cover image
Egyéb

Hazánkban ülésezett a FINA egyik vezető testülete

2017. október 20. 18:49

Csütörtökön és pénteken impozáns környezetben, a fővárosi Sofitel Hotelben találkozott a FINA Edzőbizottsági testülete, melynek alelnökévé dr. Kemény Dénest választották meg négy évre.

Nyáron a vizes világbajnokság elsöprő sikere mellett más sportdiplomáciai elismerések is születtek. Közülük az egyik legkiemelkedőbb: a FINA Bureau ülésén kijelölték a következő négy esztendő szakbizottságait, a különböző testületekben pedig a Nemzetközi Úszó Szövetség történetében először hét magyar sportvezető is helyet kapott. A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Kemény Dénes az Edzőbizottság alelnöke lett, míg Molnár Tamást a sportág legfontosabb döntéshozó szervének, a technikai bizottságnak a tagjává választották. 

Előbbi szaktestület a minap Magyarországon tartotta soron következő ülését. A vízilabdát Kemény Dénes mellett a horváth Elvis Fatovic (az ausztrál férfiválogatott kapitánya), az amerikai Adam Gary Krikorian (USA női szövetségi kapitánya), a montenegrói Petar Porobic, valamint a kanadai Justin Oliveira (a kanadai szövetség szakmai igazgatója) képviselte. De jelen volt a Dél-afrikai Köztársaságból érkező elnök, Graham Hill is.
 
A résztvevőket kérdeztük, ők pedig készségesen válaszoltak.
 
Cornel Marculescu
Milyen volt a budapesti vb nemzetközi visszhangja?

- A budapesti világbajnokságról minden sportszerető ember nagy elismeréssel beszél, a világ egyik legjobb sporteseményeként minősítik. Nagy kihívás előtt állnak a jövőbeli szervezők, beleértve a tokiói ötkarikás játékokat is!
Mi a véleménye a női vízilabda folyamatos fejlődéséről?
- Nagy öröm számomra, hogy a női póló színvonala egyre közelebb kerül a férfiéhoz, és hogy olyan erős tengerentúli csapatok tartoznak a mezőnyhöz, mint USA, Kanada, Ausztrália és Kína.

A FINA Edzőbizottsági ülésének résztvevői - fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A FINA Edzőbizottsági ülésének résztvevői - fotó: Madar Dávid/MVLSZ


Kemény Dénes
Ezúttal nem Önnek kellett utaznia, hanem a FINA Edzőbizottsága jött Magyarországra. Milyen érzés volt hazai pályán ülésezni?

- Egyfelől nagy felelősség volt, hogy jól megszervezzünk egy olyan, két és fél napos programot, melyen a bizottság tagjai és a FINA tagjai összességében harmic fővel voltak jelen. Most, hogy vége, örömmel mondhatom, hogy mindenki megköszönte, hasznos, kellemes megbeszélések voltak. Külön öröm volt számomra, hogy a korábbi bizottsági összetételhez képest nagyszerű edzőkkel emelkedett a vízilabda albizottság létszáma. Még nagyobb öröm volt, hogy Törös Karcsi úszóedzővel közös nagyon jó barátunk, Graham Hill, volt válogatott pólós lett a bizottsági elnök. Vele régóta nagyon jó a kapcsolatom, mindig megoldja, hogy úszóedző létére minden fontos pólómeccsen jelen legyen, és egyet se hagyjon ki. 
Kérem, foglalja össze néhány mondatban, milyen volt az ülés, miről volt szó, miről született döntés?
- A vízilabda albizottság kapott egy olyan jogosítványt, hogy edzői szemszögből tegyen olyan javaslatokat a szakmai testületnek, illetőleg a FINA elnökségének, ami a sportág általános fejlődését szolgálhatja.

Kemény Dénes Graham Hill társaságában - fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Kemény Dénes Graham Hill társaságában - fotó: Madar Dávid/MVLSZ

 
Graham Hill
Mennyire élvezte a Chad Le Clossal végzett közös munkát és eredményeket, vannak e most olyan úszói akikben megvan a potenciál, hogy hasonló szintre juthassanak?
- Chad eredményei minden edző álma. Minden nagy versenyt megnyertünk amit csak lehetett, akár kétszer is. Ez egy hihetetlen, tizennégy évig tartó utazás volt. Ilyen kiemelkedő úszó, nem jön mindennap szemben az edzőnek, van sok fiatal tehetség akikkel dolgozom, meglátjuk, mire jutunk együtt.
Kinevezték a Fina Edzőbizottság Elnökének ami óriási elismerés, mit gondol a legfontosabb előrelépési lehetőségeknek?
- Hatalmas megtiszteltetés a megbízás, nagyon büszke vagyok rá, keményen fogok dolgozni, hogy az uszodai sportágak tovább fejlődhessenek.

Adam Krikorian
Miért nem sikerül férfifronton is dominálnia az amerikai nemzeti csapatnak – mi a különbség?

- Nehéz a férfi oldalt minősítenem, hiszen nem vagyok ott, és látok bele napi szinten. Fontos, hogy nem könnyű a férfi pólósokat tovább a válogatottban játszatni, mint egy olimpiai ciklus, hiszen sokan elkezdenek a privát életben dolgozni azelőtt, hogy elérnék az ideális játékoskort. Ugyanakkor a nők sportolása a fizikailag nehéz sportágakban is egyre elfogadottabb, sőt, sok bátorítást is kapnak nap, mint nap. Bízom benne, hogy ez így marad, és az amerikai női vízilabda sokáig erős marad.
Nyáron bombaként robbant a hír, miszerint Maggie Steffens az UVSE-be igazolt. Gondolja, hogy a világ legjobbja képes lesz fejlődni Magyarországon?
- Természetesen! Maggie olyan országban fog játszani, ahol a pólót imádják az emberek. A játékstílus eltér a számára megszokottól. Jót fognak neki tenni a kiváló játékostársak, ráadásul óriási kihívás lesz neki az UVSE Bajnokok Ligája szereplése is, bízom benne, hogy meg új csapatával sikerül elhódítaniuk a legfontosabb európai klubtrófeát!

Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Fotó: Madar Dávid/MVLSZ


A vízilabda albizottság legkésőbb áprilisban újra találkozik, ahol a tagok újabb javaslatokat fognak tenni az összes aktuális témakörben, illetőleg olyan kérdésekben, amelyeket javíthatónak látnak.
Vízilabda hírek