cover image
Egyéb

A fiatalok edzéseken, edzőmeccseken szokják a válogatott dinamikáját

2017. október 24. 15:14

Märcz Tamás szövetségi kapitány két napon keresztül három edzésen teszteli a behívott fiatal reménységeket – este az FTC, holnap délelőtt a BVSC ellen játszik edzőmeccset a csapattal. Hír, hogy Varga Dénes után Hosnyánszky Norbert is jelezte, 2018-ban nem lesz válogatott.

Az emlékezetes, felejthetetlen világbajnokság után első ízben ugrottak medencébe válogatott felszerelésben játékosos: Märcz Tamás tartott keretedzést a Szőnyi úton a korábban megnevezett 14 játékosnak. A szövetségi kapitánytól megkérdeztük, milyen volt a Szőnyi úti délelőtti edzés.

„Most sok olyan fiatal játékos van a keretben, akik akár rövid időn belül, vagy akár néhány év múlva, akár a felnőtt-válogatott szűkebb keretének tagjai lehetnek, hiszen megvan bennük az a potenciál. Most azt az időszakot hidaljuk át, amikor a Bajnokok Ligájában résztvevő csapatok válogatott játékosai hivatalos mérkőzés-elfoglaltságaik miatt nem lehetnek velünk. Így viszont úgymond egy gyorstalpaló keretin belül tesztelhetjük a most meghívott fiatal játékosokat, megnézzük, milyen gyorsan reagálnak, milyen gyorsan találják fel magukat, mennyire érzik komfortosan magukat azonnal a válogatott légkörben mennyire tudnak megfelelni a nem kis kihívásnak.”

A kapitány elmondta még, a jövőre nézve fontos, hogy a játékosok szokják a válogatott dinamikáját – „Három edzésen, ha csak alaptaktikai elemekkel operálunk is, akkor is azt várom tőlük, hogy a legnagyobb intenzitással, figyelemmel valósítsák meg feladataikat. Ezt természetesen el is mondtam az első edzés előtt, mint ahogy felhívtam a figyelmüket arra, nem ez alatt a három edzés alatt dől el valakinek a sorsra. Ahogy eddig, úgy a jövőben is figyelemmel követem a klubcsapatiakban nyújtott teljesítményüket. Örömmel láttam, hogy a kerethirdetés plusz motivációt adott nekik, folyamatosan bizonyították azóta is, hogy ez a meghívó nem volt véletlen, csapataik meghatározó játékosai.”

A stábbal kapcsolatban megkérdeztük, változik-e a jövőben – Märcz Tamás így válaszolt: „Egyrészt nem változik, hiszen nem lesz új stáb tag a tavalyi évadhoz képest, másrészt igen, változik, hiszen kevesebben leszünk. Gerendás Györggyel eredetileg már úgy állapodtunk meg, hogy a világbajnokság végéig segíti a válogatott szakmai munkáját, ami miatt köszönetet mondok neki. Mint korábbi játékosra és volt edzőmre, mindig is példaképként néztem fel, most pedig fontos része volt a világbajnoki ezüstéremnek, rendkívül hasznos és nem utolsó sorban eredményes időszakot töltöttünk együtt.”

A jövővel kapcsolatban szóba került az is, hogy a Világliga - és az Európa Kupa-meccsekre más-más csapatot hív össze a kapitány – erről így nyilatkozott: „Áprilisban lesz egy nehéz hetünk, amikor mindkét sorozatban játszanunk kell. Azon a héten mindenképpen két csapatot, vagy egymást részben átfedő csapatot szeretnék kihirdetni. Azt gondolom, a mostani keretben lévő játékosok között megvan a lehetőség, hogy ha nem is egyszerre mind, de akár többen is meghívót kapjanak a nemzetközi mérkőzésekre, akár már azonnal a decemberi, hollandok elleni világliga-nyitányra.”

Kérdés, hogy Varga Dénes bejelentése (miszerint kihagyja ezt a válogatott évadot) mellett van-e hasonló hír a vb-csapat tagjaival kapcsolatban – a kapitány így tájékoztatta honlapunkat: „Egy héttel ezelőtt Egerben jártam, hol több játékossal is négyszemközt beszélgettem. Közülük Hosnyánszky Norbert jelezte, hogy a 2018-as évben biztosan nem szeretne játszani a válogatottban, de ha a későbbiekben szükség lesz a játékára, a következő években szívesen egyeztet a folytatásról. Jelen pillanatban mással kapcsolatban nem tudok semmilyen végleges döntésről beszámolni.”

Válogatott keretedzés – 2017. október 24-25.
Meghívottak
Kapusok: Csoma
Kristóf (MVLC), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Burián Gergely (Vasas), Gyárfás Tamás (Honvéd), Kovács Péter (BVSC), Lajkó Márton (PVSK), Nagy Ádám (MVLC), Nagy Márton (Szentes), Német Toni (FTC), Kiss Bálint (Honvéd), Pellei Frank (Szentes), Sántavy Máté (Kaposvár), Várnai Kristóf (BVSC), Vogel Simon (UVSE)


Vízilabda hírek
märcz tamás
Férfi válogatott