cover image
Egyéb

Közel járt az FTC a csodához, de az UVSE jutott a döntőbe

2017. december 9. 14:38

A WATERPOLO.HU Női Magyar Kupa második elődöntőjében Béres Gergely csapata fantasztikusan küzdött, 7–7-re végzett a címvédővel, amely végül ötéteresekkel bizonyult jobbnak, így vasárnap 17:45-től a serlegért játszhat a Dunaújváros ellen.

Fix UVSE.

Mondták sokan. Mi tagadás, az esélyek egyértelműen a címvédő mellett szóltak, ugyanakkor ahol olyan pólósok játszanak, mint az FTC-ben Kasó Orsolya, Kisteleki Dóra vagy Bujka Barbara, ott azért nem lehet biztosra menni. Meg is mutatta rögvest az első negyedben Béres Gergely együttese, hogy van benne spiritusz

Vogt Vivienn és Kisteleki remek akciógólt ragasztott Gangl Edina kapujába, Gémes Alexa pedig egy fórt tett be kíméletlenül. S miután hátul a négy emberhátrányból kettőt kivédekeztek a zöld-fehérek, 3–2-re vezettek!

Sőt a második negyedben két Kasó-védés után kettős fórban a 4–2-ért támadtak, de nem jártak sikerrel. Csabai Dóra aztán harciasan „összecenterezett” egy gólt, egyenlített Benczur Márton csapata, ám a vezetést sehogy sem tudta átvenni. Kövesdi Vivienn előnyből szerzett vezetést a Fradinak, Szücs Gabriella ötméteresből (kiharcolta Vivian Sevenich) egyenlített, ám erre is volt válasza az FTC-nek. De milyen válasza! Bujka két emberrel a nyakán csavart gyönyörűen a hosszúba! Két negyed után 5–4-re állt a táblán, s adódott a kérdés: vajon meddig bírja ezt az ütemet az FTC?

MK_FTC_UVSE_noi_01.jpg Nos, bírta! A harmadik menetben iszonyatos küzdőszellemről tanúbizonyosságot téve harcolt, és ugyan támadásban fogyott a levegő, mezőnyben, hátul megállította ellenfelét. Csupán egyszer, Csabai talált be a kapuba, amúgy három emberhátrányt is kivédekezetett az FTC, amely azt is elbírta, hogy Kövér-Kis Réka kipontozódott.

Az utolsó negyedet így 5–5-tel kezdték a felek, s bizony már közel sem beszélt senki fix tippről… Sőt! A nagy küzdelemben a két személyi hibával brusztoló Bujka összehozott két fórt – a másodikat Kövesdi betette, így 4:35-tel a vége előtt 6–5-re az FTC vezetett. Átellenben a szintén két személyi hibával játszó Keszthelyi lövése csúszott be – de Gerendás Matilda ejtése is révbe ért a túloldalon!

MK_FTC_UVSE_noi_02.jpg Alaposan felpörögtek az események. Az UVSE lejárt fórja után Sevenich lőtt a hosszúba, a Fradinál Kisteleki lövését hátrányban blokkolta Keszthelyi, akit viszont aztán szereltek a másik kapunál. Egy kontra után az UVSE került fórba (Bujka kipontozódott), 1:12-vel a vége előtt Benczur Márton időt kért. A fór megjátszása nem volt sikeres, Keszthelyit szerelték – a labda aztán 27 másodperccel a vége előtt visszakerült a címvédőhöz. Hiába, az FTC emberfelettit küzdve kivédekezte a támadást, így 7–7 lett a vége!

Következhettek az ötméteresek. Ebben Gang Kövesdi és Muzsnay Fanni lövését is kivédte, így az UVSE jutott a döntőbe, és játszhat vasárnap a Dunaújváros ellen 17:45-től a fináléban. Az FTC-nek is jár a taps, a nagy taps, ez nem lehet vitás. Béres Gergő csapata Hesz Mátétól, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkártól vette át a bronzérmeket.
 
"Pontosan ezt vártuk, erre készültünk, ez kupaelődöntő, a Ferencváros kiváló csapat. Számítottunk rá, hogy biztonságban visszazárnak, zónáznak. Kihagytuk az elején a helyzeteinket, kaptunk egy-két peches gólt. Tudtuk, hogy ilyen nehéz lesz. Úgy érzem, az ötméterespárbajban kijött, hogy több rutinos játékosunk van, és a nagy nehezen a taktikánk is bejött, hogy kipontozzuk az ellenfél egy-két meghatározó játékosát." - tekintett vissza a rangadóra a döntős UVSE edzője, Benczur Márton.
 
Béres Gergely büszkén értékelte tanítványai teljesítményét: "Minden elismerésem a lányoké, nagyon jól játszottunk, fegyelmezettek voltunk. Úgy gondolom, a mérkőzés előtt sokan elfogadták volna, hogy ötöspárbajt játszunk az UVSE-vel, és úgy dől el a meccs. Így utólag persze van némi hiányérzetem, de ez csak pillanatnyi. Ahhoz képest, ahonnan elindultunk, a lányok nagyot küzdöttek, sokan dolgoznak és nagyot fejlődtek." 

MK_FTC_UVSE_noi_04.jpgWATERPOLO.HU Női Magyar Kupa, Négyes döntő, Budapest, Komjádi-uszoda
Elődöntő
FTC–UVSE 7–7 (3–2, 2–2, 0–1, 2–2) – ötméteresekkel 3–4
Gólszerzők:
Kövesdi 2, Vogt, Kisteleki D., Bujka, Gerendás, Gémes, ill. Keszthelyi 2, Sevenich 2, Csabai 2, Szücs G.
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Vízilabda hírek
ftc
uvse
női Magyar Kupa