cover image
Egyéb

Kiélezett, remek csata – ötösökkel nyert a Szolnok

2017. december 2. 19:17

A BENU Férfi Magyar Kupa második elődöntőjében Cseh Sándor együttese 7–7-re végzett az FTC-vel, majd az ötméteresek során 6–5-re volt jobb, így vasárnap 17:45-től az OSC-vel finálézhat.

A második elődöntő előtt ünnepi pillanatoknak lehettünk szemtanú. A Magyar Vízilabda Szövetség nevében Vári Attila alelnök köszöntötte a 70 esztendős Pék Gyulát és Szentgyörgyi Ferencet, a 60 esztendős Kovács Istvánt és az 50 esztendős Kósz Zoltánt.

Majd átadták az előző szezon legjobb játékosának járó díjat: a legjobb kapusnak Nagy Viktort, mezőnyjátékosnak Vámos Mártont választották.

A meccs, ha nem is baráti hangulatban, de nyugodtabban indult, mint az OSC–Eger, sokkal inkább játszottak kivárásra a felek, mintsem egymásnak estek volna. A Fradi ellépett 2–0-ra (Mitrovics akciógólját, majd Vámos kapufás fórgólját kellett feljegyezni), ám a Szolnok Prlainovics fórgóljával és Csuk blokkról megpattant lövésével egyenlített. Nagynak és Vogelnek is volt bravúros védése, illetve itt is, ott is nagy hibákkal (két méter) maradtak parlagon fórok.

A második negyedben a Szolnok két elrontott emberelőnyös helyzettel kezdett, majd átellenben Madaras kettős fórból lőtte ki a hosszút. De hiába vezetett megint Varga Zsolt együttese, a címvédő újfent egyenlített – sőt! Miután Zalánki balosa villant egyet, Prlainovics javította ki a hibáját (kettős fórban védte lövését Vogel), hiszen akcióból köszönt be, majd a Mezei által kibrusztolt ötöst váltotta gólra. Igyekezett az FTC szépíteni, de két emberelőnyt is elrontott az élesedő küzdelemben – ez utóbbit a Bátori–Jaksics páros kiállítás is ezt jelezte.

Szolnok_FTC_4Y3A7699.jpgAz 5–3-as szolnoki vezetésről induló harmadik etapban előnygóllal kezdett a Fradi (Jansik Szilárd húzott pontosan a falból fórban), majd kihagyottal folytatta (Mezei blokkolta hátrányban Madaras löketét). A Szolnok is kihagyott egyet (Prlainovics pattintása volt sikertelen), így nem csak hat a hat ellen nem bírtak egymással a csapatok. Hangay kiállítása után időt kért Varga Zsolt, bejött: Mitrovics célzott pontosan, újra ikszre álltak (5–5).

Kis Gábor kezére jött aztán nem a legjobban a labda szolnoki létszámfölényben, így csak fölé tudott húzni, Nagy, és a túloldalon Vogel jelentkezett védéssel. A kiegyenlített küzdelemben újfent Jansik Szilárd igazolta tehetségét, remek lövése után 6–5-re vezetett ismét a FTC – a reklamáló Cseh Sándornak pedig afféle csapatát felrázó piros lapot kapott. A negyedet 3–0-ra nyerték a zöld-fehérek – nagy kérdés volt, sikerül-e edzője nélkül a záró menetben visszajönnie a Szolnoknak.

Kósz Zoltán lépett elő irányítónak a végére bizony kegyetlenül felpörgő, szintén őrületessé váló partin. Younger két találatával átvette a vezetést a Szolnok, Varga Dénes 46 másodperccel a vége előtt egyenlített. S hogy mi volt a gólok között? Brutál kemény egy-egy elleni harcok, Nyéki Balázs piros lapja, kimaradt fórok. A végén Kis Gábor kiharcolta azt a kiállítást, amely a győzelmet jelenthette volna, ám Prlainovics a fára bombázott. A túloldalon is volt még a végén egy kiállítás (Zalánki, cserével végleg), de Madaras sem jutott gólig.

Szolnok_FTC_4Y3A7568.jpgKövetkezhettek az ötméteresek, mint az Európai Szuperkupán. Az izgalmak a tetőfokára hágtak: öt-öt lövés után 4–4 volt az állás, lévén a Fradinál Manhercz, majd a Szolnoknál Younger a fára lőtt. Utána Varga Dénes és Prlainovics is belőtte még egyszer, majd jött újra Manhercz, akinek kísérletét védte Nagy Viktor. Alekszics a kupadöntőért lőtt, de az ötösöknél beküldött Gárdonyi védett! Jött újra Mitrovics, akinek lövését védte Nagy Viktor, Younger pedig ezúttal már nem hibázott. A Szolnok játszhat vasárnap 17:45-től az OSC-vel a serlegért, az FTC bronzérmes.

"Kicsit lassan kezdtünk, de a félidőig nagyon jól játszottunk, csak aztán a harmadik negyedre sablonossá váltunk. Nyilván felrémlett kicsit a szerdai Spandau-meccs emléke. Az utolsó negyedről nem tudok beszélni, a kiállításom után lementem az öltözőbe, s csak az ötöspárbajra sétáltam fel a lépcsőkig, a szurkolók reakciója alapján hallottam, ki mit lőtt. Nagyon örülök, hogy a csapatnak ilyen tartása volt, hogy hat ötről vissza tudott jönni, s ha jól tudom, a rendes játékidő végén mi álltunk közelebb a sikerhez" - értékelt Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője.

BENU Férfi Magyar Kupa négyes döntő, Komjádi-uszoda
Elődöntő
Szolnoki Dózsa–FTC-PSQ Waterpolo 7–7 (2–2, 3–1, 0–3, 2–1) – ötméteresekkel 6–5
Gólszerzők:
Prlainovics 3, Younger 2, Zalánki, Csuk, ill. Jansik Sz. 2, Mitrovics 2, Madaras, Vámos, Varga Dénes
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Vízilabda hírek
szolnok
ftc
magyar kupa