújt. Azt gondolom, hogy elismerés a klub és a játékos számára is, hogy meghívót kapott a válogatott edzésére, ahol összemérhette tudását más együttesek kiválóságaival is, más kapusoknak is lőhetett és kapott visszajelzést arról, mi a pozitívum a játékában és mik azok a pontok, ahol esetleg még tud fejlődni. A jövő eldönti majd, milyen játékos válik belőle, nagyon fiatal még, sok lehetőség van előtte, türelemmel kell végeznie a dolgát és sokat kell dolgoznia. Azt ki kell emelnem, hogy Lukács Gergely vezetőedzőnél jó helyen van Marci, amellett, hogy sok játéklehetőséget kap, tudom, hogy jó szakmai munka is folyik Pécsett. A Pécs fiatal csapat ellenére hónapról hónapra megmutatja, milyen dinamikusan tud fejlődni és ezt jó látni” - tette hozzá a kapitány.

Märcz Tamás a tornatermi és medencés edzést követően elégedetten távozott Pécsről, mint mondta, nagyon intenzív tréningeket állított össze a pécsi pólósoknak a szakmai stáb: „A konditermi edzésük viszonylag klasszikusnak mondható, elbeszélgettem az erőnléti edzővel is, aki sok jó dolgot említett. Azt látom, hogy felkészült edzők dolgoznak a pécsi vízilabdában, akik átgondoltan építik fel a tréningeket is. A medencében olyan foglalkozás zajlott, amely az egyéni képességeket is fejlesztette, színes és változatos gyakorlatokkal készülnek a játékosok a bajnokság folytatására. Megmondom őszintén, hogy nem okozott meglepetést a program, hiszen erre számítottam az edzőktől, Lukács Gergelyt és Surányi Lászlót is régebb óta ismerem, biztos voltam benne, hogy jó edzésprogramot állítanak össze. Egy-két dolgot megbeszéltünk, hogy miben lehetne előre lépni a játékosok képzését tekintve, úgy láttam, hogy a csapat és a vezetőség is örült, hogy érdeklődnek a munkájuk iránt a Magyar Vízilabda Szövetség részéről, így mindenki kap visszajelzést, amellyel igyekszünk fejleszteni a magyar vízilabdázást.”

A kapitány persze már gőzerővel készül a folytatásra is, mint kedden beszámoltunk róla, megnevezte csapatát a Spanyolország elleni Világliga-mérkőzésre (január 16.), amelyet Hódmezővásárhelyen 20 órától rendeznek. A Gyarmati Dezső nevét viselő uszodában 18:30-tól dombormű és emlékfal avatással emlékeznek majd a legendára.
Vízilabda hírek
märcz tamás
Férfi válogatott
pécs
kaposvár